На море в Гърция 2024 - IV

• 54 821
  • 765
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте,

Приключи и нашата първа почивка. Може би вече дестинацията е една от най-честите в темата, но съм страшно ограничена откъм транспорт и отпуска и както съм казвала искрено и благородно завиждам на тези, разполагащи с личен автомобил и шофьор с достатъчно авантюристичен дух да поемат към южната ни съседка. С риск да ви досадя искам да споделя удоволствието ми от всеки миг прекаран под жаркото слънце на Лефкада. Благодарна съм, че острова се отнесе към нас много благосклонно и наистина ни прие в сините си обятия. Йонийско море е просто приказка, имах чувството че са ме хвърлили в блажна боя с милиони цветове. Бях се уплашила, че плажовете ще бъдат трудно достъпни заради вълни, бидейки в повечето случаи диви. На повечето снимки и клипове, които бях гледала изглеждаше почти непристъпно като вълните буквално  бяха огромни. Всичко беше обаче като картичка, море тепсия и аз се нося като шамандура.

Бяхме там от 6 юли (весела дата) до 13 юли (много тъжен ден) Pensive Комерсиализиран и претъпкан остров, но колкото повече време прекарвахме там се чувствахме все по-големи Робинзокрузовци, особено като спряха топлата вода в хотела за два дни Mask Пътувахме доста спокойно, настаняването ни беше в хотел в централната част на столицата, Lefkas се казва. Уточнявам, че не е за претенциозни, но на мен ми трябва само легло и баня.

Първия ден бяхме на най-близкия плаж, защото вече повечето компания се пържеше в собствен сос и трябваше да се разхладим.
Скрит текст:
Paralia Agios Ioannis се казваше, ние му викахме градския плаж. Води се сърфистки плаж, май. Следобед излизаше силен вятър и хоризонта се изпълваше със сърфове. Мислехме че водата тук е идеално синя, какви лаици сме били. Имаше обаче големи камъни почти навсякъде и доста хора от компанията излизаха от водата с различни наранявания.
Седнахме на обях тук- Varko Summer Bar Resto. Не беше най-бързото обслужване, но беше вкусно. Сметка не ни донесоха, просто показваха на телефона сумата, раздробена по ястия. Ама на гръцки.

Вечеряхме в семеен ресторант Lighthouse tavern. Внуците Александрос и Алекса сервират, Василис  бащата готви и дядото нарежда. Александрос обаче е влюбен и забравя поръчки, стана ни любимец. Алекса я викаха по име повече пъти отколкото виртуалната Алекса на всеки телефон. Храната беше вкусна, но преживяването определено не е за хора, които бързат.

Снимки от столицата

Скрит текст:

От плажовете посетихме:
Скрит текст:
Егремни. Страхотен е! Тези отвесни скали ти създават чувството за съвсем различна вселена. Капитанът на лодката ни изигра един танц на носа на кораба, предполагам това е част от шоуто всеки път.

Порто Кацики, с уточнението, че на самия бряг не сме акостирали, понеже бяхме с лодка. Но е внушителен,п а водата топ синя , синя.

Катизма. Тук вече доста си личеше, че е по-комерсиализиран. Хареса ми,не мога да се оплача. Но не ми стана любим. Първия ден бяхме в Copla, beach bar. Комплекта 2 чадъра и шезлонг са 30 евро задните и 50 евро на първа линия. Шегувахме се, че сме на  пионерски лагер, защото една гъркиня зорко следеше за консумация на напитки и храна, които не са от заведението и видях че направиха високопарно забележка на две девойки, защото бяха изкарали една торба с праскови.  Пробвахме и Deck Beach bar, 10 евро за сет , малко по-икономичен вариант, може би. И на двата се качихме да обядваме и видяхме, че има и басейни, което за нас е странно и ненужно при наличието на тази синева, но ние сме дилетанти в Гърция, както вече казах.

Акостирахме и на малък плаж в Итака.  Беше страхотно изживяване да сме само ние , и опасността от падащи камъни увеличиха още повече изживяването (ама те си падаха наистина докато бяхме там). Неслучайно, Одисей толкова време се е мъкнал до там. ;д

