Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 175
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
Това с дълга е лошо, но за сега поне изобщо не е критично. Но това е повод да се спрем докато е време.
https://www.investor.bg/a/540-danatsi-i-byudzhet/398414-vanshniy … y-do-43-mlrd-evro

А иначе ако ни скочи дълга това ще се отрази на социалните плащания - пенсии, здраве, образование, държавни служители, но реално не касае бизнеса. Тоест купувачите на имоти пак ще си имат пари. Пари няма да имат тези, които и сега нямат.

# 376
Богатството се измерва по различен начин, за мен ще има борба по-скоро за ресурси като храна и вода (качествени такива). Жалко е, че България има ресурса да произвежда и изнася храна и то добра храна, но...вижда се каква е реалността, остана само вносът на нискокачествена.

# 377
Намалява в процентно изражение заради инфлацията, която напомпа БВП. Но ако погледнеш търговския баланс и дефицит на държавата, ще ти стане ясно ще догодина нещата няма да са толкова розови.

# 378
То по цял свят е такава картинката. Аз работя във виртуални екипи с хора от цял свят, има такива с дипломи от нелоши университети по света, които се затрудняват да смятат намаление или увеличение с процент (бъркат кое е базата), не могат да правят анализ, нямат критично мислене... общо взето могат да дърдорят и да пишат презентации.
Има там някакъв % хора във всяка организация (съответно, във всяка държава), които работят и бутат нещата напред - останалите са пълнеж. Технологиите вършат работата, в бъдеще все повече с АИ, роботи и други иновации.

Разликата що се отнася до имотните пазари е, че в по-развитите държави прииждат повече имигранти и съответно броят жилища към брой домакинства е по-малък, особено в големите и желани градове, поради това те продължават да поскъпват.
При нас жилищата са с 20-30-40% повече от броя домакинства и продължаваме да строим нови, защото българинът вярва, че са добра дългосрочна инвестиция, където да си набута парите.
Ако не се напълним и ние с имингранти като на запад, не виждам как ще се получи. Демографията ни сама по себе си е печална.

Това с дълга е лошо, но за сега поне изобщо не е критично. Но това е повод да се спрем докато е време.
Е как да се спрем, като от този дълг идва растежа. Спрем ли вземането на нов дълг, и то все повече, трябва да влезем в рецесия. А нали помниш какво стана с цените на имотите при последната рецесия.
То не е просто като да кажеш - е, ще има 10% безработица, жалко за тези 10% ама на тях ще им даваме помощи, а останалите 90% нали ще продължат да работят, печелят и консумират.
Ама въобще не става така в реалността. Отразява се на всички.

# 379
При сегашното свръхпредлагане в София вече има много сгради на акт 16 при които може да си купиш апартамент директно от строител, а не на вторичен пазар. За разлика от преди 3-4 години, когато всичко се разпродаваше на разрешително за строеж. Последните години инвеститорите започнаха и да искат все по-големи суми преди акт 16 и реално след пускане в експлоатация ти остават да внесеш едни 10-15%. Инвеститорът строи с парите на купувачите, а продава на цени с минимална отстъпка в сравнение с вече готова сграда. В същото време на купувача се  прехвърля целия риск сградата да не бъде завършена и парите му да изгорят.
Относно подобренията не всички строители биха ги направили. А тези които биха се съгласили да променят заложения проект със сигурност биха искали нещо отгоре, за да сложат по-скъпи материали. Освен това повечето сгради се продават без сложени радиатори, а само с тръбни връзки. Шумоизолация може да се сложи допълнително и след акт 16. За дограмата обикновено се прави една голяма поръчка към подизпълнител и никой няма да се занимава да прави нещо различно само за 1 апартамент.
Има ли свръхпредлагане в София на нови апартаменти и как човек си намира такъв?  Аз знам за имоти.бг сайта, но там май са само агенции и посредници, които бих искал да избегна, когато/ако започна да си търся. Има ли подобен сайт, където да има поне линкове към строители? Попадал съм от време на време на случайни реклами, но не е имало цени, а трябва да се свържеш за контакт с тях.
ПП в интерес на истината на някои май имаше цени, но пак изхождайки от картата с безбройните нови строежи, не знам как систематизирано човек може да се ориентира в предлагането и тенденциите в промените на цените.

# 380

Има ли във видеото нещо ново за темата? Дълго е над час.

# 381
Аз съм в тих потрес от последните разсъждения. Българина е половичен с мързел и ниска производителност. Справката е БВП. Автоматизация и оптимизация на работния процес не се споменават. Същевременно е богат и купува апартаменти и коли на наследниците. Същите наследници не работят и се издържат от родителите. От тия мързеливите явно. Наследниците са диви, неработещи чалгари. Ако са от провинцията не са виждали тоалетна и са диви селяни, като бонус. Българина е обсебен от храна и подслон. Иначе казано пирамидата на Маслоу работи. Каква изненада?!? Не се интересувал от образование. Поколения българи са гладували за да си изучат децата.....
От култура пък изобщо не отбирал...

100% моето мнение. Това са наблюденията ми върху няколко хиляди деца, нещо което не знаехте.

Е това с луксозните плочки ме уби Grinning поставянето на плочка 45х45 би трябвало да коства еднакъв труд и ако плочката е 25 лева, и ако е 120...
Споделям как е в моя край. Цената на труда се определя от цената на плочката, а не от размера ѝ. И има плочки с цена над 20 пъти от други. Няма да ги намерите в кварталния магазин. Нарекох ги "луксозни", извинявам се.

ajimasaj е права за доста неща, но явно прекалява с гледането на Киро Брейка...
Не го гледам. Споделих Ви неща, които и родителите не знаят, а някои не ги и интересува. Няма да ви убеждавам във нищо. Връзката с темата е, че за култура и образование българинът НЕ плаща и това минава и през пиратския софтуер, игри, кино и музика, пускани на пиратската операционна система. Затова може да си позволи имот.

Никакъв шанс. Една част от навлизащите в работоспособна възраст напускат държавата, а за друга видяхте реакция на потребителка. Никой да не смее да ѝ държи сметка до колко години ще остави дъщеря ѝ да цоца от нея! Това е синдромът на единственото дете, което Иво Сиромахов подигравателно назовава "златцето на мама". С две думи тези, които могат да работят не работят. Кой ще плати заплатите на депутатите!? Заемчее.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 18:01 от animsaj

# 382
Да, бе. Баш от спестеното от култура успява да купува жилища. Как пък не.
И тези хиляди деца не знам къде си ги гледала. Няма да отричам, че вероятно ги има, но недей да обобщаваш, защото има и други.
И забележката ти за цоцането и златцето на мама е тенденциозна и нарочно или случайно не съответства на това, което написа съфорумката.  Съвсем нормално е да си издържаш детето докато следва, и мен са ме издържали, и аз съм издържала детето си. Но това е инвестиция именно в образование, което май влиза в конфликт с тезата ти, че българинът не давал пари за това. Изобщо не ставаше дума за хрантутене на готованковци.

# 383
"Вътрешнофирменото кредитиране отбеляза спад с над 1,212 млрд. евро за година до 12,577 млрд. евро, отчита БНБ".
Значи сме върнали лихви и отделно 1,212 млрд. евро за година.
Това значи, че на глава от населението му е струвало 187,47 лв.
Обаче златцето на мама е заето да купонясва и тежестта да се върнат тези пари е на онези, които правят пари - работещите. И т.к. работещите в България са 2 188 285, то всеки един от тях е изработил и подарил по 553,86 лв.

Да, бе. Баш от спестеното от култура успява да купува жилища.
Формулировката е друга, но леко залитайки в конспиративна посока давате ли си сметка, че в България пиратството може, но не се преследва? Изхождайки от римската максима "хляб и зрелища", дадени са ни забавления за да не се бунтуваме, че "хляба" не стига.
Първо сваляне на филм онлайн - съобщение на компютъра. Второ сваляне на филм онлайн - полиция чука на вратата ти. Това не е от филм, а от ЕС, към който принадлежим. Интернет доставчикът съхранява данни за всеки посетен сайт и изтеглен файл докато си на договор към него. При поискване от полиция така се разкриват престъпления.

