Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 389
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
Благодаря на всички за мненията! И аз клоня по-скоро към продажба на единия и дофинансиране с кредит за по-голямо жилище, но тук е разногласието с мъжа ми, който смята, че трябва да се държат и двата, и даже като че ли е по-склонен да излизаме под наем в по-голямо жилище, което за мен не е ок. Да, цените са много високи, но аз не вярвам след 2-3-5 години да паднат значително цените на хубавите големи жилища. Най-много да се задържат. За доходите - никой не може да е сигурен, че следващите 20 години ще взима хубава заплата, така че не мога да лежа на тая кълка. Отделно детето е малко, тепърва градини, училища, уроци... Ако имаме второ всичко ще е по 2.

Също така ме притеснява, че много хора вече дават апартаменти под наем и в един момент не е ясно дали ще успяваш да си намериш читави наематели и да взимаш добри пари от наем. А амортизацията си върви. Около мен тези, които са под наем ми прави впечатление, че имат високи изисквания към апартаментите, а това са читави наематели - с добри доходи и образование. Т.е. трябват си инвестиции в тия имоти, които на всичкото отгоре са и в стари сгради. Последното също не е за пренебрегване.

# 556
факт е, че краткосрочното отдаване си е голяма занимавка и си изисква да си наличен и мобилен или да имаш доверие на някого, че ще свърши работата. В повечето случаи не я свършват. Така че за мен лично в нашата реалност си струва само, ако го правиш за сезона и с 2-3 апартамента наведнъж.
А можеш ли да го правиш с 2-3 апартамента, ако и ходиш на работа през това време; а ако имаш и деца, и хобита?
След първите няколко пъти като някой виси да те чака да го настаниш или да му разрешиш проблем, а ти си зает, и няколко негативни ревюта, отиде ти бизнеса.
То този бизнес всъщност е стар като света. Сега има хотели, едно време е имало ханове. Ако толкова се печелеше, фирмите Хилтън, Мариот и другите големи вериги щяха да са най-големите бизнеси на света, а акциите им по-скъпи от Апъл и Майкрософт. А те са 1-2% от размера на Апъл (Хилтън има $50млрд. пазарна капитализация, Мариот $65млрд. Апъл - $3.5 трилиона)
Имам чувството, че от този бизнес печелят само самата фирма AirBNB, както и организатори на семинари на тема "Как да забогатеем от AirBNB".
Колкото шофьор на Юбър да забогатее, толкова и оператор на AirBNB.
Може да изкарва пари, но ако има наготово имот, а ако трябва да го купи, оборудва, рекламира и да върши работата на рецепционистка, камериерка и т.н. без да си го брои за заплата - тогава математиката не ми излиза (поне на мен).

# 557
Добави и чистачката. Според мен и тя ще направи добри кинти ако й се работи. Иначе то се вижда как се поддържа добра оценка на имота - с комплименти, деликатесни сиренца, вино, бира и тн. Ако това го поддържа редовно за всеки наемател, евала ще й направя.

# 558
Да, в Бургас и околните градчета хората масово това им е препитанието, и то много добре се оправят. Тръгват от два-три имота, отдават усилено за сезона, не работят нищо друго. Правят пари, ходят на екскурзии есента, после цяла зима си почиват. Нищо не работят. Следващото лято пак. Изкарват се много добри пари, ако си кадърен и ти се занимава.
Лятото в Бургас е невъзможно да се намери детегледачка, масово са по курортите на пълен пансион, защото родителите им правят пари.
Ако имаш един имот вариант е да се включиш в кооператив, или да ползваш агенция, ако не ти се занимава или трябва да работиш. Има такива, но печалбата съответно е доста по-ниска. Също не знам до колко са коректни - един познат беше работил с една, беше доволен, но и на него това му е просто допълнителен доход, колкото дойдат - добре са дошли.

