Момичета, разбирам ви напълно, първото ми дете дойде 11 дни след термин, последните от които в болницата с изтекли води и предизвикване. Още по-досадно е, ако случайно сте казали точния термин на роднини и познати като започнат по няколко пъти на ден да ви питат не се ли е родило. Но минава и това. До колкото можете гледайте да се насладите на времето и да си починете, въпреки че в тази жега при вас, със сигурност и това не е лесно.
Аз не смятам, че има лошо, че си пишем още тук, като свърши месеца ще се изместим, но мисля, че пак ще си останем заедно, така че каквото ние обсъждаме сега ще го минат скоро и тези, които още чакат.
За коликите мисля, че единодушие може да настъпи само ако първо се стигне до пълно съгласие в дефиницията за колики. С първото дете пак четях тук във форума и за себе си стигнах до извода, че в България коликите са по-сборно понятие. Докато тук например не се говори толкова за колики, а всяко нещо си се определя конкретно от какво е предизвикано, защо се получава и коликите остават само необясними такива ситуации, при които бебе на което привидно всичко му е наред (нахранено, наспано, с чист памперс, без газове и т.н.) реве истерично и няма успокояване. Мисля си, че ако приемем тази дефиниция, ще се съгласите, че много малко бебета страдат от това. Иначе това, което по мои наблюдения най-често се нарича колики в България, тук просто са газове или дискомфорт в коремчето.
Маграт, с удоволствие ще разкажа, ако пък нещо конкретно ти е интересно, питай пак. Естествено си има разлики от област до област тук и дори от акушерка до акушерка, но при мен какво представлява цялата работа: още през бременността си намирам акушерка за следродилна грижа. С първата бременност случайно попаднах на моята, но тази жена ми е била безценна на моменти и затова този път още след първия преглед веднага й писах, че искам да ме запише при нея. Доколкото знам из цяла Германия има недостиг на такива, а знам моята колко е търсена, така че изобщо не исках да рискувам да няма място при нея. Според зависи от това какви неща предлага самата акушерка някои правят и посещения и прегледи и през бременността, моята не прави такива, но и тогава винаги мога да й се обадя с въпроси и отговаря. Води ми подготвителен курс за раждането, мисля че това е част от офертата на всички акушерки, но не съм сигурна. Някои предлагат присъствие, помощ или дори водене на самото раждане, както и домашно раждане, моята не прави такива от много години. След като се роди бебето, тук има вариант да не оставаме в болница, ако е родено естествено и всичко е наред и с двама ни, можем да се приберем след 3 часа мисля. Ако не, след 3 дни в най-общия случай. С акушерката се уговаряме кога ще дойде вкъщи за първо посещение, аз като си бях в болницата й казвам предварително и че съм родила и кога се очаква да ме изпишат и че наистина са ме изписали, за да може тя да ме вкара в графика си за следващия ден да дойде вкъщи. Моята например предлага пълна програма от раждането до пълно захранване (като след това официално сме приключили, но още с първото ми беше казала, ако има нещо винаги мога да я търся и аз и до сега се възползвам от тази възможност при нужда). Та какво включва при мен пълната програма: идва на посещения вкъщи, отговаря ми на въпроси и за моето възстановяване и за развитието на бебето. На първия преглед отваря и моят "майчин паспорт" с всичко за бременността и раждането и ми разяснява всичко, което са описали, кое защо е направено или препоръчано и т.н. и също така на детето книжката за прегледите и ми разяснява и там ако е имало нещо особено или всичко че е наред и какво са му проверили точно и защо. Следи ни и двамата, днес например ми проверява белега от секциото и матката дали се е прибрала, сега още следи и пъпчето на бебето дали е паднало и дали всичко е наред. Тегли го периодично (не мога да кажа колко точно често, предполагам че зависи и как се развива бебето). Освен на посещенията й, винаги мога да й пиша или да й звънна, ако има нещо или имам въпрос, който не може да чака до следващо посещение. Не може да изписва лекарства с рецепта, но такива без рецепта също може да препоръчва и да не ходя до лекар. За всякакви неща съм се консултирала тогава с нея или тя директно си ми е давала съвет и без да питам - за къпане, за обличане, за разходки, помощ за кърмене, за разранени гърди, за газове при бебето, за запушено носле, за секрет от очичките и какво ли още не. Моята води и гимнастика за възстановяване след раждането, все още виртуално, което за мен поне е по-удобно така. По-нататък и за захранването съм се водила по нейна схема. Ааа, забравих, акушерка си ми се полага по здравна каса, по абсолютно задължителното осигуряване, не с някакви допълнителни застраховки и осигуровки. А отделно повечето здравни каси (тук са много) имат различни допълнителни покрития за бременност и раждане, например в нашата каса, за бременни има "бюджет" от 200 или 500 (ще излъжа, а не ми се проверява сега) евро, които са ми за изследвания и процедури, които по принцип не са поети от касата. При такива аз плащам изследването или процедурата и след това предавам фактурата на здравната каса, като те от този ми бюджет изплащат обикновено около 80% от сумата. Това последното май го обясних много объркано.
Ако ми беше първа бременност сигурно щях да изкарам последните дни зомбирана на лаптопа с филми, защото просто нищо не ми се прави. Но това отдавна е мираж, дори като легна да си гледам телефона, дъщеря ми е буквално качена на главата ми.
Бързо възстановяване на вас.