Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 37 901
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Aisha - това определено е много интересна идея и със сигурност ще се поинтересувам от възможностите. Благодаря ти много за различния поглед и съвета! Въпреки това обаче ми се иска все пак да имам вариант, при който климатикът да успява да влияе на температурата в детската (кабинета). Дано наистина да не се окаже почти мисията невъзможна...

Васил Василев - страшно ти благодаря за това толкова експертно мнение. Определено ще се насоча към Mitsubishi Heavy. Какво ви е мнението за измерванията по-долу, както и различните опции, които намерих като подходящи:

Родителска спалня (за 10-15 m² или 15-20 m²)
Разгледах какви възможности имам за Mitsubishi Heavy, до междинен клас, 9 000 BTU, до 2 200,00 лв.:
МоделВидМощностWiFiПокривана площЦена
Mitsubishi Heavy SRK25ZSP-W1/SRC25ZSP-W1 STANDARDSTANDARD9 000 BTUняма10-15 м²1289,00 лв.
Mitsubishi Heavy SRK25ZTL-W/SRC25ZTL-W SMART PLUSSMART PLUS9 000 BTUВграден WiFi15-20 м²1915,00 лв.
Mitsubishi Heavy SRK25ZS-WB/SRC25ZS-W2 PREMIUM Black&WhitePREMIUM Black&White9 000 BTUОпция WiFi15-20 м²1989,00 лв.
Mitsubishi Heavy SRK25ZS-WF/SRC25ZS-W2 PREMIUMPREMIUM9 000 BTUВграден WiFi15-20 м²2025,00 лв.

Холокухня (за 30-35 m² или 35-45 m²)
Разгледах какви възможности имам за Mitsubishi Heavy, до междинен клас, 15 000 - 18 000 BTU, до 3 000,00 лв.:
МоделВидМощностWiFiПокривана площЦена
Mitsubishi Heavy SRK45ZSP-W1/SRC45ZSP-W1 STANDARDSTANDARD15 000 BTUНяма WiFi30-35 м²2289,00 лв.
Mitsubishi Heavy SRK50ZSP-W1/SRC50ZSP-W1 STANDARDSTANDARD18 000 BTUНяма WiFi35-40 м²2149,00 лв.
Mitsubishi Heavy SRK50ZTL-W/SRC50ZTL-W SMART PLUSSMART PLUS18 000 BTUВграден WiFi35-40 м²2915,00 лв.
Mitsubishi Heavy SRK50ZS-W/SRC50ZS-W PREMIUMPREMIUM18 000 BTUОпция WiFi40-45 м²2949,00 лв.
Mitsubishi Heavy SRK50ZS-WB/SRC50ZS-W PREMIUM Black&WhitePREMIUM Black&White18 000 BTUОпция WiFi40-45 м²2989,00 лв.

Основните ми притеснения са свързани с това дали климатикът няма да е твърде мощен за холокухнята и дали това няма да го направи неефективен, ако го използваме само там (както вече описа по-рано в темата).
Всякакви критики, коментари и препоръки са повече от добре дошли. Благодаря ви от сърце.

# 736
  • Велики Преслав
Аз сега прочетох, че вие ще се охлаждате и ще ги ползвате преходно. То охлаждането е по-лошо и от отоплението при преоразмерен климатик. Най-малкото, честото спиране ще ги вмирише.

Има китайски марки с перфорирани клапи, дето са изпълнени много сериозно откъм хладилна част и зимата даже са огън, какво остава лятото.

# 737
  • София
Здравейте отново и благодаря за отговора. Поразрових се доста по тези теми и засега съм се спрял на двата варианта по-долу:

Родителска спалня (15-20 m²)
МоделВидМощностЕнергиен клас
охл. | отопл.
Площ (m²)
охл. и отопл.
Обем (m³)
охл. | отопл.
Ниво на шум (dB)
вътре | вън
WiFiЦена
Mitsubishi Heavy SRK25ZTL-W/SRC25ZTL-W SMART PLUSSMART PLUS9 000 BTUAᐩᐩ | Aᐩᐩ15-20 m²50 m³ | 45 m³22/26/36/41 dB | 47 dBВграден WiFi1915,00 лв.

Холокухня (за 35-40 m²)
МоделВидМощностЕнергиен клас
охл. | отопл.
Площ (m²)
охл. и отопл.
Обем (m³)
охл. | отопл.
Ниво на шум (dB)
вътре | вън
WiFiЦена
Mitsubishi Heavy SRK50ZTL-W/SRC50ZTL-W SMART PLUSSMART PLUS18 000 BTUAᐩᐩ | Aᐩ35-40 m²120 m³ | 105 m³25/32/40/47 dB | 52 dBВграден WiFi2915,00 лв.

Мислите ли, че това е твърде голямо преоразмеряване? Какво е вашето мнение за тези марки и модели и дали има по-подходящи опции?

Много ще съм благодарен за повече информация по тези теми, защото наистина е голяма главоблъсканица относно това преоразмеряване и какво точно би паснало най-добре като марка и модел. Мислех, че спрямо бюджета ще е по-лесно, но се оказа точно обратното.

Благодаря ви предварително!

# 738
  • Велики Преслав
За спалнята бива. За холокухнята аз бих се насочил към 14ка

# 739
  • София
За спалнята бива. За холокухнята аз бих се насочил към 14ка
Благодаря ти за включването. За 14-ки гледах при Mitsubishi Heavy, но се оказа, че ги има само при Mitsubishi Electric. И това пак е добър вариант (от описаното по-рано от теб) и са на същата цена. От всички опции съм се спрял на тези двата:

МоделХарактеристикиЦена (€)Цена (лв.)Линк
Mitsubishi Electric MSZ-AY42VGKP/MUZ-AY42VGИнверторен, 14000 BTU, A++, Plasma Quad Plus, WiFi1518,03 €2969,01 лв.https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-mitsub … fi-14000-btu.html
Mitsubishi Electric MSZ-AY42VGK/MUZ-AY42VGИнверторен, 14000 BTU, A++, WiFi1558,93 €3049,00 лв.https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-mitsub … 0-btu-klas-a.html

Основното ми притеснение е, че тези климатици (14-ки), са предвидени за 30–35 кв. м., и това ми се струва малко. Вероятно при затворена врата на хола ще се справят чудесно, но щом започна да отоплявам/охлаждам и другите помещения, имам чувството, че няма да са достатъчни.

Можеш ли откровено да споделиш мнение относно 14 000 BTU спрямо 18 000 BTU за това помещение? Какви са плюсовете и минусите на двата варианта и според теб дали 18 000 BTU моделите, които съм избрал по-горе, ще са overkill или ще са по-границата на оптималното?

Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 17:45 от zdravko.nestorov

# 740
Здравейте,

търся съвет за покупка на мултисплит система с 2 вътрешни тела или 1 мощен климатик за двустайно жилище в новопостроена сграда.

Жилището ще се отдава под наем и не искам да влагам много средства за висок клас климатици, защото не знам как ще се използва от наемателите. Чуденката ми е дали 1 климатик мощен ще е достатъчен, който да се сложи в хола или да сложа по-евтина мултисплит система. Отворен съм към съвети и за двата варианта.

Поради това, че се търсят бюджетни предложения съм съгласен и за предложения от типа Midea, Hisense, Gree и тн.

1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
·жилищно
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa?
за двете
3. Kaĸвa e:
· спалня -  13 кв.м;
· всекидневна -  24 кв.м;
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид);
Reynaers CS 77 алуминиева прозоречна система с троен стъклопакет
· изложение нa пoмeщeниeтo;
южно
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)?
2 етаж
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н;
всекидневна и спалня
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe?
апартамент
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)?
Пловдив
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa?
лято - 24-25 градуса; зима - 22-23 градуса;
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa?
изолация на сградата 10см
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви?
в спалнята не, във всекидневната - телевизор, вградени хладилник, микровълнова, фурна, пералня, съдомиялна
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)?
до 2500-2800лв
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe?
Лято - до 40 градуса, зимата - до -10 градуса.
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo;

Благодаря предварително!