# 559
Здравейте, бих искала да попитам възможно ли е да има разлика в квадратурата на апартамент по нотариален акт и чертежите на строителя? Разликата е 5 квадрата, хем са малко, хем все пак са си пари.. Има ли е някакви независими експерти, които да измерят точната квадратура?

# 560
  • София, Bulgaria
Вчера говорих със съседка си, врата до врата сме, дали би обмислила да ми даде ателието си, което е една стая заедно с кухничка, баня и тоалетна/ 23-25 кв.м./ под наем дългосрочно. До сега 3 г. го дава с платформите за краткосрочен наем. Тя ми каза, че няма да може, защото няма да ни е изгодно, сега си изкарвала 1500-1600 лв. на месец. И е права.
Иначе често и ние сме го наемали, когато имаме повече гости, защото ни е много удобно.

Съседката ми няма да забогатее, като  оператор на AirBNB, но поддържа добро ниво на "средния човек".

П.С. Разбирам, че вечно търсене на недостатъци и да си винаги на въпреки, като първа цел,  някои му викат
"критично мислене".

# 561
Ама то не всеки го прави с цел изкарване на пари, а и във връзка с достъпност. Утре ти трябва - не пускаш хора, ползваш си го. Дългосрочни наематели няма как да изгониш, когато ти се налага да посрещнеш повече гости. При нас няколко жилища се дават по този начин и за мен е много удобно, ползвам ги и за мои близки.

# 562
Сега сме в Поморие. Тук познавам няколко хазяи, които отдават за лятото.
1. Има много апартаменти, и се скъсва от работа в периода май-септември. С парите купува следващия имот, и това му е бизнесът. Есен и зима - не дава под наем.
2. Младите живеят в София, родителите са в Поморие. Младите лятото си вземат отпуска и идват да чистят, посрещат, изпращат наематели. Казва че за тях си струва, и това вършат от години. А бабата и дядото се радват на внучетата, внучетата се радват на морето, и така.
3. Третият човек живее в Бургас. Мрънка, ама пак идва с жена си и чисти. Жилището е точно срещу нашето. Има наематели, но не е постоянно заето. И той мрънка, че му се отнема от времето, ама идва и чисти.
Така че, аз стигнах до извода че очевидно е възможно да се издържаш от само летни наеми, ако това ти е основното препитание.

# 563
Както казах, абсолютно е възможно да се издържаш добре от летни наеми, ако имаш няколко апартамента сметката излиза отвсякъде. И имаш време за почивка, и пари за пътуване.
Но пак казвам, това е семеен бизнес и си има причина, собствениците да си го вършат. Можеш да наемеш човек, но няма да ти свърши същата работа.
Освен това се отдават предимно стаи с баня и примерно една обща лятна кухня, или собствениците предлагат закуска някаква. Тогава и обзавеждането е различно от това да си имаш градски апартамент и разходите съответно по-ниски. И чистенето по-лесно, а печалбата е голяма. Есен и предимно пролет се правят ремонти и купува, каквото е счупено. Лятото чистиш, переш и сменяш. Посрещаш и изпращаш.
Един градски апартамент с кухня и всичките нормални за живот неща е двоен ангажимент и разходите при ремонти и те са двойни, да не говорим и за съседите, които може и да не са съгласни да има Airbnb над тях, ако например курортистите са шумни. Трябва и да имаш нерви да се разправяш целогодишно.
За всеки влак си има пътници, но определено първото е по-печелившо и по-малко нерви и труд изисква.

# 564
бабата стои ли на автогарата с табелка "стаи под наем" Simple Smile

# 565
бабата стои ли на автогарата с табелка "стаи под наем" Simple Smile
Ти явно отдавна не си ходил на почивка. В днешно време всичко отдавна е рекламирано и платено месеци преди
 това. И пак, отказват се в последния момент, не знам какво... Абе занимавка си е.

