Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 326
  • 756
  •   1
Отговори
# 735
София откъм качество на живот е безвъзвратно "загубена", без значение какви политически решения се взимат занапред. Презастрояването е нещо необратимо. Искам да попитам всички съфорумници, които защитават безразборните строежи с "като искаш, си стой на село", "като имат пари, да купуват хората"  и тем подобни, какво смятате ще стане с града, ако теоретично всички за щастие все още празни 250 000 апартамента, изведнъж се напълнят с хора? Анархия.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 13:32 от aljosha

# 736
Тезата на много хора е че няма празни или поне не са много. Смятат, че София е над 2.5 милиона души.

# 737
А защо някой ще го интересува как вървят апартаментите в Белград (примерно) като му трябва апартамент в Пловдив (пак примерно)?
Градовете в България имат много различни цени в различните квартали и по-скоро на там е добре да се насочва любопиството.

# 738
Затова и всякакви конкретни изводи с цифри за това колко точно са достъпни 200 кв или 60 кв, каквито прави Неймър, просто са безсмислени. Иначе, че жилищата стават все по-малко достъпни, е ясно.
Като е безмислено, защо самите американци го правят, статистическия им институт, и самият фед?
Има си смисъл като сравниш един период с друг. Преди 20 години медианната цена на къща е била колкото 4 медианни дохода. 2024 е колкото 5.8
По-достъпни ли стават къщите или не? Ето това е смисъла - да разбереш тренда.
Друга причина е да сравниш две държави. В САЩ е 5.8, в България колко е, 8-10? В България ли са по-достъпни жилищата или в САЩ? На такива въпроси можеш да си отговориш като сравниш тези данни.

# 739
  • В заешката дупка
Затова и всякакви конкретни изводи с цифри за това колко точно са достъпни 200 кв или 60 кв, каквито прави Неймър, просто са безсмислени. Иначе, че жилищата стават все по-малко достъпни, е ясно.
Като е безмислено, защо самите американци го правят, статистическия им институт, и самият фед?

Защото не американците, а Неймар пише неадекватни неща. Очевидно не е разбрал за какво точно е показателят. За 3 път го напиша, но е досадно вече:

Median house prices означава средна цена (медиана) на жилища в САЩ, а не цена на средно по големина жилище в САЩ (както той е написал).

# 740
  • София, Bulgaria
София откъм качество на живот е безвъзвратно "загубена", без значение какви политически решения се взимат занапред. Презастрояването е нещо необратимо. Искам да попитам всички съфорумници, които защитават безразборните строежи с "като искаш, си стой на село", "като имат пари, да купуват хората"  и тем подобни, какво смятате ще стане с града, ако теоретично всички за щастие все още празни 250 000 апартамента, изведнъж се напълнят с хора? Анархия.

Истината е, че няма, какво да се защитава или да не се защитава. Строи се там, където е отредено за строене.
Харесва ни или не, няма полезен ход. Само си приказваме. И аз искам и питах вече няколко пъти, но никой не ми отговори, ако вие aljosha утре се събудите собственик на парцел, за жилищно застрояване, от който ще спечелите, около 1 милион евро, какво ще направите?  Ще вземете ли милиона или ще откажете и ще спомогнете да не се застрои поредния блок с празни апартаменти.

# 741

Истината е, че няма, какво да се защитава или да не се защитава. Строи се там, където е отредено за строене.
Харесва ни или не, няма полезен ход. Само си приказваме. И аз искам и питах вече няколко пъти, но никой не ми отговори, ако вие aljosha утре се събудите собственик на парцел, за жилищно застрояване, от който ще спечелите, около 1 милион евро, какво ще направите?  Ще вземете ли милиона или ще откажете и ще спомогнете да не се застрои поредния блок с празни апартаменти.

Никой не спори за това. Дали си българин, немец, австралиец - всеки би прибрал парите. Говорим за качеството на живот в града, което е отговорност на управляващите/законодателството, които допускат да се презастрои.

# 742
То управляващи няма, правителство няма, ето затова ние сме виновни.

# 743
Това, за което става дума е, че “median house” не е в смисъла на “средна къща с такава и такава квадратура” (както е написал Неймар). Т.е. както вече написах “median house prices” не означава цена на “median house”, а просто средна стойност (изчислена чрез медиана) на жилищата в САЩ. Затова и всякакви конкретни изводи с цифри за това колко точно са достъпни 200 кв или 60 кв, каквито прави Неймър, просто са безсмислени. Иначе, че жилищата стават все по-малко достъпни, е ясно.

Разбрахме всички че знаеш какво е медиан house. Работата е такава че и ние знаем какво е. Според теб ако знаеш че медиан price е 400К и медиан house е 200кв (това между другото не е точна цифра, ама не ми се търсеше да намеря последните данни) колко според теб ще е голяма къщата която съответства на медиан price? Според мен не е толкова важно ако има разлика от +/- 20 квадрата. По- важния извод беше че в щатите при коефициент от 3 за 60 квадрата апартамент са в исторически връх на unaffordable а ние б Бг сме 7+ въпреки приказките тук колко бил богат българина.

# 744

Харесва ни или не, няма полезен ход. Само си приказваме. И аз искам и питах вече няколко пъти, но никой не ми отговори, ако вие aljosha утре се събудите собственик на парцел, за жилищно застрояване, от който ще спечелите, около 1 милион евро, какво ще направите?  Ще вземете ли милиона или ще откажете и ще спомогнете да не се застрои поредния блок с празни апартаменти.

Никой не спори за това. Дали си българин, немец, австралиец - всеки би прибрал парите. Говорим за качеството на живот в града, което е отговорност на управляващите/законодателството, които допускат да се презастрои.

А как справедливо и без много пари да го направят?

Иначе статистика за целите САЩ и аз не си представям, защото един апартамент от 60 квадрата в Ню Йорк ще струва повече от къща 260 квадрата в Тексас.

# 745

Защото не американците, а Неймар пише неадекватни неща. Очевидно не е разбрал за какво точно е показателят. За 3 път го напиша, но е досадно вече:

Median house prices означава средна цена (медиана) на жилища в САЩ, а не цена на средно по големина жилище в САЩ (както той е написал).

Ти толкова се развълнува да покажеш колко знаеш че май взе да бъркаш понятията. Median не е средна цена. Средната цена е average. По- горе Крис ти е обяснил какво е median. И аз никъде не съм твърдял че медиан е цена на средно по големина къща.

# 746
Утре ще пусна нова тема, дано дотогава да са изчерпани репликите и дупликите кой каква кола кара и какво и защо мери американската статистика.

# 747
  • София, Bulgaria
Утре ще пусна нова тема, дано дотогава да са изчерпани репликите и дупликите кой каква кола кара и какво и защо мери американската статистика.
Надали,  таман щях да пиша за моята кола, че днес ми проговори: Томева, почивай си, аз ще обиколя и ще направя огледите.  Вашите така правят ли?

# 748
Моята само разхожда кучето из квартала, казва, че още е малка да работи. Ще пусна тема с въпрос докога е редно да я дундуркам.

# 749
Аз освен другото ползвам и таксита - там специалните задкормилни устройства винаги предупреждават за сблъсък "Еййй,да е...а маааа... му, не се научиха да карат" и дават важни насоки на останалите водачи "Завърти го тоз волан, беее, какво ме гледаш"

Общи условия

Активация на акаунт