Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 137
  • 756
  •   1
Отговори
# 480
Дайте малко по-земно, две паркоместа за общо 60 000 евро далеч не са "основно нещо".

# 481
Младостите не са средностатистически квартали колкото и да не ви се вярва.

# 482
Абе поскъпват, ама не с 300% за десет години. И не, не е вярно, средната класа в повечето европейски държави си купува хубав апартамент без лишения. В САЩ вече се стопи и за тях стана трудно постижимо, но в Европа все още може.
Само че и САЩ са първенци по бездомни - толкова се множат при тях, че не знам какво ги чака. Имат огромен проблем.

В сащ бездомните са 0.2% от популацията, във Франция която е в по-достъпната за жилища Европа са 0.3%. Достъпността до жилища е слаб фактор за бройката бездомни,  повечето са такива по собствена воля.

# 483
И аз ги гледам налягали в спални чували по улиците. В момента има много голям глад за работна ръка (физически труд), никой не иска да работи. Даже тези дето идват на сал и те търсят на хляба мекото. Млад, прав и здрав човек няма причина да мрънка. Не всички искаме айфони или нови коли, някои търсим да живеем сред повече природа и достъп до вкусна храна и бира/вино. И добре, че е така, та да има за всеки влак пътници.

# 484
За добро или за зло, имотите поскъпват повече от другото.
Кое му е доброто? Добро е за този, който има 5-6 апартамента и сега е забогатял. А зло за всички останали.
И аз мисля, че средна класа човек трябва да може да си купи средно жилище с до 5 годишни заплати, даже 5 се счита за таван на достъпността, над това съотношение жилищата стават недостъпни, а в много държави вече е 7-8 и дори 10.

Баба ми и дядо ми бяха бедни, например на море не са ходили, кола не са имали... обаче имаха жилище, средно като за селото, в което живееха. Сами са си го правили, дядо ми ми е разказвал - тухли в тухларната, греди от гората, пявък от реката, вар от варницата... само за покрив са викали майстори и за някои специфични неща като дограмите. И не са дали 5 годишни дохода за него, а 2 лета труд и известни спестявания за каквото все пак е трябвало да се закупи.
Ако ти трябват 10 годишни дохода за жилище ставаш роб на системата. Цял живот не можеш да ги отделиш, защото нали все пак трябва и храна, транспорт, дрехи, лекарства, а ако имаш и деца да храниш то никога не можеш да отделиш 10 цели годишни дохода.

# 485
В Европа масово се купуват къщи, а не апартаменти. Апартаментите се строят за работническата класа. "Лукс" е да можеш да си позволиш къща с голям двор. Животът в апартамент с множество съседи сам по себе си е компромис. Животът в сграда с още 100 апартамента не е лукс. Нормално е човек със средни доходи да може да се позволи апартамент. Нормално е хората с над средните доходи да могат си позволят къща. ю

Не съм съгласна. Къща в центъра на голям град е само за истински милионери и няма кой знае какво предлагане. Но иначе в града всички живеят в апартаменти. Къщи има в предградията и са по-евтини от апартаментите в центъра. Моето дете в момента се оглежда за апартамент в Лондон и има съвсем добра престава.

И аз мисля, че средна класа човек трябва да може да си купи средно жилище с до 5 годишни заплати, даже 5 се счита за таван на достъпността, над това съотношение жилищата стават недостъпни, а в много държави вече е 7-8 и дори 10.

Добре, мисли. Нямам нищо против. Просто не е така.

# 486
Aко с до 5 годишни заплати можеше да се купи жилище, аз сега щях да мисля за второ вече, вместо да изплащам първо... Под 30 годишна възраст.
Всички щяхме да имаме по няколко имота.
Не знам това къде и кога реално го е имало? Thinking

# 487
Всеки знае, че средните хора в Берлин, Париж, Лондон и т.н. никога не биха могли да си позволят жилище дори и в среден квартал. Но там високите цени са плод на естествени процеси, миграция, буквално целия свят се натиска да живее там...в София/България цените са плод на спекула. Хубав тристаен в скъп квартал (например Лозенец) e около 400-450к. Общо взето колкото във Варшава, Будапеща, Загреб.

# 488
И съм съгласна, и не съм. При нас е на микро ниво, но цяла България се бута да живее в София. За мен все още търсенето определя предлагането.

# 489
И съм съгласна, и не съм. При нас е на микро ниво, но цяла България се бута да живее в София. За мен все още търсенето определя предлагането.

Не се бута чак толкова колкото преди - няма предлагане, защото 50% от жилищата се изкупени от "инвеститори" и затова има и толкова празни апартаменти. Празни апартаменти по другите европейски столици не съм виждал.

