Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 155
  • 756
  •   1
Отговори
# 465
  • София, Bulgaria
На мен средната цена в имот.бг ми излиза 214 за тристаен в Манастирски. Както и да е, то и без това в повечето случаи жилищата не се продават на цените, обявени там. Той и нашият беше обявен за 25% нагоре.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=b16ukt&f1=1

Вид имот: 3-СТАЕН,
Под райони: МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ,
Да не се показват обяви, докладвани за проблем,

Средна цена на имотите в извадката: 284942 euro

Не разбрах защо Томева и други коментират Надежда. Въпросът беше за цените в средни квартали. В Надежда и Люлин е под 250к, така е.

Хахаа...средни квартали. И по какви критерии се определя, кой е среден квартал?
В Надежда не живеят средностатистически хора ли?
Много е просто, за където ти стигат доходите, там купуваш или НЕ купуваш.
Ама да очакваш светът и пазарът да се подредят по твоите критерии е загубена кауза.
Може преди на дадени локации да са живели хора със средни доходи, но вече тези локации да са станали за хора над средни доходи. Това е. Всичко се променя.
Някои хора станаха милионери от някогашни ниви, лоза, ливади купени от техните прародители.
Други хора пък смятат, че понеже живеят в даден квартал, задължително им се полага да могат да купят в същия квартал или поне подобен. Ами, не, нищо не се полага. Всеки според възможностите си.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 18:59 от tomeva

# 466
Ами нали се купуват, значи могат да си го позволят.

# 467
На мен средната цена в имот.бг ми излиза 214 за тристаен в Манастирски. Както и да е, то и без това в повечето случаи жилищата не се продават на цените, обявени там. Той и нашият беше обявен за 25% нагоре.

Не разбрах защо Томева и други коментират Надежда. Въпросът беше за цените в средни квартали. В Надежда и Люлин е под 250к, така е.

Ама да очакваш светът и пазарът да се подредят по твоите критерии е загубена кауза.
Може преди на дадени локации да са живели хора със средни доходи, но вече тези локации да са станали за хора над средни доходи. Това е. Всичко се променя.
Някои хора станаха милионери от нягошни ниви, лоза, ливади купени от техните прародители.
Други хора пък смятат, че понеже живеят в даден квартал, задължително им се полага да могат да купят в същия квартал или поне подобен. Ами, не, нищо не се полага. Всеки според възможностите си.

Под среден квартал визираме, където цените са по средата в момента, за пример дадох Манастирски и Младост. В Надежда могат и милионери да живеят, това какво общо има с темата? Темата беше, че хора със среден софийски доход трудно ще си позволят тристаен в среден квартал.

# 468
Да обобщим: дават се примери как на двама работещи със средни доходи им е скъпо да поддържат скъп начин на живот.

Щом за вас тристаен в Младост е скъп начин на живот...

# 469
Ние именно това обсъждаме. Ако цените в Манастирски са такива, то е далеч от "среден" квартал. Изглежда, че в Красно село/Белите брези цените са по-ниски, а кварталите са далеч по-добри.

# 470
Да обобщим: дават се примери как на двама работещи със средни доходи им е скъпо да поддържат скъп начин на живот.

Щом за вас тристаен в Младост е скъп начин на живот...

Младост е скъп квартал. Две паркоместа във въпросния квартал са много далеч от "средното" - и като цени, и като норма за живот в София.

Както и други потребители, давате примери със скъпи екстри, които смятате, че се полагат като въздуха и водата на всяко човешко същество, а това далеч не е така.

# 471
  • София, Bulgaria

Някои хора станаха милионери от нягошни ниви, лоза, ливади купени от техните прародители.

Под среден квартал визираме, където цените са по средата в момента, за пример дадох Манастирски и Младост. В Надежда могат и милионери да живеят, това какво общо има с темата? Темата беше, че хора със среден софийски доход трудно ще си позволят тристаен в среден квартал.
И за източник ползвате един имотен сайт?! С всичките си фалшиви обяви и без информация, точно на какъв етап е дадена сграда/ имот. Може от 5 г. да е пред акт 16
Може на акт 14 да означава едно скеле и покрив, а може да почти готова сграда.
Това е несериозно.

# 472
Гаражът и паркомястото не са задължителни. Хората можем да живеем и без коли.
Ние, например, така правим.
Скъпо е да се поддържа кола, въпреки че имаме възможност да го правим. Избрали сме да не го. Ползваме градски транспорт.
Ако искаме да пътуваме някъде извън София и няма удобен транспорт - може да се наеме кола за веднъж и пак излиза по-изгодно, отколкото да купуваш и поддържаш такава целогодишно.

Тук се обсъжда все едно нормата е хората да ги мързи и всяко семейство да има по минимум 2 коли.
То вярно, че се намират такива хора, но за мен това не е много нормално.
Като нямат пари за гараж/паркомясто - ето чудесна причина да ги мързи по-малко!
Може да разкарат едната кола, може да се научат да ходят повече, може да си вземат колело.
Даже е и здравословно.

