Защо мъже избират да стават гинеколози?

• 6 316
  • 168
  •   1
Отговори
# 150
  • Beyond the stars
Има и чисто физиологични предпоставки - хирургията в повечето си дялове изисква доста физическа издръжливост - ръце, крака, часове концентрация. Не че жените не могат, но обективно им е по-трудно. Приятелки в годините изобщо отхвърлиха подобни идеи за специализации поради тази основна причина.

# 151
  • Варненска клюкарка
И сега квотите за мъже и жени в медицина са еднакви, но мъжете влизат с ниски балове, като някъде направо са дъно - тройка до тройка от КСК. Това е от последните 2-3 години, преди това не беше така.

За пилотите в гражданска авиация е доста сложно да се впишат дамите - някъде изискват преди това обучение/стаж в армията и чак тогава курсове за пилоти, трябва и диплома за техническа инженерна специалност, изисквания ръст/тегло.

# 152
Ама то, доколкото разбирам от наличните статистики, в България към края на 2022, а и като се проследи и няколко години назад жените лекари са били с
над 11% повече от мъжете.
Най-вероятно се е запазила и към момента тази тенденция.
В световен мащаб обаче медицинският персонал погледнато цялостно се състои от повече жени, но конкретно при лекарите наистина доминират мъжете. Което никак не е учудващо. То в някои държави жените все още ги имат за подчовеци. Не им дават гимназия да завършат, камо ли да учат в университет.
Та на фона на други места всъщност в България почти равностойният брой лекари от мъжки и женски пол, даже с лек превес на жените, си изглежда супер.

# 153
Изобщо не би ме интересувало, дори да има една шепа жени, които практикуват медицина. Интересува ме да са кадърни, а не да са там, за да е равностойно и за да се чувстват признати.

В армията трябва доста да свалят изискванията, за да може да има повече жени. Дано не го направят.

# 154
Е, то щом, както са писали по-нагоре, момчетата влизат с много ниски балове по-скоро към тях се прави реверанс, за да започнат равностоен спрямо половете брой хора.
Аз имам предвид, че тук е хубаво, че имаме относително добър достъп до образование. Понеже някъде момичетата просто нямат никакви шансове, а това не е справедливо.

# 155
  • Пловдив
Защо "относително"? Съвсем равен си ни е достъпът.

# 156
  • Beyond the stars
И сега квотите за мъже и жени в медицина са еднакви, но мъжете влизат с ниски балове, като някъде направо са дъно - тройка до тройка от КСК. Това е от последните 2-3 години, преди това не беше така.

За пилотите в гражданска авиация е доста сложно да се впишат дамите - някъде изискват преди това обучение/стаж в армията и чак тогава курсове за пилоти, трябва и диплома за техническа инженерна специалност, изисквания ръст/тегло.

Тук отново стигаме до чисто физическата пригодност за професията като издръжливост, натоварване, здравни показатели, вестибуларен апарат и т.н. (ръста и теглото не са ограничителен критерий кой знае колко, над 157 и 48 кг за дами). Във Формула 1 и подобни, жените са екзотика отново заради огромното физическо натоварване.

# 157
Може би в средностатистическото българско семейство, да. Но, колкото и да се е променило към по-добро положението в последните години, например немалка част от ромските момиченца не мисля, че имат равни шансове. Без да съм чела някаква статистика, въпреки че сигурно има налична някъде, съм убедена, че по-голям процент от момчетата от етноса имат възможност да завършат основно и средно образование.

# 158
Ами то за да влизат МЪЖЕ медицина се свалят критериите ... Ако приема не е 50:50 мъже:жени то свободните бройки ще се попълнят от участниците с най-висок бал и това са жени.

Кои изисквания в армията държат високи, че не може жени лесно да влязат?

# 159
  • В страната на мечтите.
Може би в средностатистическото българско семейство, да. Но, колкото и да се е променило към по-добро положението в последните години, например немалка част от ромските момиченца не мисля, че имат равни шансове. Без да съм чела някаква статистика, въпреки че сигурно има налична някъде, съм убедена, че по-голям процент от момчетата от етноса имат възможност да завършат основно и средно образование.

Никой не е виновен освен те самите и родителите им на ромите, защото или сами не искат да ходят на училище или родителите им ги спират. Аз знам роми, които имат висше образование, работят на много високи позиции или стават дори актьори във филми и сериали и то е защото са се трудили, а не са живяли на гърба на държавата. Всеки от тях ще има равен шанс, ако си променят манталитета, защото очевидно никой не ги спира да учат и да имат хубави работи, ако искат.

# 160
Ромските деца могат да се сърдят на родителите си и на себе си, никой друг не ги е спрял.

# 161

Тук и аз се включвам с мнението, че ромите не ги спира абсолютно нищо друго, освен собствените им порядки. Всички групи, които се занимават с приобщаване на ромите, работят на терен - в махалите. Главно се опитват да убедят родителите на девойки, че е по-добра идея да си оставят дъщерите да учат на 15, вместо да ги омъжват. Никой не ги гони от учебните заведения, нито от работните места. Буквално си зависи от тях самите да си излязат от гетото.

# 162
Не е нужно някакъв закон или въоръжени до зъби талибани да са спрели децата да ходят на училище, че достъпът им до образование да е ограничен.
След като има неуки момичета, които заради някакви сбъркани традиции си стоят вкъщи и дундуркат бебе на 13, значи достъпът им до образование не е бил подсигурен адекватно. Би трябвало по закон образованието да е абсолютно задължително до завършване на 12-ти клас включително. И това да бъде съблюдавано да се случва. От къде накъде родители ще си спират децата от училище и това ще бъде толерирано... Деца, които изобщо не са достатъчно осъзнати да вземат решения за живота си. Те нямат равен старт, нямат подкрепяща семейна среда, нямат добър пример, често и изобщо нямат право на личен избор (особено момичетата).
Така че точно бездействието на държавата в лицето на законодателството и социалните служби (спрямо действията на родителите) става причина тези деца да не могат да посещават редовно занятия, което ги забавя в развитието им и намалява шансовете им за последващо образование в университет и тн.

# 163
  • В страната на мечтите.
Не е нужно някакъв закон или въоръжени до зъби талибани да са спрели децата да ходят на училище, че достъпът им до образование да е ограничен.
След като има неуки момичета, които заради някакви сбъркани традиции си стоят вкъщи и дундуркат бебе на 13, значи достъпът им до образование не е бил подсигурен адекватно. Би трябвало по закон образованието да е абсолютно задължително до завършване на 12-ти клас включително. И това да бъде съблюдавано да се случва. От къде накъде родители ще си спират децата от училище и това ще бъде толерирано... Деца, които изобщо не са достатъчно осъзнати да вземат решения за живота си. Те нямат равен старт, нямат подкрепяща семейна среда, нямат добър пример, често и изобщо нямат право на личен избор (особено момичетата).
Така че точно бездействието на държавата в лицето на законодателството и социалните служби (спрямо действията на родителите) става причина тези деца да не могат да посещават редовно занятия, което ги забавя в развитието им и намалява шансовете им за последващо образование в университет и тн.

Ама то бива наблюдавано дали ходят на училище, спират им детските и помощите, когато не ходят, даже има хора които отиват да ги молят да се върнат в училище, но срещат само отпор и агресия, защото някой е решил, че не иска да ходи. Мерки са взимани многократно, ефект може и да има, но е минимален.

# 164
Geri2000, моята баба /не е циганка/ е учила до 3-ти клас и са я спрели, защото е трябвало да ходи да пасе добитъка. Получила е документ за 4 завършен клас, защото се е родил царски син! Оженила се е на 15 и е станала майка на 17. Това е била средата и обичаите на нейния бит. Това обаче не и е попречило да се самообразова, да изучи и двете си деца до максимална степен /и майка ми и вуйчо ми са професори в своята област, да с научни степени/. И макар ужасно много да се гордея с тази своя отрудена, дребничка женица, която се е борила с живота кански и загуби битката на 58 години, въпреки тази моя гордост не смятам че е направила нещо различно от това което селяните са правили тогава - пращали са децата си да учат!
След като е било възможно преди 70-100 години едни неуки, селски хора да го осъзнаят и масово да го правят то какво според теб пречи на циганите?

И за да съм по темата - защо циганите не стават гинеколози? Не им е любопитно или имат по-доходоносни професии.

Общи условия

Активация на акаунт