Милос е моята плажна синя любов. Там ми остана сърцето. Най си ми е добре с чадърчетата , да се съберем на някое ъгълче, крещенето през шезлонгите на заведенията ме изнервяше. Абе Робинзоновци си бяхме най-добре.На Милос бяхме с кола и трябваше да вървим доста време с денивелацийка, но аз такива плажове най-обичам. Толкова е сладко да се топнеш във водата след като си бил толкова път нагоре и надолу. А гледките Уау. След плажа в градчето седнахме на първото заведение, което видяхме и за изненада останахме очаровани. Поръчах си салата Дакос, защото бях чела за нея в едно гръцко романче за Крит (извора и за страстта ми към стифадото) а ми донесоха една огромна чиния, добре че мъжката част има мото "Когато ти дават взимай, когато те гонят бягай". В този ресторант за първи път получихме комплимент, спаначени кюфтенца мисля, дано да не бъркам. Asperous се казва заведението. https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g1786926-d12588095 … nian_Islands.html И самият ни плажен ден там беше най-  интензивен, защото щеше да бъде последен и не на последно място, там видяхме най-красивият залез на острова за целия ни престой. То кръв, то злато се изливаше.

От градовете които посетихме Нидри и Агиос Никитас ми хареса най-много. Василики някак си не ме впечатли. С корабчето минахме и през Фискардо на Кефалония. Няма да изпадам в детайли, защото Кефалония си я заплюхме за друго пътешествие.
Ресторантите, които помня са :
Memories Не препоръчвам, моето ядене не ми хареса, но другите бяха доволни. Но шапка свалям на дамата, която ни обслужваше, защото за сметките беше Цербер. Знаеше кой какво е ял, и плащането стана много лесно.

Една от вечерите си бяхме обещали да се нагиздим и ние като бели хора и да идем на по-джиджано заведение. Бяхме на Fly ME sun%stars bar. Идеята е супер, обслужването и храната също, но аз си предпочитам залеза на Робинзон на Милос. Забелязвам, че колкото са бавни с поръчките, много бързат да ти вземат чинията. Мъжката част е много чувствителна на тази тема и няколко пъти докато мигнат и им отмъкнаха някоя недоизядена рибка или краставица, в едното заведение обаче ги компенсираха, та бяха щастливи.

Та стига толкова, надявам се да не съм ви досадила с неща, които са писани и коментирани. Плановете ни бяха съвсем други и за друго място, но се наложиха промени и трябваше да действаме. Явно съдбата си знае работата и се оказахме на точното място в точното време. Времето беше топ, аз предпочитам жегите, водата също. Сбъднах моято мечта да скачам от корабче, миналия път не се престраших и останах само аз на кораба. Лодката сега беше много малка и доста клатеше, не на всички понесе , особено на женската част, аз обаче бях твърде заета да скачам от втория етаж с мъжете Blue Heart Бедствахме малко по вода. На връщане трябваше доста да се забавим по пътя, защото точно тогава беше пика на пожарите около Кулата. Доста хеликоптери имаше, гугъл се побърка, та бедствахме леко и по суша. Всичко мина добре, слава Богу. На връщане в България ни спря и полицията, за да е пълно изживяването. Адреналинът ме държа доста време, след което дойде умората и се мъча още да си наваксам съня. Но все пак ако не ставаме в 7 и не си лягаме в 5 на морето, то кога?

С тази песен влязохме през моста на Лефкада и по ирония на съдбата, когато напускахме я пуснаха по радиото.

Бъдете здрави и се наслаждавайте на юлските топли нощи!:blue_heart:

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 20:25 от anitaxx

# 46
  • SF

Върнахме се миналата седмица, от Неа Перамос, лудница, все едно си в България. Плажовете са пълни, на платенатата зона със зор се намират места, иначе има и свободни зони.
 И аз се излъгах за Врасидас, ходихме до там, мъжа ми и детето не искаха да слязат от колата, и се върнахме на  Амолофой  Grinning

Шезлонгите и чадърите плащат ли се или са срещу консумация?

# 47
  • В полите на Пирин планина
На Амолофи се плащат вече шезлонгите - инфо от миналата седмица, когато големият ми си беше с приятели. 10 евро за комплект.

# 48
  • SF
Да не видят нещо от нас!

# 49
Да не видят нещо от нас!
Там никого не дърпат насила на шезлонгите. За съжаление ние пренесохме всичко лошо от националния ни манталитет в Гърция. До преди 20г. там не познаваха бакшиша, ама Ганьо е ларж и къде другаде да го покаже. Тук може и да седим под чадърче 1м. купено за 6лв., ама там сме баровци на бийч-бар и ще си плащаме ако трябва 50-60Е, за да са селфнем за фейса. Хората си даваха комплимент от заведението, ама ние взехме да си го търсим като наследство и да плащаме с монети, когато по някаква причина не получим-е свиквайте, така ще е вече. Носим си домашни ракийка и винце у таверната и сервитьорите са длъжни да ни дават малки и големи потири, щото нали сме си поръчали все пак патати тиганита. И още, и още, и още-колко още можем да развалим от гръцкото гостоприемство? Angry

