Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 334
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
Според мои наблюдения сгради от 90-те, че и от 80-те, са си доста привлекателни. Thinking
Особено ако са на определени локации, където няма много НС, лимитирано предлагане, или ако предпочиташ реална площ. Зависи какво иска човек.
Даже на центъра има още по-стари сгради, реновирани и добре поддържани, а апартаментите в тях струват баснословни цени. И се изкупуват, от хора с повече възможности.
Не смея да гадая какво ще става след години. Може и да си прав. Но как да сме сигурни, че старите панелени квартали ще бъдат толкова добре уредени, колкото описваш?
Ако и населението наистина намалява и всичко стане толкова катастрофално, колкото често се обрисува, защо ще му е на някой изобщо да строи нови сгради, след като има вече толкова много налични?
Може само да теоретиризираме тук, но какво ще стане след 20-30 години - божа работа.

Точно така е, и аз съм в тухла от 59 г в монолитна кооперация в идеален център. А кооперацията е толкова масивна и добре строена, че нали не може да се каже ако я гледаш дали е 50-те, 80-те (до НДК), имаш отстояния, градини, алеи, високииии тавани Simple Smile Първо освен сградата самата локация и микролакция е по-добра, не знам защо ги наричат коптори, от които да имат шанс да се изнесат в модерните плътно застроени южни квартали. Първо почти не се продава, второ се купува на баснословни цени, и трето се купува и от млади хора.
Всеки случай е индивидуално за сграда, но аз също смятам, че няма как да се коригира намаляващото население и примера с Китай е подходящ.

# 661
  • Бургас
Потвърждавам.
В най-хубавите централни локации в Бургас нищо не се продава.
А каквото се продава, изобщо не стига до обява - купуват съседи и познати.
Навремето купих такъв имот, само защото бях дала ясни критерии на един брокер и като се появи, го взех още преди да го обявят.
Наскоро приятели обявиха, че продават апартамент, тотална щета, но на входа на Морската градина. Много над психологическата ми граница беше, а с ремонта щеше да удари 2600 евро на квадрат.
Купиха го съседите им отгоре, сега гледам, че са го избушили целия и тече ремонт.
Приятелите имат деца в Испания и купуват там.

# 662
  • Бургас
Tintina, точно така е за Бургас.
Изобщо наистина топ локации излизат изключително рядко на пазара.
Аз имам въпрос, относно комисионната на брокерите. Фиксирани ли са или всяка агенция взима различно?
Вчера харесах жилище, предлагано от Юник Естейтс, но така и не пожелаха да ми кажт колко им е процента по телефона. Трябвало преди огледа да отида до офиса, където щели да ми обяснят всичко.
Аз все пак искам да си направя някаква сметка какво ще ми излезе.
Някой с опит с тях?

# 663
Благодаря ти за съветите. Ще се вслушам.
Да получаваш всичко на готово, това чай е най-добрия пасивен доход, дори няма да осъзнаваш и помниш от къде са ти дошли парите. Ама при мен за съжаление не е така, помня как съм си изкарал всеки лев.
Не разбирам форумната култура - ако не споделяш личните си инвестиции си теоретик, ако ги споделяш си мериш … инвестициите. И в двата случая има недоволни. За мен лично са празни приказки думите на Ники, но спирам понеже стана много оффтопик. Успех, Ники23.

# 664
  • Бургас
LaDiDa, стандартно е 3% без ДДС. Ако искаш фактура, 3,6%. Някои по-малки агенции се съгласяват да работят и за по-ниски комисиони. Зависи и от стойността на сделката.
Много често брокери от големи агенции като понатрупат опит и контакти напускат и си правят свои фирми.
Тези Юник даже не съм ги чувала.

# 665
  • Бургас
unique estates.
Изглеждат добре представени в интернет:
https://ues.bg/bg

# 666
Те се позиционират в луксозния сегмент жилища. Често си слагат красиви девойки и младежи да ги представят, но не са нещо по-различно от останалите агенции. До колкото помня преди няколко години им беше 3% без ддс, но за много скъпи имоти може да преговаряш.

# 667
Стандартната комисионна е 3%, но бихте могли да се споразумеете за 2 - 2.5%

Топ локации жилища много рядко излизат на пазара.

# 668
  • Бургас
Кво викате, българите пари нямали? Жилищата били недостъпни?

https://businessnovinite.bg/tehnologii/balgarija-e-parva-po-rast … chobox=1725086029

Бас хващам, че повечето са на лизинг.
Или колата е необходимост, пък жилището не е:)

# 669
Обаче не пишат какви марки коли се купуват. Аз като се прибирам в Бг автопарка винаги ми се струва доста тъжен. Ама то няма как да не е при положение че луксозните марки струват едни и същи пари навсякъде а в Бг доходите са няколко пъти по-ниски.

# 670
Ела в Бургас да се поразвеселиш, да видиш автопарк и чудо

# 671
А защо ти е кола от луксозна марка? Двойна цена за малко по-добри параметри? И драстична загуба на цена с времето.

# 672
Неймар, как са продажбите на автомобили и reposession’ите в сащ?

# 673
А защо ти е кола от луксозна марка? Двойна цена за малко по-добри параметри? И драстична загуба на цена с времето.

Забрави за комфорта, удобството и поведение на пътя, ако повече хора имаха по-добри коли доста по-малко катастрофи и блъснати пешеходци щеше да има по пътищата.

Неймар, как са продажбите на автомобили и reposession’ите в сащ?

Доста е зле пазара на коли в щатите в момента а repossession са рекордно високи

# 674

Забрави за комфорта, удобството и поведение на пътя, ако повече хора имаха по-добри коли доста по-малко катастрофи и блъснати пешеходци щеше да има по пътищата.

Разликата в комфорта и поведението на пътя за нормално шофиране от нормални шофьори е минимална. И колите среден клас имат екстрите на колите висок клас (всякакви електронни системи, навигации, камери, стабилизиращи програми и прочее), а разликата е, че не са толкова обезшумени, не са толкова луксозни като интериор, возят малко по-твърдо... За мен това не си струва двойната цена.

Общи условия

Активация на акаунт