Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 402
  • 756
  •   2
Отговори
# 540
аз пък се чудя как българина не е ревнал на държавата "да си влезе в ролята" и да го компенсира за високите цени. Grinning Ето днес последно по радиото ми говорят от туризма по морето. Имали силен сезон, но печалбата им заминала за ток и искат държавата да ги компенсира Grinning Всички недоволни могат да се съберат и да формират група с искане държавата да им покрие поскъпването на имотите. Няма да е прецедент в държавата ни. Защо да тъгуваме за социализма, като вече си живеем в него.

# 541
  • София, Bulgaria
chris78, аз на 50г. и вече отдавна разкарали децата си купихме по-голямо жилище и с голяма тераса, защото това ми  носи комфорта, от който имам нужда. И да, смятам че и без децата вече, животът продължава и тъкмо и разходите драстично са спаднали.

Timshel, трябва да анализирате възможностите си, не само финансови, а и времето, като ресурс, който може да отделяте.
1. Три жилища да се поддържат си иска време и средства.
2. При покупката на ново жилище първите години постоянно нещо се купува, оборудва, т.е. имате по-голям разход.
Тук трябва да прецените финансите си, тези който са налични и чистия месечен доход.
Със сигурност по-спокойният вариант е да продадете единия 2-ст апартамент, да доплатите и ремонтирате новия 3-ст. , след което да се изместите. Ще имате един голям апартамент, в който да живеете и един малък, който да давате под наем и ще се разправяте само с едни наематели.

# 542
По тоя въпрос - 100 човека, 100 мнения. Ако си намеря наистина мечтания голям апартамент, продавам и двата малки и не се разправям нито с даване под наем, нито с ипотеки. Но може би не е най-умното от инвестиционна гледна точка. Ако не и двата, поне единия със сигурност ще го продам.

# 543
  • Бургас
Със сигурност по-спокойният вариант е да продадете единия 2-ст апартамент, да доплатите и ремонтирате новия 3-ст. , след което да се изместите. Ще имате един голям апартамент, в който да живеете и един малък, който да давате под наем и ще се разправяте само с едни наематели.

Най-добрият вариант, подкрепям.
Като пристрастена към пазара ще избера да запазя и трите имота, особено ако са без компромиси и на добри локации, но аз си падам по екстремни преживявания и никога не разчитам само на един източник на доход.

# 544
Някой знае ли, дали има реално някаква изгода, ако притежаваш идеални части от сграда? Попадам на доста обяви СС, където е упоменато, че към жилището има идеални части не на парцела, а на самата кооперация.

# 545
Като пристрастена към пазара ще избера да запазя и трите имота, особено ако са без компромиси и на добри локации, но аз си падам по екстремни преживявания и никога не разчитам само на един източник на доход.
Добре, че не са всички като теб, че на кого щеше да даваш под наем двата излишни имота, ако всеки имаше по 3 собствени Simple Smile

За един трудов живот трудно се изкарват пари за 3 имота, и човек вместо трупа 3 може да предпочете да си има 1, а другите пари да ги изхарчи за ядене, пиене, нови дрехи и пътувания. Аз не бих искал да умра с 3 изплатени имота, натрупани за сметка на лишения всеки месец да им плащам ипотеките.

Виж, за рентиери, инвеститори, богати хора - може. Но за средния човек какъв е смисъла?

# 546
В тая тема няма "средни човеци". Щом сме се наредили тук, значи имаме засилен интерес към пазара на недвижими имоти, понеже всичките сме активна част от тоя пазар. Отвреме навреме идва някой нов, каже Ку-ку, и изчезне. В този случай, той е временна част от пазара на НИ. Останалите, които сме в темата (да кажем 70 процента от потребителите), сме си средно статистически лица, участващи АКТИВНО на пазара на имоти.
Забравих кой беше, който все навива хората да си купуват акции вместо тухли. Ама, реално, този човек е също част от пазара, защото той е гъвкав и в момента, в който изскочи алтернатива, ще си вземе парите и ще ги вложи в тухли. Това ми е единственото изключение. Всички останали се оглеждаме, ослушваме, и ако няма влак - преминаваме( към следващия имот.)

# 547
  • Бургас
Чак пък лишения... Лишения имаше, когато имотът беше само един. Като станаха 2-3, вече няма лишения Simple Smile
Към нови дрехи не проявявам чак такъв интерес, да изядеш и изпиеш не можеш кой знае колко, а е и вредно за здравето. Виж пътувания - да, да са живи и здрави наемателите!

Днес ми излезе реклама на прекрасен апартамент в Бургас, за краткосрочно отдаване. Направен наистина уникално добре, само с един голям минус - липса на паркомясто. Само 100 дни да е пълен в годината, което е напълно постижимо - това е доход от около 30 000 лв. Няма как да се постигне такава доходност от дългосрочен наем в града, обаче с краткосрочни не ми се занимава... Собственичката казва, че до края на годината е изцяло зает.

# 548
Чак пък лишения... Лишения имаше, когато имотът беше само един. Като станаха 2-3, вече няма лишения Simple Smile
Към нови дрехи не проявявам чак такъв интерес, да изядеш и изпиеш не можеш кой знае колко, а е и вредно за здравето. Виж пътувания - да, да са живи и здрави наемателите!

