Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 444
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
Може и за Париж да е само. Четох го в съседната тема. Но съм го чувал и от други места.

# 136
Е кой е казал "по два за лев" - това са нелепи подигравки към хората, на които съотношение над 5 годишни дохода за скромен имотец им се вижда твърде високо.
Кога ще се смени политиката - когато на хората, които я задават им стане по-изгодно да се смени.

@ЧС - твърди активи са тези, от които не можеш лесно да направиш нови. Например златото, недвижимите имоти до известна степен (макар че можеш да построиш нови постепенно), петрола (можеш да изкопаеш нов, ама не е лесно и бързо) и други подобни.
А активи от рода на книжни пари, държавни облигации, дълг, кредитни вземания и други подобни - лесно и бързо можеш да пуснеш нови, което обезценява съществуващите.

# 137
Смешно е,че всички искат в София и то за без пари.... Иначе,има имоти из страната които могат да се закупят с два МЕСЕЧНИ дохода....

# 138
То по света има имоти и по $1/1 евро - и то в развити държави - и пак няма кой да ги купи.
Не говорим за съборетини в гета или умрели села, а за "средно жилище" - което по света значи жилище, в което влизаш и живееш, а не тепърва да почнеш да къртиш или да слагаш мивки, лампи и отоплителни тела.
Ето ти в САЩ - такива има в Балтимор, Детройт, и много други градове (естествено, в циганската махала):

В Италия има колкото искаш - естествено, изоставени съборетини, които трябва да ремонтираш. Но кеф ти до Милано, кеф ти до Генуа, даже има и до Сан Марино или Монако - има си цял сайт, където можеш да ги търсиш:

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 15:42 от chris78

# 139
Аз нищо не търся,а дори и да го направя ще е според възможностите ми....
А не според желанието ми...

# 140
  • Sofia
Смешно е,че всички искат в София и то за без пари.... Иначе,има имоти из страната които могат да се закупят с два МЕСЕЧНИ дохода....

Това все още ли е актуално? Понеже аз оглеждам къщи в разни села неизвестни и дори там цените са скочили здраво. Дайте пример.

Наблюдавам цените в Банско. Изглежда не се качват в последната година, но и не падат.

# 141
Да, и на мен ми направи впечатление, че от известно време Артекс рекламират по БНР две свои сгради - Зафир и нещо друго. Томева да каже дали с цел продажба на апартаментите там или е имиджова реклама - според мен досега плащаха в медиите за второто, но може да има промяна.

Зафир и Емералда е една сграда, последната на ул.Тинтява към Габровски, първата нам каква си сграда на балканите.
Продажба, откога са обявили и е пълно с двустайни, нещо немислимо преди, когато се изкупваха преди да пуснат проекта официално.

# 142
  • София
Явно има тенденция към двустайни,защото две такива сгради в друг квартал гледам. От до само двустайни.
За Артекс не знам какъв е случая,но там където гледам сега първо почват строежа, после започват продажбите, до преди 4 г беше обратно първо търсеха собственици и след това започваха строежа. Струва ми се, че все повече хора искат преди да купят да видят на живо обекта,не само на чертеж.

# 143
То логично е така, не да купуваш имагинерно на чертеж, но толкова се изродиха нещата последните 8-10 години и търсенето полудя.

# 144
  • Sofia
По-скоро вече си имат осигурено финансиране и ще продават на по-високи цени. Ясно е, че преди да е започнато са най-ниски.
Не знам каква е драмата с новата сграда на Артекс, но в Дружба изкупиха блоковете им. Приятел търсеше и бяха останали смешен брой апартаменти. А тия сгради са огромни и сигурно има доста.

# 145
Ами цената.

# 146
По-скоро вече си имат осигурено финансиране и ще продават на по-високи цени.
Е нали банките са фрашкани с пари, има 85 милиарда депозити и нам си какво.
Кой строител не може да си осигури финансиране, та да продава на високи цени готовото, ами да се мине да продава евтино на зелено?
Явно банката не отпуска така лесно пари, защото вижда рискове, които купувачите на зелено са готови да преглътнат.

# 147
Знаеш много добре, че тия 70-80 млрд са едно нищо на фона на 6,5 млн човека. И не са двпозити ами и разплащателни сметки. Естествено банките имат предостатъчно активи. Отделно срещу нулев залог на ЕООД със 500 лв капитал да отпуснеш кредит  е безумие. И да схванах иронията.

# 148
Не бе, сериозно - защо да е ирония. ООД-то освен 500-те лева капитал има и активи - като започва проект е придобило земя или право на строеж, има проект, разрешително за строеж, всичко това не е безплатно, а е актив, който струва време и пари и се капитализра в баланса. Ако фалира, тези активи имат стойност и могат да се продадат на друг - значи могат да служат като обезпечение.
Защо не тегли един заем да речем на 5% лихва и да продава после на 2500 евро Акт 16, вместо на 1500 на зелено?
Банката явно не иска да си рискува парите на зелено, или поне не срещу 5% лихва. А купувачите са готови.

# 149
Конкретно за случая на артекс, доколкото знам докато се строи се финансират от банка. И изобщо не мисля че се дърпат. Вземат си парите, гонят си сроковете, без значение колко човека ще купят на зелено или по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт