Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 457
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
Колегата е голям ентусиаст...
Първо бяха-китайците,после -САЩ, Федералния резерв, лихвените проценти, населението се топи,сега имотите в чужбина....Очаквам-удар на комета в центъра на София, слънчево изригване, магнитна радиация, глобалното затопляне и т.н.
През това време всичко Х2 и Х3.....
Имаше преди време една колежка,май ,че Нати 67 се казваше,та тя чакаше след Ковид да пазарува на едро в блока си....И се загуби от тогава.....

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 13:54 от denissa_72

# 121
Ако има замиране, то ще е в малките населени места, но не и за София. В София могат да се изкарват добри пари, поне за момента. Но в по-малките градове е тъжна картинка, разруха и циганизация. И въпреки това преди около 2 години имаше движение по тези места, та  който е продал, го е използвал като първоначална вноска за нещо в София или директно нещо в малък град в друга държава.

# 122
  • Бургас
Имаше преди време една колежка,май че Нати67 ,се казваше,та тя чакаше след ковида да пазарува на едро в блока си....И се загуби от тогава...

Сигурно е напазарувала, сега смята печалбите и няма време да пише по форума.

# 123
Но в по-малките градове е тъжна картинка, разруха и циганизация. И въпреки това преди около 2 години имаше движение по тези места, та  който е продал, го е използвал като първоначална вноска за нещо в София или директно нещо в малък град в друга държава.
А който го е купил от тях, какво го прави сега? Чака бангладешци?
Пък между малките градове и София сравнението е както между София и големите градове по света...

# 124
Вижте, това че някои хора си излагаме тези, мнения и тн не значи, че висим и чакаме нещо да стане. Аз съм си направил сметката още 2021г и си проучвам различни класове инвестиции. Имам много успешни инвестиции, но то това във възходящ пазар не е нещо за хвалене. Дори и при имотите винаги има добри попадения стига човек да търси, но са изключително малко. Смея да твърдя, че средноАРИТМЕТИЧНИЯ човек няма да ги намери.

# 125
Ами апартаментът, който продадох, беше в центъра, но за тотален ремонт и в сграда в много лошо състояние. Купиха го младо семейство, което искаше да живее в центъра (поне това казаха). Иначе си имаха къща в по-краен квартал. Странно ми беше това за мене, понеже е малък град и все тая къде живееш, ама ето че си има хора за всичко.

# 126
Чудя се как този филм не е станал блокбъстър в България
https://youtu.be/h7Rj-gG1LQI?si=kC2anU4qh2gZROod

Филма се казва Бетонна Утопия Grinning чудя се българина ще брани ли така имота си. Във филма дали се радват, че предлагането рязко е намаляло, а търсенето рязко се е повишило.
Дали няма да се намери някой бг режисьор да направи един за МанЛи или Слънчака.

# 127
Всичко е х2 и х3 - това е така. Обаче какво всъщност означава това? Аз лично не съм забелязал в частния сектор да има такива увеличения. Колко хора от частния сектор могат да се похвалят, че за няколко години заплатата им е х2 или х3? Ако не е, то означава, че всъщност си обедняваме, както и да го гледаме.
И кой всъщност ще обитава тези нови постройки? В София специално има цели нови квартали, които са вече застроени (дали с къщи, дали с блокове). Според официалната статистика дори населението на София намалява последните 10 години. Та каква е логиката? Кой ще живее? Като всички трупат сума ти имоти - това с какво помага? Нещо цялата ни система е доста объркана. Банките са с двата крака в недвижимото имущество. Те дори не отпускат заеми за бизнеси, единствено ипотечни кредити + таксите, с които дерат за щяло и нещяло. Изобщо в момента цялата ни икономика се върти около строителството.

Апропо, вчера за първи път слушах някаква реклама по радиото (БНР или Хоризонт) на сграда, която се очаква да бъде построена от Артекс. 1 реклама по-късно пък беше реклама на някакви брокери за недвижими имоти. За мен това е голяма червена лампа.

