Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 318
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
Тотално се отчаях. Цените продължават да се покачват. Тази лудост няма край.

# 226
  • Бургас
Скъпо ми е 70 000 евро за две паркоместа.
Ако има жилище на тази цена, предпочитам жилището.
Едностаен в София вече е с наем 400-500 евро.
Два гаража могат да докарат 200 евро наем, вярно без "тровила", но и няма да расте този наем кой знае колко.
В жилището се се наложи ремонт поне довършителен, сложи още 20 000 евро минимум.

# 227
Аз все се надявам да се направят някакви публични гаражи, платени да са, но на по-нормални цени, защото иначе положението излиза извън контрол. Не може да се разминеш от паркирани коли по улиците. Ама надежди…

# 228
Нищо няма да се направи за хората. Жилищата и гаражите са все по-скъпи. Помещенията в апартаментите все по-малки. Разстоянията между блоковете все по-трсни. България е ролкова слабо населена, а ние живеем нагъчкани в няколко града.

# 229
Държавата има ли стратегия за развитие, специално за обезлюдените места?

# 230
Няма държава. Има управляващи, които не са държавници. Единствената стратегия е да се краде и злоупотребява. Строи се хаотично за да се изкарат големи печалби. А че жилищата и кварталите са ужасни и няма училища и градини на никой не му пука. Регионите не се развиват.

# 231
Италианците как продават къщи за 1 евро, поне са измислили нещо...
А в БГ- каквото стане, ако дойдат някакви племена по някаква причина, ще населят празните села.

# 232
  • Sofia
Здравейте, хайде да си поговорим за нещо друго. Ако имате към 130-140 000 лв и искате да си купите малко тухли. Кое ви се струва по-рентабилно: две места за паркиране или малко жилище - в София. Искам да го/ги давам под наем, и да идва редовен паричен поток.
(Не са ми нужни предложения за други финансови инвестиции).

И двете може да са успешна или неуспешна покупка в зависимост от това дали ще закупите съответното нещо изгодно или надценено. Ако гаражите са много скъпи и на място, където не може да се взима висок наем, може да са по-неуспешни от приличен, малък апартамент на добро място.
Така че според мен изборът зависи от това за кое от двете ще имате успех с намиране на изгодна цена.

# 233
Здравейте, хайде да си поговорим за нещо друго. Ако имате към 130-140 000 лв и искате да си купите малко тухли. Кое ви се струва по-рентабилно: две места за паркиране или малко жилище - в София. Искам да го/ги давам под наем, и да идва редовен паричен поток.
(Не са ми нужни предложения за други финансови инвестиции).

Не съм в течение на рентабилността, но паркомястото не иска ремонти и поддръжка, не може да бъде съсипано от кофти наематели и все ще се търси.

# 234
Ще си позволя да допълня NBM, че ако говорим за София, тези пари няма да стигнат за приличен малък апартамент на добро място, а ако мястото не е добро и апартаментът не е приличен ще е малко вероятно потокът от доходи да е постоянен.
Под приличен разбирам без първи и последен етаж, без скосявания и открити тераси отгоре, без компромисни изложения, с балкон, с мазе и помещение с правилна форма и  чиста жилищна квадратура не по-малка от 45кв.м отделно от тази на балкона и мазето. Без студия и ателиета.
Ако се правят компромиси с тези параметри, ''жилището'' ще толкова продаваемо/отдаваемо колкото и гараж, а доходите ще са сходни според мен.

# 235
Това не е само в България тенденция, просто населението се мести към градовете, има прогнози за бъдещето, които същото казват, в чужбина има мегаполиси с десетки милиони души население, които са по-известен и от държавата, в която се намират. И в един момент столицата може да е толкова значима като самата държава.

# 236
То е така в световен мащаб, но например в софийското поле има предостатъчно място, за да се разширява града. Но защо не се случва? Защо стратегията на главния архитект е "уплътняване"? Защото така общината ще има заължения да изгражда съответната инфраструктура. Т.е. да вади и да инвестира пари, вместо да бъдат откраднати... Толкова.

# 237
Как смятате, дали ще има тенденция към връщане на село, но по-масова, не както сега в по-скоро единични случаи.
Дали си заслужава покупка на имот на село, на около 40км от големия град.
Не става дума за инвестиция, а за живот на село, дали ще става по-популярно.

# 238
  • Sofia
То вече е популярно. От ковид хората масово търсят втори дом, зеленина, нещо извън мегаполиса. По тази причина цените на къщичките по всякакви села и поляни скочиха много.

# 239
Да, местят се хората към селата, но тези които наистина са по-близо до града, за останалите няма шанс.

Общи условия

Активация на акаунт