Първи преглед при гинеколог ...

• 1 132
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте! На 21 години съм и никога досега не съм ходила на гинеколог. Нямам оплаквания, просто искам да си направя профилактичен преглед, за да знам, че всичко е наред. Майка ми почина, когато бях на 11, и нямам на кого да задам тези въпроси.

Здравно осигурена съм, но за съжаление не съм в един град с личната си лекарка и няма как да взема направление. Искам да ви попитам — колко струва преглед без направление, какво точно се прави, боли ли, как да се подготвя и изобщо какво да очаквам? Много се притеснявам, защото не знам как минава самият преглед, а няма кого да попитам лично. Ще съм много благодарна, ако някой ми обясни спокойно и човешки. ❤️

# 1
Здравейте,
страховете ви са напразни, като за първи преглед по-добре изберете гиноколог жена. Обигновено преглеждат с трансвагинален ехограф и няма никаква болка. Кажете на докторката, че за първи път сте на преглед, тя ще ви обясни всичко
За цените не мога да кажа, защото навсякъде са различни.
Ако желаете цитонамазка се плаща отделно от прегледа.
Последното ми посещение при АГ беше 80 лева преглед и 40 лева цитонамазка, но както написах, цените са различни.

# 2
Благодаря много , не бих казала ,че ме е страх , просто се притеснявам, тъй като  е нещо непознато за мен , а смятам ,че е хубаво да отида дори и да нямам оплаквания , благодаря много отново 🥹

Здравейте,
страховете ви са напразни, като за първи преглед по-добре изберете гиноколог жена. Обигновено преглеждат с трансвагинален ехограф и няма никаква болка. Кажете на докторката, че за първи път сте на преглед, тя ще ви обясни всичко
За цените не мога да кажа, защото навсякъде са различни.
Ако желаете цитонамазка се плаща отделно от прегледа.
Последното ми посещение при АГ беше 80 лева преглед и 40 лева цитонамазка, но както написах, цените са различни.

# 3
Няма защо, както казах няма нищо страшно. Първо ще ви питат имате ли оплаквания, цикълът редовен ли е. После обясняват къде да седнете, как да застанете. Всичко ще е наред Purple Heart

# 4
Здравейте! На 21 години съм и никога досега не съм ходила на гинеколог. Нямам оплаквания, просто искам да си направя профилактичен преглед, за да знам, че всичко е наред. Майка ми почина, когато бях на 11, и нямам на кого да задам тези въпроси.

Здравно осигурена съм, но за съжаление не съм в един град с личната си лекарка и няма как да взема направление. Искам да ви попитам — колко струва преглед без направление, какво точно се прави, боли ли, как да се подготвя и изобщо какво да очаквам? Много се притеснявам, защото не знам как минава самият преглед, а няма кого да попитам лично. Ще съм много благодарна, ако някой ми обясни спокойно и човешки. ❤️

Мило момиче,
Колко струва не мога да ти кажа, защото живея в друга географска ширина.

Относно другите въпроси: не се притеснявай, не е толкова страшно, колкото ти изглежда. Ако имаш приятелки/съседки/колежки, които вече имат деца, при всички положения ще могат да ти посочат някой добър гинеколог, (разбира се и такива, които нямат деца) който работи на частно.
Без значение е дали е мъж или жена лекарят. Даже мъжете ми се струват по-добри, лично мнение (дано не се обидят докторките).

Напиши си на един лист всички въпроси, които искаш да зададеш, защото със сигурност ще забравиш нещо.
Спомни си и кога е била датата на последния цикъл, надявам се си водиш календар. Също да можеш да отговориш дали е редовен цикълът.

Няма кой знае каква подготовка - вземаш си душ, както за всеки преглед, като влезеш най-напред му казваш, че е първият ти гинекологичен преглед. Оттам нататък той ще ти каже.

Ако още не си имала полови контакти също му казваш. Тогава ако иска да види яйчниците, ще ти направи ехография, не вагинална, а на корема.

Изобщо.. Не го мисли толкова 🌺

# 5
Не, никакъв дискомфорт няма. А защо не си изберете личен лекар във Вашия град, много е неудобно да е далеч!

# 6
Направления се издават електронно и не би трябвало да е проблем ЛЛ да го пусне. Но не съм сигурна дали за профилактика се полага на тази възраст.
Самият преглед не е приятен, затова е препоръчително да е при жена, като за пръв път. Ако не сте водила полов живот, не знам дали с вагинален ехограф преглеждат. Стандартен преглед не винаги включва ехограф.

