Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 34 817
  • 710
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте. Имаме един климатик 18-ка и се чудим какво да го правим. Направихме ремонт и помещенията ни без климатик са 17кв и 50кв. Въпросът е този климатик 18ка можем ли да го ползваме за стаята 17кв или няма да работи добре? За хола ще е прекалено малък. Не ми се иска да го махаме защото трудно ще го продадем. А за хола 50кв, 24ка или 32ка трябва да вземем. Става въпрос за къща с изолация и нова дограма.

Дайте повече информация за къщата дали има изолация, дограма, какво е разположението на къщата грее ли я слънце, в кой регион живеете . 18-ка определено е голям климатик за 17 кв,  но ако можете качете схема, какъв модел е  климатика все пак?

# 586
Моят е 18-ка и го дават за 45 квадрата. При добра изолация според мен 18-ката може и да се справи с 50 квадрата. Вече зависи от детайлите.

# 587
Марката е Кристал, като се прибера ще видя и модела. Къщата е с изолация. Конкретно хола, който искаме да отпляваме, 15см каменна вата и 5 см стиропор (дървена конструкция е) имаме обаче и 3 френски прозореца 300х205см седем камерна дограма рехау синего.  Север е и слънце изобщо не влиза. Пуснали сме газ, имаме подово отопление. Обаче изобщо не ми дават срок кога ще дойдат да ни включат и явно тази зима ще трябва да се греем с  климатици, след това ще останат само за охлаждане. Малката стая е Южна и грее слънце от обяд до ранния следобед, зависи от положението на слънцето.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 11:42 от zwezdi4ka14

# 588
Техник ни иска 300лв. да завари дупка на външното тяло от която е изтекъл фреона и да го напълни с фреон съответно. Нормална цена ли е 300лв?

# 589
  • Велики Преслав
Техник ни иска 300лв. да завари дупка на външното тяло от която е изтекъл фреона и да го напълни с фреон съответно. Нормална цена ли е 300лв?
А според вас каква редната цена?. Фреона само като агент е грубо 50 лв кг.
Трябва азотна проба- азота струва пари.
Трябва добър припой за запояването, добър флюс, газ и кислород. Като се дръпне чертата, нормално. Всичко отнема пари и е пипкава работа. Още повече е нормална цената, ако трябва да се рови в ламелите.

По въпроса дали климатика 18ка ще се справи с 50 m2 помещение, е абсурдно да се говори и изобщо да се сравнява, кой климатик за колко го били давали и прочие. Различните климатици, имат различна степен на падане на капацитета на топлопренос. Тоест две 18ки от различни модели имат различна мощност при еднакви температури. Обяснява се със следното. Данните на климатиците се дават при 7° външна температура и 20° вътрешна в режим отопление. Да кажем 5kW-18ка. Имаме две 18ки (нека бъдат  Митсубиши и хайде Хитачи) които при 7° отдават 5 kW.
Единия обаче при -2° има 80% от пълния капацитет, а другия 60%. И така едната 18ка от 5000 вата отдава 3000, а другата 4000 вата. Заради това, няма как да се гадае, кой как щял да се справи.

Сега идва въпроса, че 18ка в 17 м2 ще е уникално чувство. Ще можете да видите ураган в затворено помещение.

# 590
100 лв беше при нас само цената на фреона.
При ремонта това на стария.

# 591
Здравейте! Да се оплача малко. Имаме сплит система на вилата, като имаме 3 вътрешни тела подови на Даикин и 3 стенни тела. Решихме да правим ремонт, който включва циклене и лакиране на дюшемето. Малко след края на лакирането пуснахме климатиците и започнаха да работят неконтролируемо на максимални обороти. Оказа се, че от лакирането са се прецакали някакви чувствителни датчици за газ  на подовите климатици- всеки един от тях струва хилядарка Confounded, чакат се месеци, а дори фирмата производител не е отговорила дали има наличност и е началото на отоплителния сезон. За сега ще трябва да се отопляваме само със стенните тела. Внимавайте с летливи субстанции около подовите климатици, защото като се развалят излиза солено!

