Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 34 882
  • 710
  •   1
Отговори
# 465
Зависи от помещението и как е разположен климатикът и вероятно и от модела, разбира се.
Приятел си сложи наскоро подов в спалнята и е супер доволен точно по отношение на това че не усеща струята студен въздух и не му пречи да спи.

# 466
Щом е малка стаята се насочете към 7-ца SRK/SRC 20 ZS- W е страхотен модел на Mitsubishi Heavy. или SRK/SRC 15 ZTL-W. Не сте обявили какъв е бюджета. И ние сме с подов Daikin във всекидневната - перфектен е и за отопление и за охлаждане!
Ранобудна, изключили ли сте духането от долната клапа в режим охлаждане?

# 467
  • оттам, откъдето започва България
Не, даже не съм прочела (или съм забравила), че има такава възможност.Thinking А от 2012 г. го ползваме.

А какво ще кажете за рефлекторите за климатици?

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 22:31 от Ранобудна

# 468
Не съм определила бюджет, тъй като все още не съм наясно какво да търся, но мога да направя компромис с по-висока цена за по-добър климатик и повече комфорт при спане. Сега ще гледам размерите на подовите дали ще се наместят на стеничка между прозорец и спалня. Място за стенен над спалнята има. Но да попитам за климатика ни в хола Фуджису знаете ли и при него ли може да се изключва долната клапа.  Да, интересно ми е и на мен за рефлекторите дали действат.

# 469
Здравейте,
Може ли мнение за тези два модела подови климатици, помещението е 50 кв м, 120-130 куб м, широчината на мястото за монтаж е ограничено до 74см, ще се ползва предимно за охлаждане и се колебая кой да избера:
https://vimax.bg/podov-klimatik-fujitsu-general-aghg14kvca-aohg1 … ca-14000-btu.html

https://vimax.bg/podov-klimatik-toshiba-ras-b18j2fvg-e-ras-18j2a … -e-18000-btu.html

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 17:37 от Mibray

# 470
  • Велики Преслав
Тошибата.

# 471
  • Карлово
Нужно ми е дистанционно за този климатик.

Питах на няколко места, но ми отговарят, че моделът е стар и няма. Има ли от къде да се намери, ако не оригинално, то съвместимо дистанционно?

# 472
Здравейте! Blush
Вече втора година сме с подовия климатик на Gree "18.
В преходен апартамент сме 65кв.м .
Климатика е супер, единствено ме влудява миризимата на кисело, която се усеща при охлаждане.
Звънях на фирмата миналата година лятото, казаха че профилактика се прави на 5г. за тези климатици, да си взема спрей или ако паднат температурите, да го пусна, да работи на 30 градуса. Ако има бактерия или гъбичка да загине.

Извиках фирмата тази година да преместят климатика с един метър. Попитах ги пак, казаха същото. Минаха топлообменника с една четка и прахосмукачата ми, и казаха с обезмаслител да си  го почистя, но можело да стане по-зле (само да вметна, че за това преместване ми взеха 170лв. и оставиха 20 см от тръбите без кутия, която да ги скрива. Нямали друга). Гледах наклона, отича добре не задържа вода.
Преди две седмици се хванахме да го чистим с обезмаслител и вода, обаче в инструкцията пише да не се мие с вода.
Бая мизерия излезе, (нещо между прах и плесен) понеже оставих мъркуча да тече на терасата. Сложих и малко белина в последната вода ако има бактерия да я убие. Една седмица добре и пак започна една миризма на кисело. Четох инструкции пак, рових.
Препоръчват, да се пуска на изсушаване преди спиране, за да не остава влага. Ами не става! Мирише.
Установих  сама, че го пускам да вкарва  чист въздух отвън,  което по пътя на логиката, създава по-голям конденз. Спрях тази функция. Сега се чудя за функция "йонизация" дали и нея да не я спра.
Днес си взех спрея на Boost, напръсках и изчаках 15 мин. Филтъра и него напръсках и измих. Включих климатика без да го изплаквам, то направо не се диша от този спрей, още проветрявам. Седнах пак да чета инструкции.
Открих "TURBO" режима. Пуснах го и него уж да изсушава.

Много Ви моля, дайте съвет за правилна експлоатация на климатика при охлаждне да си спестя всички тези упражнения. За капак съм бремнна в каря на 8 месец и се притснявам с тези препарати и тази миризма от него, а апартамента е западен и пече след 13ч зверски.

# 473
  • оттам, откъдето започва България
И у дома имаше проблем с "ароматите" с подовия Дайкин. Миналата година обаче не издържах и извиках фирма, която го взе и го почисти, казаха, че на място не можело. (а от други после разбрахме, че можело)
Както и да е, тази година го пусках за малко на студено и не усетих неприятна миризма.

# 474
Аз не виждам стенен как ще го вземат ... това са такса демонтаж, плюс такса монтаж, плюс пълнене на фреон наново, който е стотина лева. Изобщо не ми е ясно как ще стане...
Очевидно се задържа някъде кондензна вода и същата се вмирисва, ама за мен това е или калпав наклон който пречи на нормалното отичане, или и аз не знам....ама не е нормално нов климатик да смърди.

# 475
Вдигнах тръбата днес, после я натиснах надолу, изтече една чаша вода. Наклона на терасата не е като хората.

Аз не виждам стенен как ще го вземат ... това са такса демонтаж, плюс такса монтаж, плюс пълнене на фреон наново, който е стотина лева. Изобщо не ми е ясно как ще стане...
Очевидно се задържа някъде кондензна вода и същата се вмирисва, ама за мен това е или калпав наклон който пречи на нормалното отичане, или и аз не знам....ама не е нормално нов климатик да смърди.

# 476
Коя тръба имаш предвид?

# 477
  • София

Не го вземат - чистят на място. Есента на 2024 бях поръчала профилактика от Вимакс. Споменах на момчето, че докато изстудява мирише неприятно. Почти го разглоби, извади нещо като турбина - цялата беше полепнала с прах и мухъл. Изчисти го под душа в банята, пръска с някакъв препарат, търка с четка. После го суши със сешоар, позабърса го и монтира цялата карантия на вътрешното тяло. За цялото удоволствие ми взе още 90 лв, написа протокол, фактура и пусна касова бележка. Даде и съвет как да го изсушавам ако реша да го спирам. Но внуците крякаха, дърпаха ме и не запомних какво точно да правя. За стенен Мицубиши Хеви става дума.

# 478
Турбината е извадил и мил.
Ама ако има мухъл/заблатено в тръбичките..във ваничката...

На вент май го пускаш. ..да се изсуши влагата която е събрана. Забравих как тжчно се водеше режима.
 Или на 30гр на топло Nerd

# 479
  • София
Да, вентилатор.
Ако го пусна на топло ММ може да ме линчува.

Общи условия

Активация на акаунт