# 7
Аз като мъж няма да коментирам самия преглед, само бих казал че независимо че личния лекар е в друг град, ако му имате телефона може да изискате да ви пусне електронно направление и ще спестите стотина, а може би и повече лева. Ше платите само потребителската такса от 3 лева. И относно личния лекар, ако за дълъг период от време няма да сте с него в  един град, може да помислите за смяна за определен период, пък после може да се върнете и към сегашния ако се съберете отново в един град. Само че смяната на лекаря май се прави само през юни и през декември и за малко сте изпуснала първия период.

# 8
Цените са между 30 и 50лв. Но, зависи какъв точно преглед искаш. Няма нищо срамно или страшно.

# 9
Благодаря Ви ! 🥹

Мило момиче,
Колко струва не мога да ти кажа, защото живея в друга географска ширина.

Относно другите въпроси: не се притеснявай, не е толкова страшно, колкото ти изглежда. Ако имаш приятелки/съседки/колежки, които вече имат деца, при всички положения ще могат да ти посочат някой добър гинеколог, (разбира се и такива, които нямат деца) който работи на частно.
Без значение е дали е мъж или жена лекарят. Даже мъжете ми се струват по-добри, лично мнение (дано не се обидят докторките).

Напиши си на един лист всички въпроси, които искаш да зададеш, защото със сигурност ще забравиш нещо.
Спомни си и кога е била датата на последния цикъл, надявам се си водиш календар. Също да можеш да отговориш дали е редовен цикълът.

Няма кой знае каква подготовка - вземаш си душ, както за всеки преглед, като влезеш най-напред му казваш, че е първият ти гинекологичен преглед. Оттам нататък той ще ти каже.

Ако още не си имала полови контакти също му казваш. Тогава ако иска да види яйчниците, ще ти направи ехография, не вагинална, а на корема.

Изобщо.. Не го мисли толкова 🌺

# 10
  • София
Аз като мъж няма да коментирам самия преглед, само бих казал че независимо че личния лекар е в друг град, ако му имате телефона може да изискате да ви пусне електронно направление и ще спестите стотина, а може би и повече лева. Ше платите само потребителската такса от 3 лева. И относно личния лекар, ако за дълъг период от време няма да сте с него в  един град, може да помислите за смяна за определен период, пък после може да се върнете и към сегашния ако се съберете отново в един град. Само че смяната на лекаря май се прави само през юни и през декември и за малко сте изпуснала първия период.

За издаване на направление никога не е ставало само по телефона. Ходила съм да се подписвам дори и за такова за мамолог (тук визирам издаване на електронно такова).

Vaurien Колкото до прегледа добре е да обясните, че Ви е за първи път. Болка няма, стига и лекаря разбира се да е внимателен.

# 11
Същото е и с медицинско за работа, въпреки че то може да се издава и от друг лекар. Изобщо има ситуации в които е необходимо посещение при личен лекар, или той да Ви посети в дома. При издаване на болничен лист също, най малкото да отидете да Ви прегледа, за да прецени колко дни може да Ви даде. Аз винаги държа личния лекар да ми е колкото се може по-близо.

# 12
Така е. Не всичко може по телефона. Болничен лист не. Но направления и рецепти, зависи от ЛЛ, с моя и на майка ми няма проблеми за това.

# 13
Моята ЛЛ винаги отказва да пуска каквото и да е без да се иде лично, но вие опитайте. Мен гинеколозите жени ме стресират повече, вие си преценете мъж или жена. Може да си сложите поличка/ рокля/дълга блуза, за да ви е по-комфортно да се придвижите без бельо в кабинета. Задължително пригответе календарче - хартиено, не на телефона.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 12:01 от Harmony12

# 14

За издаване на направление никога не е ставало само по телефона. Ходила съм да се подписвам дори и за такова за мамолог (тук визирам издаване на електронно такова).

Vaurien Колкото до прегледа добре е да обясните, че Ви е за първи път. Болка няма, стига и лекаря разбира се да е внимателен.
  При вас не знам как е, но особено покрай ковид 19 личните лекари почнаха и по телефон да дават направление, особено ако те не са специалисти по случая. Примерно моята е по вътрешни болести и ако ми трябва направление за уролог примерно, няма тя да ме преглежда и не виждам смисъл да вися още от 7 сутринта на опашка докато ми дойде ред, след като ми има данните и може да го пусне електронно. Давам и друг пример, миналото лято бях на санаториум в Несебър по клинична пътека 265 и реших да си пусна допълнителен болничен докрая на месеца защото след като вече съм изгубил производствения и присъствения бонус ще взема повече пари от НОИ отколкото ако работя само за щата и клас прослужено време. Обадих се още от Несебър на личната да пусне направление за ЛКК, а другите документи си ги имах в мене от санаториума.

Общи условия

Активация на акаунт