# 490
По мое мнение се бута - предимно тук и по-малко в още 2-3 града.

# 491
Aко с до 5 годишни заплати можеше да се купи жилище, аз сега щях да мисля за второ вече, вместо да изплащам първо... Под 30 годишна възраст.
Всички щяхме да имаме по няколко имота.
Не знам това къде и кога реално го е имало? Thinking
Едно време го е имало, всъщност през по-голямата част от съвременната история, след Втората Световна да кажем. В САЩ е било средно между 4 и 6, за пръв път наближава 7 по време на балона 2007... и за втори път сега. Дали отново ще стане 5 никой не знае, но когато е над 5 средната класа трудно може да си позволи да закупи жилище.

Специално ти, ако изкарваш 2 или 3 пъти колкото средната заплата, може и да можеш да си купиш 2 или 3 жилища. Говорим за средното, не за частен случай. Няма как да стане за 5 години да спестиш и да си купиш жилище, защото през това време имаш и други разходи за живот, а за жилище е прието да се харчи докъм 30% от дохода.

А това "всички щяхме да имаме по няколко имота" е абсурдно. Всеки може да живее само в едно жилище (освен вакационните). Смисъла да имаш друго е само да го отдаваш под наем на някой, който си няма свое. Но ако всички имат по няколко, на кого ще отдаваш твоите излишни?

# 492
Не съм съгласна. Къща в центъра на голям град е само за истински милионери и няма кой знае какво предлагане. Но иначе в града всички живеят в апартаменти. Къщи има в предградията и са по-евтини от апартаментите в центъра. Моето дете в момента се оглежда за апартамент в Лондон и има съвсем добра престава.

Никой не казва, че къщата трябва да бъде в центъра на града. Да, в централните части на големите градове живеят милионери. Но това вече е съвсем различен пазарен сегмент и не е за обикновения човек.
В Лондон, и още няколко големи града в Европа, положението е по-зле отколкото в София и жилищата са по-недостъпни. Но там високите цени са обусловени от няколко фактора, които в София ги няма. Там има голям дисбаланс между търсене и предлагане. 
- Това са градове с много високо търсене - Лондон е град, в който пристигат множество чужденци, голяма част от които са доста заможни. Много от тях освен имот в Лондон имат и имоти в други части на света. Голяма част от имотите в Лондон и в други големи градове се държат от фондове, чиято цел е да ги отдават под наем. 
- Това са градове с много ниско предлагане - тъй като тези градове са масово застроени вече няма място къде да строи в такива мащаби, че да се отговори на търсенето. Там цената на земята в града е в пъти по-висока, отколкото в София, защото няма предлагане. В София все още има много свободни полета, които се очаква да бъдат застроени.

Въпреки това в Лондон все още има достатъчно редови къщи. Аз лично имам колеги, които живеят в редови къщи в града. Освен това повечето предградия имат добра жп връзка с центъра, което позволява на много хора да пътуват всеки ден до работа. А за много хора е личен избор да не живеят в града. От доста англичани съм чувала, че е нормално да бъдеш в града до момента, в който имаш деца. След това доброволно се изнасяш в покрайнините, за да има детето по-спокойна среда наоколо. 

Населението на Лондон е повече отколкото населението на цяла България. По-точно е София да бъде сравнявана с градове като Манчестър и Ливърпул, които са по-близки като размер.
При нас обикновения човек не може да си позволи къща в селата около София, а какво остава за центъра на града. Никой не сравнява луксозни имоти в центъра.

# 493
Няма как да стане за 5 години да спестиш и да си купиш жилище, защото през това време имаш и други разходи за живот, а за жилище е прието да се харчи докъм 30% от дохода.
И аз така мисля.  Simple Smile
Скрит текст:
И как какво ще ги правим - ще има за децата, за внуците, за племенниците...
И ваканционни да са - супер! Ще си имаме на морето, в планината.
Хич няма да се оплача.

# 494
  • София, Bulgaria
Обезщетените собственици получават 30-35% от РЗП -то на сградата. А какво и кога ще оперират с тези апартаменти, те си знаят и си е тяхно решение. Техните имоти също стоят може да са към графата тъмни и празни, докато решат, какво да ги правят. Няма статистика, колко от сградите са на обезщетение и колко са с купен от строителя терен, но са много, съдейки от сделките в последствие.
Тези, които купуват за инвестиция на зелено, след акт 15 ги продават или ги довършват и дават под наем.
Самото довършване и обзавеждане си инвестиция и то не малка, за която не всеки е готов на момента да я направи. Може да изчака няколко години.

Общи условия

Активация на акаунт