# 473
Това е парадоксът с бедността. И по времето на Смирненски се е говорело за бедност, и сега също. Обаче онази бедност е значела, че няма пари за хляб, дрехи, покрив над главата, доктор. Днешната бедност значи, че стандартът на бедния не е като на богатия и той е тръшка и иска да му се даде наготово - коли, айфони, почивки, тристайни в хубав квартал, гаражи...

# 474
Ама какво значи бедност бе хора? Удивлявате ме. Не било се подразбирало, че му се полагат. И се смеят.
Не, ако със средна заплата не можеш да си осигуриш основни неща, това значи, че трябва да се стискаш, и съответно, че средната класа е намаляла. Ако тя е намаляла, значи че започваме по западен образец разделение на бедни и богати, и то рязко. А от това всички ще пострадат.
Страната просперира, когато има средна класа и тя може да си позволи апартамент / къща в нормален квартал, не циганско гето, и да прати децата си в нормално училище, не да станат престъпници или да не могат името си да напишат.
Ще стане като в Южна Кореа - там имотите много се повишиха, не могат да си позволят да си купят апартамент. В резултат живеят под наем, съответно несигурност, сменят на две години квартири и познайте. Раждаемостта удря световното дъно. Няма деца, няма семейства, и хоп - криза на имотите, защото няма кой да ги купува.
Даже говориха за сериозен проблем. Китай вижте какво става - като нас настроиха и сега ги събарят, че хората купуваха до несвяст и като се спука балона, отиде то.
Да не могат хората със средни доходи да си позволят нещо нормално, значи единствено, че ситуацията е ненормална и няма да свърши добре за никой.
Да поскъпнат имотите с 300 % за десет години, ние надвишаваме даже Ню Йорк, където порастват с 68% за същия период.

# 475
То май никъде в Европа средната класа не си купува с лекота и без лишения ДОБЪР апартамент. За добро или за зло, имотите поскъпват повече от другото. И не е някаква наша българска особеност това.
При нас цените растат по-бързо, защото тръгваме от ниска база. Но и заплатите растат. В София за пет години имаме +85% ръст на заплатите. За десет години кой знае, но май 2014 година заплатата е била около 800 лева, което дава ръст от 300%...
https://www.mediapool.bg/novi-rekordi-v-rasta-na-zaplatite-u-nas … v-news359176.html

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 12:49 от Черна станция

# 476
Абе поскъпват, ама не с 300% за десет години. И не, не е вярно, средната класа в повечето европейски държави си купува хубав апартамент без лишения. В САЩ вече се стопи и за тях стана трудно постижимо, но в Европа все още може.
Само че и САЩ са първенци по бездомни - толкова се множат при тях, че не знам какво ги чака. Имат огромен проблем.

# 477
Абе поскъпват, ама не с 300% за десет години. И не, не е вярно, средната класа в повечето европейски държави си купува хубав апартамент без лишения. В САЩ вече се стопи и за тях стана трудно постижимо, но в Европа все още може.
Само че и САЩ са първенци по бездомни - толкова се множат при тях, че не знам какво ги чака. Имат огромен проблем.

Да бе, без лишения. Попрочети за големите градове в Германия, Австрия, Англия и ще видиш.
Виж и допълнението ми в горния пост за ръста на заплатите.

# 478
И аз исках да съм принцеса и да живея  в замък, ама нито съм принцеса, нито имам замък. Затова си купи жилище близо до замък и сега тичам до него на нагорнище от време, на време Simple Smile)))))

# 479
То май никъде в Европа средната класа не си купува с лекота и без лишения ДОБЪР апартамент. За добро или за зло, имотите поскъпват повече от другото. И не е някаква наша българска особеност това.
При нас цените растат по-бързо, защото тръгваме от ниска база. Но и заплатите растат. В София за пет години имаме +85% ръст на заплатите. За десет години кой знае, но май 2014 година заплатата е била около 800 лева, което дава ръст от 300%...
https://www.mediapool.bg/novi-rekordi-v-rasta-na-zaplatite-u-nas … v-news359176.html

В Европа масово се купуват къщи, а не апартаменти. Апартаментите се строят за работническата класа. "Лукс" е да можеш да си позволиш къща с голям двор. Животът в апартамент с множество съседи сам по себе си е компромис. Животът в сграда с още 100 апартамента не е лукс. Нормално е човек със средни доходи да може да се позволи апартамент. Нормално е хората с над средните доходи да могат си позволят къща.

В момента има много жилища, които са непродаваеми на офертните цени. И въпреки това се започват множество нови сгради на още по-високи цени. 

И пак казвам, че това, че в други държави също има проблем не означава, че тук няма проблем. 

А относно заплатите нека не са заблуждаваме колко е точна статистиката от преди 10 години. В последното десетилетие навлезнаха много чуждестранни фирми, които осигуряват служителите си на реалните доходи. Така поне статистически се вижда едно голямо покачване на заплатите.

Общи условия

Активация на акаунт