# 566
Какво бихте направили ако имате 2 двустайни апартамента (класически двустайни 60 кв използваема площ СС, тухлени в южен и източен софийски квартал), живеете в единия (скорошно и качествено отремонтиран) другият е празен (трябва му освежителен ремонт), но ви трябва по-голямо жилище?
Ако доходът ми/ни позволява бих купила по-голямото жилище с ипотечен кредит. Двете по-малки бих давала под наем. Най-лесно е да продадеш.

# 567
  • София
Можете да седнете и да смятате:
Разходи за придобиване на новия апартамент /извън стойността му/ - нотариални и държавни такси, комисион;
Разходи по продажбата на един/двата стари;
Вноска по пълна ипотека за новия при текущата лихва и при прогнозирано увеличение;
Текущи наеми за единия/двата стари при оптимистичен и песимистичен вариант;
Налични средства към момента на купуването;
Та, сядате и смятате при какви условия ви е по-изгодно да купите и кога. Може да се окаже, че ако можете да спестите някаква сума за една година от заплати + отдаване под наем на единия двустаен, двата наема ще покрият вноската по новия. Може да се окаже, че срещу не голяма сума от заплатите ви и двата наема, пак ще си покривате вноските. Двустаен е относително лесно да се продаде и това може да се направи на всеки етап от придобиването на нов, а разликата в цената с тристаен не е космическа /реално има една стая и обикновено тоалетна в повече/.

# 568
Вчера говорих със съседка си, врата до врата сме, дали би обмислила да ми даде ателието си, което е една стая заедно с кухничка, баня и тоалетна/ 23-25 кв.м./ под наем дългосрочно. До сега 3 г. го дава с платформите за краткосрочен наем. Тя ми каза, че няма да може, защото няма да ни е изгодно, сега си изкарвала 1500-1600 лв. на месец. И е права.
Ето, веднага включвам "критичното мислене" - да не би това да е месечния й приход, а не печалба?
Като споменах одеве за две от най-големите хотелски вериги по света - Хилтън и Мариот - които са публични фирми и всеки може да погледне финасовите им отчети, ето го например на Хилтън за 2023 г.
https://ir.hilton.com/~/media/Files/H/Hilton-Worldwide-IR-V3/qua … nings-release.pdf
Приходи (оборот за годината) $10.235 млрд.
Нетна печалба $1.141 млрд.
Норма на печалбата (профит марджин) 11.15%
Това остава като от приходите извадиш всички разходи - за заплати, консумативи, сметки, ремонти, амортизация, данъци, лихви върху кредитите (с които са финансирани активите) и т.н.
Ако мислите, че просто е била лоша година, ето и данни назад по тримесечия - обикновено е все малко над 10%, по време на Ковид естествено пада на загуба, и само 2-3 тримесечия 2016 г. е над 20% - не съм ровил защо:

Сега, госпожата-оператор на AirBNB ако я питаме, вероятно ще каже "аз не си броя разходи за пране на чаршафи и за почистване, то не ми тежи" - но ако я поканя да ми пере у нас щом не й тежи, вероятно ще ми иска пари, нали така? Така че редно е да се отчете този разход, също както всички останали, вкл. комисиони към AirBNB, данъци и може би едно от най-големите: лихва върху кредита, който трябва да изтеглиш, за да купиш имота, който ще отдаваш.
Иначе ако приемем, че трудът е безплатен, имотът вече го имаш наготово и за него не е нужен капитал, и разни други смели допускания, почваме да звучим като семинар "Как да забогатеем от AirBNB - запишете се сега само до края на седмицата за $99 и ще ви разкрия тайния си начин да успеете".

# 569
Ти не вярваш, че могат да се изкарат тези пари ли Simple Smile
Ами нашият наемател ни плаща на нас наем над 2000 лв. Плаща разходите на аирбнб, плаща чистачки, на всеки 6 месеца сменя чаршафите с нови, боядисва/доизкусурява за своя сметка, и пак му остават повече, отколкото на нас ни плаща наема. Значително спаднаха жилищата за аирбнб, и които останаха - са много добре развиващ се бизнес

Общи условия

Активация на акаунт