... вероятно ги има, но недей да обобщаваш, защото има и други.
Това е нормата, а изключения има. Просто знам много повече, отколкото може да си представите. Но е друга тема, а и не е за споделяне.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 18:14 от animsaj

# 384
animsaj  е права за образованието и изтичането на мозъци
https://www.youtube.com/watch?v=BU9_FRPQWlQ
между другото във видеото се споменава, че след като Италия приема еврото има стагнация. Да успех на имотните ентусиасти да стават милионери след това.

# 385

Обаче златцето на мама е заето да купонясва и тежестта да се върнат тези пари е на онези, които правят пари - работещите.

Златцето не купонясва, а учи. И учи за да печели повече един ден, респективно да плаща повече данъци.
Изобщо защо си толкова озлобена? Ще си докараш язва.

По-горе и аз писах, че безплатното висше е източване на национално богатство. Но иначе изтичането на мозъци е медал с две страни. На държавата може да и харесва да си закрепости мозъците тук и да им плаща мизерно, при лоши условия на труд и с простаци началници. Мозъците обаче не искат да робуват. Ако държавата иска да ги задържи да им създаде условия. Ама май по-скоро ще изгони и последните, ако приеме искането за отмяна на плоския данък. Аз помня, че поколението на родителите ми цял живот се жертва в името на светлото бъдеще. Е, днешните хора не искат да се жертват и си гледат интереса. Моето дете също е изтекъл мозък и плаща голям данък в чужда страна. Но тук нямаше да си намери същата работа (и като заплащане, и като условия на труд, и като грижа за персонала, за началниците да не говорим). И сега какво? Да се върне от гол патриотизъм ли?  Впрочем може да се каже, че аз съм платила и за нея, защото имам  много по голям осигурителен принос от средния българин, но пенсия ще видя със закъснение и в намален размер някакъв. та не ми тежи на съвестта, че детето ми не бачка тук. Нито пък смятам, че докато е следвала е купонясвала и лентяйствала.

И още едно противоречие - ако ни беше толкова зле образованието и нивото на децата нямаше да има какво да изтича май, а? Ама щом в чужбина ги лапват като топъл хляб явно не им е ниско нивото. Още повече чужденец трябва да е не равен, а по-добър от местните за да ги измести.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 18:23 от Черна станция

# 386
Мисля, че темата много се разми. Хайде, данъците имат общо с имотите, но оттук насетне нито е информативна, нито полезна.

# 387
между другото във видеото се споменава, че след като Италия приема еврото има стагнация. Да успех на имотните ентусиасти да стават милионери след това.

Аз мисля че еврозоната беше отлагана известно време за да могат разни хора да си изперат левчета които не могат да се обърнат в евро без въпроси. Затова и балона продължи да се надува след като другаде вече се спихна. Изглежда ми, че като влезем спукването на балона ще е доста зрелищно. Като нищо подобно на предишния - 40% спад. Само дето не става веднага а постепенно за около 3 години, като купувачи няма никакви.

# 388
Златцето не купонясва, а учи.
Говорех за неработещите безработни. Учащите не влизат в тази група.

Мисля, че темата много се разми.

Не се е размила много, просто са първи разсъждения, вероятно недоизбистрени, за да бъдат ясни. Въведох две твърдения:
1. Българинът не плаща за култура и това са изследвания, зарежете моите наблюдения. Под 100 лв. за култура плаща българин годишно. Не мога да намеря статистиката, който иска да я потърси.
2. Българинът има манталитет/културна особеност/вроден страх към периодично връхлитащи ни катастрофи. Ние си имаме няколко и в съвременната ни история, и е склонен да се презапасява с онова, което е най-голям разход и да търси сигурност.
Изводите, които направих е, че това са предпоставки да имаме по-ниски разходи от западноевропеец и конкретна цел, в която виждаме началото на "домашното огнище" и "домът, моята крепост" - притежанието на имот. От една страна това е критерий за отговорност и заможност, от друга има и прагматични причини - застраховане от инфлацията и инвестиция с добра възвръщаемост.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 18:27 от animsaj

# 389
Златцето не купонясва, а учи.
Говорех за неработещите безработни. Учащите не влизат в тази група.

А тогава защо цитираш майката на студентка и я хулиш баш нея?

Общи условия

Активация на акаунт