# 128
Да, и на мен ми направи впечатление, че от известно време Артекс рекламират по БНР две свои сгради - Зафир и нещо друго. Томева да каже дали с цел продажба на апартаментите там или е имиджова реклама - според мен досега плащаха в медиите за второто, но може да има промяна.

# 129
И в cbc news разглеждат въпроса за празни апартаменти. Забележете, че няма среща между продавачи и купувачи и това до какво води?
https://youtu.be/xGfFBP7U7pQ?si=VeFoqjNq_p8-rNUC

# 130
Всичко е х2 и х3 - това е така. Обаче какво всъщност означава това? Аз лично не съм забелязал в частния сектор да има такива увеличения. Колко хора от частния сектор могат да се похвалят, че за няколко години заплатата им е х2 или х3? Ако не е, то означава, че всъщност си обедняваме, както и да го гледаме.
Обедняват тези, които разчитат на текущи (трудови) доходи, които все изостават от инфлацията.
А забогатяват тези, които имат твърди активи, чиито цени се вдигат заедно с инфлацията.
То това е цялата идея на тези, които дърпат конците и предизвикват инфлация.
На Черна Станция нали затова все й разправям, че инфлацията е много деструктивно явление за обществото - тя води до разединение и разслояване - бедните обедняват, богатите забогатяват. Но тя вика, че инфлацията била нужна и че властимащите я управлявали в наш интерес. Напротив, тя е в интерес на тях и на тези, които са ги поставили там.

Особено пък който е купил поскъпващ имот на кредит, той де факто е лонг твърд актив и шорт обезценяващ се актив (книжни пари) така че печели двойно. Но пък рискува да потъне когато палачинката се обърне и активите почнат да се обезценяват, а парите станат дефицитни и цената им (лихвата) се вдигне. Това зависи от паричната политика.

# 131
На практика, кога ще се смени до такава степен държавната политика, и кой ще я смени така, че апартаментите да станат по два за лев? Мислиш ли, че ще дойдат на власт такива управници? Те да не са нещо луди?

# 132
Обедняват тези, които разчитат на текущи (трудови) доходи, които все изостават от инфлацията.
А забогатяват тези, които имат твърди активи, чиито цени се вдигат заедно с инфлацията.
То това е цялата идея на тези, които дърпат конците и предизвикват инфлация.
На Черна Станция нали затова все й разправям, че инфлацията е много деструктивно явление за обществото - тя води до разединение и разслояване - бедните обедняват, богатите забогатяват. Но тя вика, че инфлацията била нужна и че властимащите я управлявали в наш интерес. Напротив, тя е в интерес на тях и на тези, които са ги поставили там.

Леки уточнения Wink
- И разчитащите на трудови доходи могат да забогатеят, ако доходите са сериозни и ако не се разпищолват от самото начало да си угаждат, а инвестират.
- Няма твърди активи, по-назад сам го каза - днес са горе, утре са долу. Има поемане на риск и инвестиране на пари, на които не разчиташ и можеш да чакаш.
- Леката инфлация е полезна за икономиката, не пряко за хората, но добрата икономика вече е добре за хората. Иначе пряко и аз не харесвам инфлацията, и аз щях да щракам с пръсти ако я нямаше, но системата не работи така.
- Обедняват тези, които харчат, а не инвестират, а забогатяват тези, които правят обратното. И да, в началото е трудно, но и потомствените богаташи са започнали някак си.

# 133
На практика, кога ще се смени до такава степен държавната политика, и кой ще я смени така, че апартаментите да станат по два за лев? Мислиш ли, че ще дойдат на власт такива управници? Те да не са нещо луди?

В съседната тема го казаха. Във Франция те цакат 40% данък при продажба. Питаш се защо? Защото дълга на Франция е над 120%. Сега си задай въпроса ние накъде отиваме с нашия външен и частен дълг и ще разбереш кога нашите управници ще направят промени. Не е въпрос на дали а на кога. Луди нелуди като не могат да вържат бюджета и не могат да теглят кредит повече, ще трябва да направят нещо по въпроса.

# 134
Във Франция те цакат 40% данък при продажба.

Сигурен ли си? При какви условия? Просто не може да е универсален този данък. Това е безумие.

Общи условия

Активация на акаунт