Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 363
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Очевидно не разбираш какво е ирония дори и след като го отбелязах.

# 616
Скрит текст:
Здравейте! Искам да се допитам до по-широк кръг хора относно следното:

Какво бихте направили ако имате 2 двустайни апартамента (класически двустайни 60 кв използваема площ СС, тухлени в южен и източен софийски квартал), живеете в единия (скорошно и качествено отремонтиран) другият е празен (трябва му освежителен ремонт), но ви трябва по-голямо жилище?

Ще продадете ли, за да финансирате по-голямото жилище? Или ще давате под наем и с парите бихте се изнесли под наем в по-голям апартамент, или пък ще финансирате ипотека с наемите? На този надут пазар какво според вас би било разумното решение?
Бих купила по-голямо жилище, бих се нанесла в него, а ипотеката ще изплащам с прихода от наемите на двата хубави двустайни

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 21:36 от Al Georgieva

# 617
  • Out of the Mix
Много зависи, не е толкова просто и всеки вариант би работил различно.
Ипотеката си е ангажимент, както и разходите по останалите налични имоти - разправии с наематели, данъци, режийни, освежителни ремонти, чистене след всеки наемател, или на определен период.
Зависи има ли деца, ще иска ли да има и колко. На човек повече от 1 адекватен имот за нуждите му не му трябва.
Аз лично предпочитам да съм "извън задлъжнялост", и без кредитори, и бих продал двата, взимам тристаен примерно, лек ремонт, ако трябва и животът продължава. Остатъка бих помислил къде да го инвестирам, колкото в БГ много много да няма къде и да се търсят външни източници, и ситуацията да е особена в момента с войната и размириците по света.
Сега ще позабавят също приемането на Еврото и Еврозоната максимално, което и правеха до 2026-2027 поне, за да превъртят и останалата част от сивите пари някои хора. Че после ще е по-трудно.

# 618
Тука много дават акъл за неща, за които нямат реален опит.....
И аз имам едни съмнения, че Гого и Крис са първенци Wink

# 619
@Huku23 - на 23 години ли си, кажи ти колко опит имаш?
Аз съм купувал и продавал няколко имота през годините.
В момента имам само един, в който живея със семейството си, и още един ще наследя някой ден. Така че ако продължат да се качват до безкрай, аз също ще спечеля. Не се моля да станат "по два за лев" че да загубя.
В същото време не бих купил още, пък ипотеките им да изплащам с наем от сегашните, а след време още 1-2, и така един ден се събуждам милионер. Тази схема просто няма как да работи масово, защото ако всеки натрупа имоти и за живеене, и за отдаване под наем, то няма да има на кого да ги отдават.
Може да работи за единици хора, с нюх към пазара, желание да се занимават с наеми, и наличен първоначален капитал. Но не е редно да се препоръчва на всеки запитал, без въобще да се знае какви са му обстоятелствата.

В една друга държава ей така беше станало хоби всеки да купува освен за живеене и по 1-2 за инвестиция. И когато построят повече жилища, отколкото има купувачи ето какво става после. На графиката е спадът в продажби на жилища за тази година спрямо миналата на най-големите им фирми строители. Някои от тези имена може да си ги чувал - Евъргранде, Кънтри Гардън, и др. - ако си чел финансовите новини.

Знам, знам - това е друг пазар, в Китай е различно. Различно е, наистина. Ходил съм 2 пъти в Китай и съм виждал лично. И разликата не е в наша полза откъм инфраструктура, технологии, и икономическо развитие.

# 620
Ники23, това някакъв жалък опит за провокация ли е? Какво очакваш? Да засегнеш егото ни и да започнем да ти се тупане по гърдите какво сме правили, какво имаме и тн? Това обикновено го правят хора, които нямат много успешни сделки. Въпреки, че съм казвал какво съм правил и имам, не смятам, че трябва да ти доказвам нещо или да се поддавам на евтините ти провокации. Кажи ти какво си купил извън центъра на света Варна. И преди съм те питал, дай да разгледаме твоите велики инвестиции за пасивен доход, сподели до къде го докара с финансовата си независимост. Научи и нас, глупаците без опит как да изкарваме много пари без да работим. Всъщност, научи всички и да видим тогава, кой ще е финансово независим. Щото имам чувството, че масата няма да са. Ама хайде, сподели своя успешен опит. Аз и Крис често споделяме новини, факти и чужди мнения на утвърдени специалисти. Не си измисляме разни истории от нищото. Ето в момента Крис ти сподели факти за Китай. Обикновено реакцията на хора като теб е лишена от смислени аргументи и типично по бай ганьовски гледа да удари по емоции или его с присмешка. Нивото е ниско и елементарно. И най-жалкото, е че не гледаш да удариш директно, а се захващаш да подпираш от страни, когато някой друг удря директно. Толкова си можеш и за толкова ти стиска.
Очаквам да споделиш практични съвети за пасивно инвестиране и милионите, които си направил от центъра на света Варна.

