Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 422
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 60
  • София
За кандидатстване при вече започнала учебна година риск няма, защото в началото на учебната година връщат на децата свидетелствата за основно образование, а реално това е документът, който се изисква в оригинал за кандидастване за някое освободено място.
При 5-то класиране риск има, защото то се прави за запълване на свободни места ПРЕДИ започване на учебната година. Съответно при изискване за оригинал на свидетелството ако детето е вече записано, трябва първо да се отпише. Историята обаче познава случаи, когато са приемани и само копия на свидетелствата...

# 61
  • София
За всички класирания преди 15-ти септември е необходимо отписване и след това подаване с оригинала на дипломата на даденото място за класиране.
Мисля, че след 15-ти вече се кандидатства и едва ако те приемат, се отписваш от училището в което си текущо.
Аз съм играла отново с въпросната близначка в края на осми клас за обявено свободно място по документи в онова училище, където беше записана на второ, без да рискувам текущото и място. Беше приета, но размисли.
Приятелката ми, която игра за НЕГ след 15-ти септември също мисля не рискуваше мястото си в 73-то.

# 62
За 5-то класиране и евентуални свободни места в началото/през годината правилно ли съм разбрала - отиваш на място в училището и подаваш за обявеното своб.място, НО трябва ли преди това детето да се е отписало от предишното си училище? Рискува ли да остане без място по средата на годината?
как ще подадеш, ако не си се отписал? Разбира се,ч е трябва да се отпишеш и поемаш риск
Скрит текст:

Преди да е започнала учебната година, за да учатваш в 5то и нагоре класиране, трябва първо да се отпишеш. Затова всички искат оригинал на Свидетелството за основно образование.
След като започне учебната година и има обявени места в някое училище (както НЕГ обявиха няколко пъти по едно място), не е необходимо да се отписваш, за да кандидатстваш.

# 63
Не го разбирам това с даването на оригинала на свидетелството за 7ми клас при кандидатстване на 5то. Това е ужасно ограничаващо, защото може да кандидатстваш само за 1 училище в рамките на 1 ден. А често кандидатите са доста повече. Какво се случва, като не те приемат, а ти си изпуснал срока да кандидатстваш в друго желано училище.
Разбирам да искат оригинала за сверка, като гаранция, че не кандидатстват вече записани ученици, но да го взимат по време на класирането го намирам за безумно. Не случайно на много места взимат само копие. То така или иначе в рамките на 1 ден в колко точно училища ще можеш да минеш да си подадеш документите - 5-6 примерно.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 12:47 от Dame

# 64
  • Варна
И за мен звучи безумно!

# 65
На 5 класиране мисля, че може да си кандидатства на колкото места иска. Просто статута на детето, трябва да е незаписан. А оригинала на свидетелството трябва да е във вас, а не в някое училище, защото ако е в училище, това значи, че е записан в него.
Допълнение, за да не подведа някой:
Може и да бъркам. 5 класиране не е през системата, а се подава заявление за кандидатстване, директно в желаното училище. Ама е странно, ако ти искат оригинала, така си ограничен до едно училище само.
А в едно от училищата видях списък за кандидати за 5то класиране и си бяха доста. Около 50 бяха за около 5-6 места. И бяха с разнообразен бал от 400 до 100.

p.s. По-надолу Sanaka, е обяснила много добре каква е процедурата около 5 класиране

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 12:51 от dalil

# 66
На 5 класиране мисля, че може да си кандидатства на колкото места иска. Просто статута на детето, трябва да е незаписан. А оригинала на свидетелството трябва да е във вас, а не в някое училище, защото ако е в училище, това значи, че е записан в него.
Това не е точно така, свидетелствата са в училищата поне до след започване на учебната година, иначе няма как да са сигурни колко точно ученици са приели.

# 67
Притесних се да не подведа някой и потърсих малко по-точна информация.
Копирам текста, който намерих за необходими документ за 5 класиране(от 2023г) в сайта на 32 училище. Но пак не става ясно оригинала само показваш ли го или го задържат.

"Необходими документи за участие в V класиране на места, утвърдени по силата на държавния план-прием на ученици след завършено основно образование:
Заявление по образец до директора на 32.СУИЧЕ за участие в V етап на класиране
2. ОРИГИНАЛ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ по чл. 130, ал. 1 ЗПУО
или на удостоверението за признато основно образование – за учениците от училища на чужди държави по чл. 55, ал. 2.
Кандидатите се класират в низходящ ред според състезателния им бал по методиката на четирите предходни класирания."

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 12:44 от dalil

# 68
Някъде със сигурност четох, че при 5-то класиране, можеш да кандидастваш само в 1 училище, даже беше с удебелен шрифт. И аз се учудих...

# 69
  • София
Няма такова ограничение. Можеш да кандидатстваш във всички училища със свободни места. Проблем е само, когато сроковете на училищата съвпадат, защото при кандидастването се оставя свидетелството и няма как да го направиш едновременно в две училища.

# 70
Някъде със сигурност четох, че при 5-то класиране, можеш да кандидастваш само в 1 училище, даже беше с удебелен шрифт. И аз се учудих...

Май си е точно така. Сега гледах на 35то заявлението за 5 класиране и там пише: Прилагам: свидетелство.....
Явно единия ден в едно училище, на другия в друго. Виждам, че бързо класират и записват.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 12:56 от dalil

# 71
Скрит текст:
източник https://www.kandidatstvai.bg/posts/kak-se-kandidatstva-sled-sedmi-klas
може и грешно да са го написали, не знам и е описано точно за класирането след 4-тото, тоест 5-то класиране - Остатъчни места

# 72
  • София
Грешно са го написали. Не можеш да кандидатстваш в повече от едно училище по едно и също време /вече обясних защо/, а не изобщо. Ако сроковете им не съвпадат, няма никакъв проблем. Подаваш свидетелството в едно, излиза класирането - ако не си приет, веднага ти връщат свидетелството и веднага можеш да го подадеш в което и да е друго училище в обявения му срок а кандидатстване.
Четете наредбата, а не някакви сайтове.

# 73
Грешно са го написали. Не можеш да кандидатстваш в повече от едно училище по едно и също време /вече обасних защо/, а не изобщо. Ако сроковете им не съвпадат, няма никакъв проблем. Подаваш свидетелството в едно, излиза класирането - ако не си приет, веднага ти връщат свидетелството и веднага можеш да го подадеш в което и да е друго училище в обявения му срок а кандидатстване.

Цялата тази глупост изобщо не е в интерес на децата. Така пропускат шанса да изберат свободно в кои училища искат да кандидатстват. Напълно достатъчно би било да предоставиш свидетелството само за сверка и да оставиш копие.

В тази връзка имам някакъв спомен, че преди години се тук се въртяха версии с фалшив оригинал, който да може да се остави на няколко места.

# 74
  • София
дисциплината се казва- търчане от училище в училище със свидетелство в ръка, посред лято в жегата. + стрес и напрежение дали изобщо има смисъл, Иначе казано "директорско класиране..." -щеше да е смешно, но е тъжно Cold Sweat, то затова през 5 часа има класирания или айде през ден... целия август , та и септември ...

имам колежка която миналата година го игра това, та знам точно как обикаляше училищата със сълзи на очи Cold Sweat

Общи условия

Активация на акаунт