# 592
Да няма връзка по-скоро с евентуално запрашване от цикленето?
Сякаш странно ми се вижда да се повредят от лака, макар че не съм специалист, може и така да е, вероятно именно специалист го е гледал и диагностицирал.
Човърка ме обаче какво общо имат датчиците за газ със сензора за температура, за да се получи точно този резултат при работа или е общ датчик (ако въобще е възможно технически, тук вече направо фантазирам Simple Smile ). Неволно асоциирах със ситуация, в която  ме е заболяла ръка, пък не мога да ходя. То човек да не смее и ноктите си да почисти с лакочистител с ацетон около климатика при това положение...
Някак ми убягна логиката на повредата на газов датчик и причинно-следствената връзка с резултата, та затова и съжденията ми (ама на хуманитар), ще ме прощаваш. Сигурно ли е, че именно това е повредата и съответно - причината?

# 593
На работа като правиха ремонт - нови прозорци с обръщане, латекс, шкурене преди боята...прах бол, нищо не стана на стенните к-ци. Бяха ги обвили с найлон обаче.

# 594
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
Ако някой е запознат с този модел и марка,може ли да сподели мнение?
https://www.bittel.bg/invertoren-klimatik-aux-c-comfort-asw-h18-e3-a4-car3-di-c7

# 595
На стенните им няма нищо, само подовите са се прецакали. Майсторът, който ги гледа каза, че идеята им е ако има изтичане на газ някъде да почнат да работят максимално и да не стане взрив. Но се прецакват и от други летливи субстанции. От ацетон не знам, ама майсторът каза, че е имал случай на разваляне от употреба на парфюм наблизо при семейство с момичета. Кубратова, изненадата ми беше напълно идентична като твоята, не си и представях, че би могло да се прецакат от такова нещо. Ако успеем да сменим това чудо, без да се набутвам с нови вътрешни тела, ще кажа какъв е резултата.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 19:05 от Cassiopea88

# 596
На стенните им няма нищо, само подовите са се прецакали. Майсторът, който ги гледа каза, че идеята им е ако има изтичане на газ някъде да почнат да работят максимално и да не стане взрив. Но се прецакват и от други летливи субстанции. От ацетон не знам, ама майсторът каза, че е имал случай на разваляне от употреба на парфюм наблизо при семейство с момичета. Кубратова, изненадата ми беше напълно идентична като твоята, не си и представях, че би могло да се прецакат от такова нещо. Ако успеем да сменим това чудо, без да се набутвам с нови вътрешни тела, ще кажа какъв е резултата.
Хм, това да не е датчик за фреон?
Необичайно ми се струва да има датчик точно пък за газ. Та нали за да започне да работи на максимална степен, трябва да е и включен, а кое гарантира, че климатикът ще работи именно в такъв момент? Датчици за газ може да има общи в жилището или в уреди, работещи с газ, ама на климатик?!
Не може ли да се смени само датчикът? Тая цена, която споменаваш, сякаш е за цяла платка. Аз бих потърсила за всеки случай и други майстори.

# 597
Аз бих питала пък офиц.вносител на марката, че и директно производителя по имейл.

За пералня Бош така писах до немско.

# 598
  • Велики Преслав
Ами той ФРЕОНА Е ГАЗ. Когато кондензира преминава от газообразно състояние в течно при високо налягане и температура, а когато се изпарява-от течно в газообразно при ниско налягане и температура. В режим отопление вътре е в газообразно състояние.
 Относно частта с датчика за пропуски, не съм чак толкова навътре с Дайкин. Ако климатика е на r32 (което е запалим хладилен агент, мисля клас А2 тоест запалим но не взривоопасен) то твърде е възможно.

# 599
  • Варна
Климатик 12-ка по принцип ок ли е за 24 кв помещение? Тавани - 2,70.

Общи условия

Активация на акаунт