# 621
Понеже се намеси Китай. Не помня къде, но някъде четох една много интересна статия за китайския икономически модел. Там пишеше, че такъв просто няма, а Китай работи на принципа на опитите и грешките - взема разни модели от чужбина (или свои идеи) и ги прилага, ако работят добре, ако не работят не се вкопчва в тях, а пробва нови... Докато имаше строителен бум взеха идеята, логично може малко да са прекалили, но сега ще коригират и ще продължат в друго направление.

# 622
Докато имаше строителен бум взеха идеята, логично може малко да са прекалили, но сега ще коригират и ще продължат в друго направление.
А ние не сме прекалили?
Ето Овча Купел:

Ето Манастирски Ливади:

Ето Малинова Долина:

Ето Кръстова Вада:

Всичко това, и много друго, тепърва се строи и се продава. Пардон - продадено е вече.
Но някой ден пак ще трябва да се продава, понеже е купено не за живеене, а за инвестиция.
Любопитно ми е накъде мислиш ще завием, ако се окаже, че сме прекалили.

# 623
ЧС, Китай не не са прекалили. Те се оляха. Имат празни цели градове. Общо имат над 60 милиона празни жилища, никому ненужни. А са в аналогична демографска криза, заради ограничението за 1 дете от десетилетия наред. Сигурно и те ще чакат на мигранти.

# 624
От 2015 това ограничение вече не е валидно.

# 625
Докато имаше строителен бум взеха идеята, логично може малко да са прекалили, но сега ще коригират и ще продължат в друго направление.
А ние не сме прекалили?

Всичко това, и много друго, тепърва се строи и се продава. Пардон - продадено е вече.
Но някой ден пак ще трябва да се продава, понеже е купено не за живеене, а за инвестиция.
Любопитно ми е накъде мислиш ще завием, ако се окаже, че сме прекалили.

Може и да сме прекалили. И може би няма да сме адаптивни като Китай. Но каквото, такова. Не можеш да спираш хората да си трошат главите. А и тези строежи помпат икономиката. После са си грижа на инвеститорите. Ако настане срив, ми тогава живеещите в многото коптори в центъра, или живеещите по няколко поколения заедно може да имат шанс те да купят. А банките според мен си правят сметка и контрата е в неразумните инвеститори. Не виждам защо да ги мисля.
П.П. Също така съм уверена, че реалните ипотеки са под 50%. Останалото се купува с готови пари, за да се наместят някъде, евентуално преди еврото.

# 626
Не можеш да спираш хората да си трошат главите. А и тези строежи помпат икономиката.
Да строиш нещо, ако е излишно и в него няма да живее никой е прахосничество, а не помпане.
Има една много хубава книга, стара е, но златна - Economics in One Lesson by Henry Hazlitt
Той дава следния пример - ако пратим една тумба деца да трошат стъклата с камъни, това нали създава работа на стъкларите после и помпа икономиката - защо не го правим?

Хората не бих винил, понеже ако имаш 100к в банката и виждаш как след 5 години вече са равни на 50к, по-добре е наистина да ги вложиш в един апартамент. И след 5, и след 10 години все ще имаш един апартамент, а не половин.
Вината е в тези, които обезценяват парите и понеже хората не познават много алтернативи за запазване на стойността им, отнемай къде ги влагат в тухли.
Което се отразява лошо и на средата на живот, и на инфраструктурата, и евентуално недай боже на банковата система и стабилността и икономиката. Защото когато се прекали, виждаш какво става (пример - Китай).

# 627
Въпросът е дали се е прекалило. Може да изглежда така, но аз лично не знам и не смея да съдя.
Освен това инфлацията и политиците са даденост. Също както климатичните промени. И да ти харесва, и да не ти харесва, действаш според даденостите.  

А и не се знае дали новите сгради ще останат празни, или в тях ще се заселят хора от съборетините в центъра или от амортизирани панелки. И няма как да забраниш на Пешо да строи, след като си разрешил на Гошо, а те имат еднакви парцели и строят законно. За мен пък проблемите не са в инфлацията, а в социализма с конфискациите , респективно нуждата от справедлива реституция. А такава не става без проблеми, при липса на пари.

# 628
Прочетох последните страници, стана ми смешно от толкова теоретизиране 😃

В дългосрочен план да запазиш два хубави имота и да придобиеш и трети е добре. Няма как да стане с нула усилие.

Прозаично звучи, но може да се гледа на имотите като на пенсионна застраховка - продаваш / даваш под наем и живееш достойно.

# 629
Според мен се е прекалило - има данни за броя празни жилища, но и без данни можеш да видиш. Разходи се из тези квартали, от които съм дал снимки по-горе и ще видиш готови завършени сгради с Акт 16, в които половината прозорци не светят, обаче до тях строят нови, още по-големи.
Теоретично биха могли хората от панелките да се преместят там, но не съм сигурен, че качеството на живот ще им се подобри. То из новите квартали ни училища има, ни улици, ни паркове, ни отстояния, ни градски транспорт като хората...

Общи условия

Активация на акаунт