# 50
Мисля, че сериозно надценявате влиянието на българите върху гръцкия туризъм, а и възможностите им Simple Smile
От 30 милиона туристи годишно (тази година очакванията са за 40 млн.) дали и 1 милион са българи.
Да не говорим какви бакшиши американците оставят, и не само те. Да не говорим какви цени плащат - охотно - за студиа с чам. И колко струват шезлонгите на Миконос, а и на други места.
Та, не са хубави промените в Гърция, ама не са заради българите, или поне не основно. Че 2-3 селца в най-северната континентална част са се превърнали в българска губерния - факт. Но са си 2-3 селца, а не цялата страна или дори не цял регион. Грък на плаж в Офринио не съм сигурна, че е стъпвал Simple Smile

А ако ще говорим за личен опит, аз и преди 15-20 години съм виждала в гръцкия туризъм дребни душици, които пестят от топла вода или от десерт-комплимент. И сега виждам широки сърца също, за щастие нерядко.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 22:50 от Параход

# 51
SPSt едва ли визира цяла Гърция, по-скоро за близката говори, а това което казва за съжаление е абсолютен факт. Ако бяха 2-3 селца, да ги заобиколим точно тях, но не са...

# 52
Ми в Тасос примерно преобладават (в пъти) румънците. Пак има навалица и кофти промени. Ама не са българи.

# 53
То е балканско влияние, не е само нашенско. Разликата в обслужването на едни и същи места, които преди 10 год. се посещаваха основно от гърци, а сега контингента е балкански, е от земята до небето. Нищо общо няма с гръцкото гостоприемство от едно време и отношението към клиента се усеща по съвсем друг начин.

# 54
Идвам с кратък отзив- близка класика по линията Каликратеа към Созополи и тн. Идеално изкарахме, въпреки жегата. В Каликратеа беше ужас, навалица, коли, плажовете абсолютно натъпкани. Грабнахме гирос и избягахме. Все още се намират спокойни места, но докога не знам.
И питане, някой има ли идея дали има корабчета / без спирки за плажуване/ от Ситония?

# 55
  • България
Здравейте,

Как е пътя до КПП Илинден и в гръцката част до Офринио? Добър ли е ? Имали много завой?
Усмихнат ден!

# 56
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Здравейте,

Как е пътя до КПП Илинден и в гръцката част до Офринио? Добър ли е ? Имали много завой?
Усмихнат ден!
Има завои, но е поносимо. Пътя е чудесен.

# 57
  • SF
Аз се пошегувах, че крадат от нас занаята за туризма.
Гърците са една от топ туристическите дестинации в света, да не говорим, че в Европа май наистина са на върха на класацията.
Българите много обичат да правят сравнение и да изтъкват като предимство, че срещу едно фрапе може цял ден да виси на плажа.
Лично аз съм ползвала сянка срещу фрапе, но пък и преди мнооого години платих ПО 8 евро за шезлонг, само защото го бяхме погледнали. Буквално ви го разказвам. Имахме скутерче, решихме да си починем, застанахме до едни шезлонги, метнахме нещата до тях и моментално цъфна един младеж с 8-те евро. Винаги споря, като ми заобясняват за безплатните гръцки плажове.
На Миконос, на Скорпио, комплектът беше 150 евро преди 3 години по време на Ковид. Хостеси, резервации, у-а, както си е на Слънчев бряг.

# 58
  • София
Здравейте и благодаря за темата!

Мислехме да резервираме за Лефкада за около 22 септември, но по ред причини вероятно ще резервираме за периода 28.09.-04.10. Питането ми е, ако някой от вас има опит и знае, времето как е? Водата прилично топла ли ще е или вече поизстинала?

Никога не сме били по на юг от Ситония, затова и питам.

Мерси!

Наистина ли никой не е ходил в края на септември - началото на октомври?

# 59
  • София
Здравейте и благодаря за темата!

Мислехме да резервираме за Лефкада за около 22 септември, но по ред причини вероятно ще резервираме за периода 28.09.-04.10. Питането ми е, ако някой от вас има опит и знае, времето как е? Водата прилично топла ли ще е или вече поизстинала?

Никога не сме били по на юг от Ситония, затова и питам.

Мерси!

Наистина ли никой не е ходил в края на септември - началото на октомври?

Преди 10-Ина години бяхме в края на септември на Кефалоня. В началото бе добре. После времето се развали. Тръгнахме си с последния ферибот. После ги спряха и обявиха бедствено положение.

Общи условия

Активация на акаунт