Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 351
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
Ако нямат избор, дали по-добре или по-зле, щат, не щат - ще се преместят.
То не е като сега качеството на живот да им е много добро в пан(д)елките.
Между другото, преди съм си мислела същото, като съм разсъждавала по въпроса.
Много жилища има, наистина. А населението намалява. Сега няма да се усети идните години, но след някое и друго десетилетие определено ще окаже ефект. Чудила съм се кой ще живее в тези жилища. Но след това се замислям и аз за пан(д)елките - рано или късно ще трябва да се направи нещо по въпроса.
А панелите хич не са малко, нито пък хората, живеещи в тях.

# 631
Акакво мислиш, че ще се случи ако започнат поетапно да бутат панелки? Според мен ще се намерят предприемачи, които на ново да вдигнат аналогична сграда. И вече собствениците или ще си доплащат по пазарни цени или ще препродават ако не могат да си го позволят. Така че това очаквано изместване едва ли ще се случи. Имай предвид, че докато се стигне до такъв хипотетичен момент, текущото МС ще е 20-30 годишно. Не би било особено привлекателно както сега сграда от 90-00-те не е привлекателна. Хората ще предпочетат да си останат в бившия панелен квартал, който е уреден и да имат чисто ново НС. Така че бетонните гета, които сега се навъдиха, ще си останат празни и непопулярни според моя ТЕОРЕТИЧЕН опит.

# 632
Единия ми имот е купен с цел да си подпомогна старините, ако доживея до пенсионна възраст Simple Smile. Имах една  сума пари в брой, които не исках да държа в банка и реших да си вложа средствата в имот.

# 633
Според мои наблюдения сгради от 90-те, че и от 80-те, са си доста привлекателни. Thinking
Особено ако са на определени локации, където няма много НС, лимитирано предлагане, или ако предпочиташ реална площ. Зависи какво иска човек.
Даже на центъра има още по-стари сгради, реновирани и добре поддържани, а апартаментите в тях струват баснословни цени. И се изкупуват, от хора с повече възможности.
Не смея да гадая какво ще става след години. Може и да си прав. Но как да сме сигурни, че старите панелени квартали ще бъдат толкова добре уредени, колкото описваш?
Ако и населението наистина намалява и всичко стане толкова катастрофално, колкото често се обрисува, защо ще му е на някой изобщо да строи нови сгради, след като има вече толкова много налични?
Може само да теоретиризираме тук, но какво ще стане след 20-30 години - божа работа.

# 634
Ако и населението наистина намалява и всичко стане толкова катастрофално, колкото често се обрисува, защо ще му е на някой изобщо да строи нови сгради, след като има вече толкова много налични?
Е как защо - той строи и продава на хора, които искат да купят - дали за пенсионна осигуровка като горната колежка, дали за децата, дали просто за да препродаде и спечели след време.
Любопитно ми е дали големите строителни предприемачи и те си влагат спечеленото в имоти в София. Политиците знам, че имат по 5-10.
Ако продават на други, пък те си държат спечеленото другаде, става малко като шефа на Нвидия, който всеки ден тръби колко печеливши са акциите на фирмата му и вика купувайте, а сам продава за по $20 милиона на ден акции, вече от един месец насам. Може би има малко по-друго виждане за бъдещето, отколкото инвеститеторите му?

# 635
Вярно е че политиците имат много имоти, но там положението често е много различно. Или са им направили "подарък" на 400-500е/кв или за "услугата", която вършат са си избрали имот и ползвателя на услугата им, плаща цената, такава каквато е или трети вариант, просто взимат пари и строят. И в трите случая политиците НЕ купуват на пазарни цени. Т.е. при тях риска и загубата са НУЛЕВИ дори и да има срив на цената на имотите, за тях няма разлика. Дори биха се радвали ако цените се сринат, защото тяхната политическа позиция е СИГУРНА и ще продължават да крадат и да купуват вместо за 400е/кв за 200е/кв.
Може много лесно да се провери какво правят строителните предприемачи. Гледали сме, че брокерите НЕ купуват имоти за лично ползване или отдаване под наем след 2020 насам. Купуват за препродажба с цел спекула.

# 636
И аз пак не разбирам, какво като няма инфраструктура, какво като е с надценка, като хората си купуват.

# 637
хората с пари, включително брокерите, не са спрели да купуват хубави имоти.

# 638
За мен пък проблемите не са в инфлацията, а в социализма с конфискациите , респективно нуждата от справедлива реституция. А такава не става без проблеми, при липса на пари.
А ей това проблем ли е:

Сега тези 4.5млрд. евро се слагат в БНБ, срещу тях имаме право да пуснем 9 милиарда лева - все пак валутен борд сме, не може без покритие.
От тези 9 милиарда 10% да откраднат, това са 900 милиона, които вероятно пак в имоти ще се вложат - българските политици, олигарси, бизнесмени на хранилка на държавни поръчки и евросубсидии нямат много други идеи.

И аз пак не разбирам, какво като няма инфраструктура, какво като е с надценка, като хората си купуват.
Е да, техни си пари, тяхна си работа. Ти не си купувала наскоро, нали? И аз не съм, вижда ми се неизгодно. Но на когото му се вижда изгодно - негова си работа, да купува.

# 639
Купуват, купуват, за политиците не знам, не са ми казали, обаче около мен наблюдавам строежите и питам за определени имоти още на копка и табела. Повечето са купени

# 640
Странно защо няма ни един брокер в имотните теми, който стабилно се занимава с покупки с цел отдаване под наем. Вие познавате ли брокери, които купуват и отдават под наем от 2020 насам?

# 641
За мен пък проблемите не са в инфлацията, а в социализма с конфискациите , респективно нуждата от справедлива реституция. А такава не става без проблеми, при липса на пари.
А ей това проблем ли е:

Сега тези 4.5млрд. евро се слагат в БНБ, срещу тях имаме право да пуснем 9 милиарда лева - все пак валутен борд сме, не може без покритие.
От тези 9 милиарда 10% да откраднат, това са 900 милиона, които вероятно пак в имоти ще се вложат - българските политици, олигарси, бизнесмени на хранилка на държавни поръчки и евросубсидии нямат много други идеи.

Никога не съм одобрявала заемите и бюджетните дефицити. Но в случая не мога да коментирам, защото не знам с каква цел се взема този дълг. Едва ли е за да се сложи в БНБ и да се напечатат левчета. По-скоро може би е за рефинансиране на стари задължения?  Някак много голяма е сумата за да е нов нетен дълг.

# 642
Дори и да се рефинансира старт дълг, това става с по-скъп НОВ дълг. Рефинансиране при по-лоши условия обикновено се случва когато длъжника е в много лоша позиция. А нали в България в момента всичко работи на макс и икономиката е в бум. Няма логика да се тегли за рефинансиране, освен ако...

# 643
Никога не съм одобрявала заемите и бюджетните дефицити. Но в случая не мога да коментирам, защото не знам с каква цел се взема този дълг. Едва ли е за да се сложи в БНБ и да се напечатат левчета. По-скоро може би е за рефинансиране на стари задължения?  Някак много голяма е сумата за да е нов нетен дълг.
Е, голяма-малка, те толкова вземат на всеки няколко месеца, от Ковид насам. Една част е за да рефинансира стар дълг, другата е за да се изхарчи.
Като дойде време да се връща, ще се пусне пак нов дълг.
Междувременно на тоя се плащат лихви, както казва колегата.
После защо имало инфлация... ето каква е бюджетната рамка:

# 644
  • София, Bulgaria
Гого, младите, около мен купуват. Визирам деца ми и колеги брокери. Но аз не генерализирам, както вие обичате да правите и НЕ казвам, всички купуват.  То е смешно, както аз няма как да знам, колко % от брикерите купуват, така и ти, колко не купуват. От моето обкръжение поне за 20 колеги се сещам. Някой купуват, ремонтират, продават. Други купуват на зелено и после продават. На 2ст. апартамент се прави 30К евро чисто, може и повече. Такава ми е информацията, покрай брокер от моя офис, който скоро развърза един такъв имот.
Иначе нашия таргет клиенти са за собствено ползване. Имаме и за инвестиция такива, но са 30% от всички купувачи при нас.

Общи условия

Активация на акаунт