# 741
Сложете една хубава и качествена 12-ка в хола , а в спалнята конвектор, не се занимавайте с евтини мулти сплит системи- това са пари хвърлени в тоалетната !

# 742
Сложете една хубава и качествена 12-ка в хола , а в спалнята конвектор, не се занимавайте с евтини мулти сплит системи- това са пари хвърлени в тоалетната !

Въпроса е, че лятото е 40 градуса в Пловдив и тогава ако е с 1 климатик и конвектор няма да се спи от жега в спалнята. Освен ако не е някакъв конвектор, който да може и да охлажда ефективно.

# 743
Може ли препоръка за сервиз за климатици в София различен от Вимакс клима, ако някой е бил доволен? Отново имам проблем с климатик Хитачи, нон стоп нещо е в режим на размразяване, прави дълги паузи, докато почне пак да топли и резултата е, че стаята е студена.

# 744
  • Велики Преслав
СК инсталинг
Ер Ес логистик
Малки фирми с качествени работници.

# 745
СК инсталинг
Ер Ес логистик
Малки фирми с качествени работници.
Благодаря, ще ги проверя.

# 746
Здравейте! Да се оплача малко. Имаме сплит система на вилата, като имаме 3 вътрешни тела подови на Даикин и 3 стенни тела. Решихме да правим ремонт, който включва циклене и лакиране на дюшемето. Малко след края на лакирането пуснахме климатиците и започнаха да работят неконтролируемо на максимални обороти. Оказа се, че от лакирането са се прецакали някакви чувствителни датчици за газ  на подовите климатици- всеки един от тях струва хилядарка Confounded, чакат се месеци, а дори фирмата производител не е отговорила дали има наличност и е началото на отоплителния сезон. За сега ще трябва да се отопляваме само със стенните тела. Внимавайте с летливи субстанции около подовите климатици, защото като се развалят излиза солено!

Честито ми, ще трябва да поръчвам нови климатици. Втори майстори дойдоха и потвърдиха проблема, макар че не вярваха. Фреонът е бил запалим и затова са били тези датчици. Ние сме с Daikin FVXM25B и Daikin FVXM50B, по-старите модели нямат такъв датчик,  а и не всеки си лакира пода всяка година, та явно сме от първите попарени. От даикин не ми гарантират, че ще тръгнат като сменят датчика, трябвало цялата електроника. Същото е да сменя целите вътрешни тела, поне ще имам три години гаранция. На фона на зима, бебе и ремонт в града, да сменям тепърва климатици на вилата,  ме заболя главата. Искрено се надявам поне на някой да съм помогнала и да не допусне да му изгорят климатиците. Ако вземем същите ще трябва просто да ги демонтираме всеки път като лакираме.

# 747
А датчика сваляха ли го?? А дали този няма да се окаже подобен https://www.aliexpress.com/item/32801240425.html?spm=a2g0o.produ … _p_origin_prod%3A
Не ми отговаряй на въпроса той е хипотетичен.Ако публикувам начин за заобикаляне на датчик, който е обявен като елемент от защита, то това би било закононарушение.Ако има хора с малко повече знания и умения, посочената информация е напълно достатъчна.

# 748
Привет, каква марка климатик ще препоръчате за хол  22 кв. метра?
Искам да е среден клас и преди малко ми препоръчаха в Технополис Хитачи като удачен избор.
Един приятел е с Тошиба и каза, че ги хвалели по форумите като купувал неговите, но консултанта в Технополис каза, че последните години са занижили качеството.
Дженерал електрик също били хубави и една идея по-висок клас от Хитачито.
Благодаря предварително за мненията.

П.П.Ще започна да чета и темата Simple Smile

# 749
Сега, ако кажете на хората дали е за охлаждане или отопление, изолация, дограма и изложение, цена няма да имате 😊

Общи условия

Активация на акаунт