Днес ми излезе реклама на прекрасен апартамент в Бургас, за краткосрочно отдаване. Направен наистина уникално добре, само с един голям минус - липса на паркомясто. Само 100 дни да е пълен в годината, което е напълно постижимо - това е доход от около 30 000 лв. Няма как да се постигне такава доходност от дългосрочен наем в града, обаче с краткосрочни не ми се занимава... Собственичката казва, че до края на годината е изцяло зает.
Този го дават за 260 лв на вечер и август има няколко дни свободни. Даже и 100 дни да работи, това са 26 000 лв и после като махнем чистене след всеки, пране на чаршафи, замяна на счупени и откраднати неща, данъци - сигурно плаща за краткосрочно отдаване и спокойно стигаме 18 000 и надолу. Това са малко над 1600 лв на месец. И слугуването е голямо - дай ключ, вземи ключ, отговаряй на обяждания, чисти, купувай, носи... Ако наемеш някой, даже и се смъква печалбата.
Смисъл от краткосрочно отдаване има, ако имаш няколко апартамента и ги даваш само за лятото. Тогава се сгърбваш от работа, после почиваш останалата част от годината. Или наемаш човек, който ще обслужва всички за летния сезон. Иначе не е много ок. То и затова повечето не дават така по един.

# 549
  • Бургас
В arbnb няма свободни дати до края на годината.
Тук излизат свободни, защото системата на този сайт е направена с потвърждение от собственика.
Апартаментът е във Фб качен също, там имаше дискусия за свободните дати и жената поясни, че вече приема резервации за следващата година.
Занимавала съм се с краткосрочно, знам каква разправия е, но в Бургас да получаваш 1600 лв. заплата вече е голямо постижение, а си зает по 8 часа минимум всеки ден. Градът ни е пословичен в това отношение. Дори и такъв наем няма как да постигнеш дългосрочно. Затова тук има недостиг на жилища под наем - повечето предпочитат да отдават лятото, да чистят, слугуват, носят, купуват и да почиват през зимата.
Има множество умни решения, които не налагат носене на ключ. В чужбина в последните няколко години нито веднъж не ми се е случвало да чакам някого, за да отключи - всичко е селф чек ин.

# 550
  • София
prolet_inchen по твоята логика,всички даващи стаи/апартаменти под наем са едва кретащи бедни наемодатели!
В повечето случаи даже плащат за почистване на някой и пак им излизат сметките и добре си живеят живота.

# 551
В тая тема няма "средни човеци". Щом сме се наредили тук, значи имаме засилен интерес към пазара на недвижими имоти, понеже всичките сме активна част от тоя пазар. Отвреме навреме идва някой нов, каже Ку-ку, и изчезне. В този случай, той е временна част от пазара на НИ.
Еми Румка, ако ти си шефка на форума, вземи напиши най-отгоре, че тук е само за хора с минимум три имота (или с амбиция да притежават три), а останалите сиромаси да не пишат да не разводняват темата?
За мен е най-естествено ако имаш малко жилище и ти трябва по-голямо, да продадеш малкото и да доплатиш за голямо, така правят масата хора.
Който иска да натрупа три и повече през живота си, нека ги изплаща, но няма как да повярвам, че за средния човек това няма да е за сметка на нещо друго от месечните разходи. Оф чакай, забравих, че този форум не е за средни хора.

# 552
prolet_inchen по твоята логика,всички даващи стаи/апартаменти под наем са едва кретащи бедни наемодатели!
В повечето случаи даже плащат за почистване на някой и пак им излизат сметките и добре си живеят живота.
Аз ви казвам кое е по-изгодно, вече всеки сам си преценя. Ако ви устройват чисто 1600 лв на месец  за толкова ангажименти, ок. Но факт е, че краткосрочното отдаване си е голяма занимавка и си изисква да си наличен и мобилен или да имаш доверие на някого, че ще свърши работата. В повечето случаи не я свършват. Така че за мен лично в нашата реалност си струва само, ако го правиш за сезона и с 2-3 апартамента наведнъж.

# 553
  • София, Bulgaria
Средния човек е доста разтегливо понятие, но да речем моите наблюдения за последните 15 г. са: На възраст, около 28-30 г. млада двойка купува 2-ст ап. НС, повечето, с които съм работила го предпочитат или панел, ако са в долната граница на " средния човек" . След 7-8-10 г. , купуват 3-ст ап. , като има два варианта. А/ продават 2-ст и Б/ остават го, за да го дават под наем. Всичко зависи, на кой, как му се е развил живота.
Има трети вариант за най-успелите, които някой може да каже, че вече не са 'средния човек" , те продължават да  инвестират в още имоти, но го гледат, като чисто бизнес начинание паралелно с акции и т.н. финансови инструменти.
И нещо много важно да кажа, доста от случаите ми са, когато първото жилище НЕ Е в Източни, Южни райони. Хората са почнали от някъде и не са се тръшкали и не са го приемали, като компромиса на живота им.

# 554
И аз не разбирам зора всички да се бутат да живеят в южни и източни райони.
В някои от тях вече е малко лудница.
И не разбирам истерията на "средния" човек срещу западните и северните?
Някои от тях са хубави и приятни за живеене, особено последните години, доста се осъвремениха и докато до преди 10 години са били гетоподобни, то сега не са.
Не знам защо се дава редовно Надежда като негативен пример - била съм там, нищо кой знае колко скандално не съм видяла. Имат хубав парк наблизо и метро.
Ако "компромисът" на живота на средностатистическия българин е да не е в южен/източен квартал - значи сме доста добре всъщност...

Общи условия

Активация на акаунт