На море в Гърция 2024 - IV

• 55 598
  • 765
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Подкрепям мнението за Хиос-голям е,на мен ми хареса,на ММ също,макар,че бяхме само в Хиос таун не можахме да го обиколим целия град(бяхме пешеходци),отидохме с фери от Турция(Чешме).

# 376
  • Стара Загора
На Хиос харесах две места за настаняване -едното на западния бряг, другото на източния. Може би си струва да се разделят нощувките.

# 377
На Хиос харесах две места за настаняване -едното на западния бряг, другото на източния. Може би си струва да се разделят нощувките.

Достъпът между изток и запад се осъществява по две линии(има няколко пътя); Карфас-Лити(и разклонения надолу до Мастикохория и околността)  и другият е Вронтадос - Анаватос (и разклонения). Първият път е по-полегат, а втория пресича планината. Пътят север-юг от западната страна е по-тесен и бавен, ако се планира да се минава често. Източното направление е по-населено и съответно пътищата по-добри и по-бързи.
Ние нощувахме в Карфас с идеята да плажуваме на плажа там. Но после харесахме повече плажа на Лити от другата страна и пътувахме. Не ни е натоварвало особено да минаваме пътя два пъти. В южната част има и повече диви плажове. Като Фана, Каринта и т.н. Агия Динами е с чудна изумрудена вода. Но да се има предвид, че всичко на юг през уикенда се пълни с местни.
Музеят на мастихата е интересен и не го пропускайте. Също Пирги, Олимпи, Места, Анаватос... Не знам как е сега след последния пожар. По наше време беше много тъжно.
И не бих отседнала в Хиос таун. Прекалено населено ми е. Не успяхме да стигнем до най-най северната част. Именно защото пътищата след Пиргия са по-бавни. В Lagkadas има рибарски лодки и няколко доста добри рибни таверни.

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 09:49 от Аncy

# 378
Не знам да има в темата човек, който е бил (на същинска почивка, не на дейтрип) и на Хиос, и на Лесбос, така че сама ще трябва да си избереш Simple Smile Тези, които предпочитат единия, са били само на единия всъщност.

И двата острова са достатъчно големи, за да запълнят цялото време. Но също не е проблем и да се комбинират, особено ако не планирате скоро да се връщате натам. Никой не е казал, че трябва една дестинация да се изчерпи от-до.

# 379
Забравих да отговоря. Не ни стигна за Хиос.
Били сме и на Лесбос. Затова дадох лично мение. Ако планирате екскурзионно без плаж или без почивка за 10-12 дни си е ок да се "видят" и двата острова. С пътя и местенето ще ви останат по 4-5 дни макс на остров.
Ние отиваме на лятна и морска почивка и плажуваме активно.  Всеки ден и на различни плажове. Предполагам за подобно нещо беше питането. Ако е за екскурзия, времето е напълно достатъчно.

# 380
Въпрос за Пелион - къде беше онзи опасен завой, дискутиран преди време в темата? Ако не се лъжа беше от западната страна, но до кои населени места?

# 381
  • София
Здравейте! Септември за първи път ще ходя на Тасос
Може ли да ми предложите някакви добри обувки, заради морските таралежи
37ми номер съм!
И наистина ли помагат тези обувки

Наистина помагат - и защита от таралежи и да не се нараните на каменен плаж..
Едва ли ще бъдете през цялото време само на един плаж. 
Вземете си непременно аква обувки - добре е да ги премерите, да са удобни за лесно обуване.  След почивката измивате, изсушавате, талкирате и  ги имате дълго.

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 14:27 от xxxxxx

# 382
  • Стара Загора
Много благодаря- да , точно за морска и екскурзионна почивка питах. Реално ще имаме възможност за 10 нощувки на острова и два дни път . Ще помисля още. Лесбос категорично отпада в такъв случай. Сега се колебая дали да е Хиос или да остане само Лимнос от Кавала и да е по-спокойно с времето. Но ми се струва, че Хиос ще ни хареса много повече.

# 383
Нидитоп,
а защо изключваш напълно ферибота от Кавала до другите острови?

# 384
  • Стара Загора
От Кавала до Лесбос или Хиос ли? Не ми излизат директни пътувания
до тях , а и ми се струва, че ще е много по-бавно пътуването.

# 385
Има директен ферибот два или три пъти седмично, както и 1x седмично от Солун. Аз съм пътувала с него до Лесбос (през 2022) и до Самос, който е даже след Хиос (през 2023).
Не е кратко, но с каюта е удобно. До Лесбос е 10 часа, а до Самос 17. Не съм сигурна, че през Турция ще стигнете за по-малко време, особено ако правите междинна нощувка.

П.П.
Ето ги Кавала-Хиос.
https://gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=0&SchMonth=9&SchYear=202 … on=EGRNHI1,7938,5

Наобратно за разнообразие съм сложила маршрута до Солун, наистина са много нарядко там.
https://gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=0&SchMonth=9&SchYear=202 … TH10THETHE,7758,8

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 15:21 от Параход

# 386
  • Стара Загора
Много благодаря, Параход. Всякакви предложения са ми от помощ. Програмата ни е сеободна. Можем да тръгнем на 3-ти по обяд от Стара Загора и трябва до 15-ти вечерта да сме се прибрали , защото сме с ученик. Въпреки, че миналата години пропусна първия учебен ден заради Закинтос 😂.

# 387
Eто и връщането до Кавала (в горния пост добавих останалите).
https://gtp.gr/RoutesDetails.asp?routeid=4947&schedid=57421122&e … Type=1,2&Intern=0

Даже има един интересен маршрут на Сийджетс, който минава през Лимнос, Агиос Ефстратиос и Хиос, а пропуска Лесбос.

# 388
  • Стара Загора
Ехее, супер. Много ти благодаря,  Параход. Направо си свършила цялата работа вместо нас 🤗. Това е  идеален вариант и като време и най-вече, че няма да сме изморени от пътя.

# 389
  • Sofia
Въпрос за Пелион - къде беше онзи опасен завой, дискутиран преди време в темата? Ако не се лъжа беше от западната страна, но до кои населени места?
Не се притеснявайте за завоя,той е ако тръгнете по крайбрежния път, а не по главния, който върви по-плавно. Между Лефокастро и Афитос е, с кола се минава бавно и спокойно. С нещо по-голямо е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт