Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 361
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
Колко от тях отдават под наем?

# 646
  • Бургас
Странно защо няма ни един брокер в имотните теми, който стабилно се занимава с покупки с цел отдаване под наем. Вие познавате ли брокери, които купуват и отдават под наем от 2020 насам?

Да. Брокерката, с която работя в Бургас, купува приоритетно от един строител, чиито сгради продава. Купила е тя, сестра й, мъжът й... В сградите, които вече са готови, е отдала под наем, сега чака другите да се довършат.

# 647
  • София, Bulgaria
Колко от тях отдават под наем?
7, ама това не е константа.  Може сега да го дава под наем,  ама утре да го извади на пазара. Но познавам и доста, които управляват имот. Наемат ги на по-ниска цена, ремонтират и отдават или само отдават. Но при тях това им е голяма част от бизнеса.

# 648
Странно защо няма ни един брокер в имотните теми, който стабилно се занимава с покупки с цел отдаване под наем. Вие познавате ли брокери, които купуват и отдават под наем от 2020 насам?

Да. Брокерката, с която работя в Бургас, купува приоритетно от един строител, чиито сгради продава. Купила е тя, сестра й, мъжът й... В сградите, които вече са готови, е отдала под наем, сега чака другите да се довършат.
И за да подкрепя Тинтина, има не само брокери, но и нотариуси, адвокати - макар че там е ясно разбира се.
Има и хора, които отдават сезонно, но наскоро си купиха имот в града и го отдават дългосрочно.
И да ви кажа, търсене за под наем дългосрочно си има сериозно.

# 649
Дори и да се рефинансира старт дълг, това става с по-скъп НОВ дълг. Рефинансиране при по-лоши условия обикновено се случва когато длъжника е в много лоша позиция. А нали в България в момента всичко работи на макс и икономиката е в бум. Няма логика да се тегли за рефинансиране, освен ако...

Логика има - пак бюджетът не е с излишък. А стар дълг се рефинансира когато му източа падежът и трябва да се върне. Обичайна практика е. По принцип по-голямата част от новия дълг е с такава цел, но не отричам, че има и част за харчене. И затова не харесвам Кокор например, който се беше разпасал. А пък разните му там нестандартни правителства съвсем са безхаберни.

Е, голяма-малка, те толкова вземат на всеки няколко месеца, от Ковид насам. Една част е за да рефинансира стар дълг, другата е за да се изхарчи.
Като дойде време да се връща, ще се пусне пак нов дълг.
Междувременно на тоя се плащат лихви, както казва колегата.
После защо имало инфлация... ето каква е бюджетната рамка:

Принципно съм съгласна, че толкова нов дълг е неправилно. Обаче забележи, че голямата инфлация вече мина, а големият дълг тепърва идва. Не знаем какво ще стане с него и абсолютно не одобрявам, но досегашната инфлация беше от друго, не от дълга. Изобщо нещата не са толкова прости в една отворена икономика, а аз нашите политици отдавна съм ги отписала и гледам по-глобално на нещата.
https://business.dir.bg/ikonomika/inflatsiyata-v-evrozonata-seri … bavya-prez-avgust

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 16:11 от Черна станция

# 650
голямата инфлация беше къде привнесена, къде от дефицит, къде от психология, къде от бурно частно кредитиране. Едно ли е да кажеш, че е то.
А замисляш ли се, че щом в момента външния дълг нараства и има голям дефицит, то положението в страната може да не е толкова розово? Защо ще им е на политиците да помпат външен дълг при положение, че икономиката прегрява? Няма логика. В такива моменти политиците/банкките искат да охладят икономиката. Така поне направиха всички държави по света, но не и България. Защо ли? Според моя ТЕОРЕТИЧЕН опит, е защото икономиката ни изобщо не е в бум, а се поддържа на системи чрез тези нови пари. И това не си го измислям аз, в момента така правят и в САЩ.

# 651
голямата инфлация беше къде привнесена, къде от дефицит, къде от психология, къде от бурно частно кредитиране. Едно ли е да кажеш, че е то.
А замисляш ли се, че щом в момента външния дълг нараства и има голям дефицит, то положението в страната може да не е толкова розово? Защо ще им е на политиците да помпат външен дълг при положение, че икономиката прегрява? Няма логика. В такива моменти политиците/банкките искат да охладят икономиката. Така поне направиха всички държави по света, но не и България. Защо ли? Според моя ТЕОРЕТИЧЕН опит, е защото икономиката ни изобщо не е в бум, а се поддържа на системи чрез тези нови пари. И това не си го измислям аз, в момента така правят и в САЩ.

Ами не е розово, някой да е казвал друго? И това, че нямаме правителство изобщо не помага, защото в политическата несигурност много бизнес замира в изчакване. А временните правителства си гонят личния интерес и не носят никаква отговорност, в резултат ето ти договора с Боташ, да му се ненагледаш...
Та външният дълг се помпа защото така е най-лесно да се правят някои проекти, за да има какво да се краде. И да се дават бонбонки на електората, че да гласува. А електоратът се лъже на популизъм.

Иначе, според моя практически опит, икономиката все пак кара някак си и се държи над водата въпреки вредите от политиците. Но ако имахме по-свестни такива щеше да пори вълните като катер. Ама нямаме и всеки политик е такъв за лична изгода. Не знам за голям проект, в който да няма лични цели, а да е на полза роду.  Но отдавна съм се примирила.

# 652
Gogo 1979, chris78, съгласих се с чуждо мнение, че някои хора даващи съвети в тази тема, нямат практически опит и споменах вас двамата. Не разбирам защо се засягате, като това е истина. Забелязал съм, че по въпроси свързани с теория сте грамотни, следите световните икономики, интересувате се от статистики и много други. Но не ми е приятно, когато разпалено се подигравате, упреквате, иронизирате и т.н., хора, които имат различна от вашата гледна точка. Както и в случая, моя коментар, който не се хареса и Гого ме нападна с подигравки.
И двамата да се успокоите, средно правя по 4-5 сделки на година( за тази мисля, че са три). С пари в брой не разполагам, просто намирам други начини(за пример, по думи на Гого, той спестява и държи 50-100к под дюшека за черни дни и Гого още не може да разбере как човек може да има пасивен доход) . Така, че и да загубя всичко, банките ще си вземат тяхното, а аз съм започнал от нищото и едва ли ще съм на минус.

# 653
Ники, не се прави на хрисим. Ти си този, който започна с подигравките, така че не виждам защо се засягаш Wink
Иначе, аз сериозно се интересувам как да си докарвам стабилен пасивен доход и ще се радвам да споделиш практически съвети. Но щом не искаш, това е твой избор.
За моя авариен фонд не бери грижа. Мога да прежаля загубата на покупателната им способност.
Уточни моля те, три сделки ли направи тази година или не си сигурен. Не ми звучи сериозно да не помниш 8 месеца назад. Нито 5-6 сделки на година ми звучат като пасивно инвестиране. Но какво разбирам аз с моя теоретичен опит Wink

# 654
Уточнявам - 3 за тази година, последната беше миналата седмица. Дали ти звучи сериозно или не, инвестициите в имоти не ми е фикс идея и когато се случи, за мен не е кой знае какво,че да го помня като нещо съдбовно.
Преди време в друг чат ти бях казал, че щом нямаш идея за пасивен доход, значи не си дорасъл. Но мога да се опитам да ти помогна без да се правя на хрисим. Първо, какво според теб е пасивен доход. Второ, защо 5-6 сделки на година не ти звучат като пасивно инвестиране. Трето, защо отдаването на апартамент под наем не е пасивен доход. Колкото си по обстоятелствен, толкова по-добре.

# 655
  • Out of the Mix
Отдаване на имот под наем - пасивен доход дотолкова, доколкото не се виждаш с наемателя да ти дава наема, повечето вече се превеждат по банков път. Ако не ти пука за имота, също, може с години да си върви превода, и нищо да не знаеш какво се случва - золуми, изкъртено, олюпени стени, течащи смесители. Има такива пенсионерки.

Ако си грижовен стопанин, а тук има такива, се правят освежаващи ремонти след всеки, както и текуща поддръжка, и посещение от време на време е така "профилактично".

# 656
  • София
Лихвата от парите в банката си е чудесен пасивен доход, не ги мърдайте от там Grinning

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 21:13 от Exter

# 657
  • Out of the Mix
Не може без пари в банка, Exter.
Буфери, за черни дни и т.н., кеш си трябва.
Една част приемаш, че ще се обезценява.
Ти трупай всеки месец определена сума, па нека ти е зле.
Особено сега в тези смутни времена. Още утре може да се занули. Дано не стане, де.

# 658
Темата НЕ Е за да си мерите големината на... инвестициите.
Дори да няма нищо ново за казване по отношение пазара, намерете си друго място за пасивната агресивност.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 23:03 от dariVale

# 659
Гого, обяснявал съм много пъти в темите, работя с няколко брокера и строителя, когато излезе нещо, което си струва, ако преценят ми се обаждат. Ходя на огледи преди имотите да излязат на пазара или когато са още на идейни проекти. Обяви от няколко години не гледам. По безсмислени огледи не ходя да обикалям по цял ден. По пасивно от това рядко ще намериш. Но както казах, това не ми е толкова важно, има други начини за пасивен доход.
Реших да ти помогна въз основа на твоите отговори по тези три въпроса и да почнеш да мислиш по друг начин. Но както ти казвам всеки път - още не си дорасъл,твърде много гордост има в теб. Взимай си гордостта под мишница и прав ти път..... успех с питането как да имаш пасивен доход,явно си свикнал всичко на готово да получаваш.

Общи условия

Активация на акаунт