Северна Испания - Страната на баските, Билбао и околности

• 3 243
  • 106
  •   1
Отговори
# 90
2 нови маршрута на Уизеър до Северна Испания от Рим:

•🇮🇹 𝗥𝗼𝗺𝗲 𝗙𝗶𝘂𝗺𝗶𝗰𝗶𝗻𝗼 - 𝗕𝗶𝗹𝗯𝗮𝗼 🇪🇦 | 𝟯𝟬 𝗠𝗮𝗿𝗰𝗵 𝟮𝟬𝟮𝟱 | 𝟰𝘅 𝘄𝗲𝗲𝗸𝗹𝘆
▪W46185 Rome 05:35 - Bilbao 08:05
▪W46186 Bilbao 08:45 - Rome 11:00
➖➖➖➖
•🇮🇹 𝗥𝗼𝗺𝗲 𝗙𝗶𝘂𝗺𝗶𝗰𝗶𝗻𝗼 - 𝗭𝗮𝗿𝗮𝗴𝗼𝘇𝗮 🇪🇦 | 𝟭 𝗔𝗽𝗿𝗶𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟱 | 𝟯𝘅 𝘄𝗲𝗲𝗸𝗹𝘆
▪W46189 Rome 05:35 - Zaragoza 07:40
▪W46190 Zaragoza 08:20 - Rome 10:20

# 91
Хайде, купихте ли вече самолетните билети?! Време е за споделяне на това кой къде е планирал да ходи:-) Всички четем пътеписи и други материали, но все пак ще е интересно да споделим кой какво е открил, някои по-интересни детайли за страната на Баските? Примерно какво да не пропуснем в Сантандер, Памплона, Витория, Билбао, Доностия, Биариц (поне това са нашите основни точки, при възможност ще спираме и на други места по този маршрут. Какво ще ядем? Какво ще пием? Който има време моля нека пише, ще бъде много интересно:-)

# 92
Ние ще сме средата на Май месец там.
Една нощувка планираме в Мадрид,и след това ще сме в малко селце до французката граница.
Домакинката на която гостуваме ще ни е частичен гид и разчитаме на нея.

# 93
Ние ще сме средата на Май месец там...

И ние сме в средата на май там:-) С автомобил под наем, за 6 дни. Още от летището и газ към Сан Себастиян и после някак ще се получи обиколка през следващите градове и накрая в Билбао.

# 94
Абе тази Доностия голяма красота се оказа. Официално така ли се казва градът или Сан Себастиан? Че на Гугъл мапс излиза с името Donostia. Повече ми хареса от Билбао.
Искам да видя Сантандер и Витория Гастеис.

# 95
  • София
И двете имена на града са официални, но никога не се използват заедно когато се споменава - или едното, или другото.

# 96
  • София
Официално е Donostia-San Sebastián., най-често така се поява на  пощенски адреси, когато си купуваш билет за влак и т.н. (само San Sebastian също е достатъчно за тази цел, но в много апликации където се избира града е с двете имена)
Donostia е баското име на града, става популярно през последните 15 години в опита да се възроди баския и баските имена, като например Bilbo за Билбао, Gasteiz за Витория  и Iruña за Памплона.
Ползват се спокойно и двете имена. Когато
 човек разговаря обикновено използва или едното или другото, двете не ги казва разбира се, много е дълго. Доности (а) е по-кратко и звучи някак по-галено но  се използва предимно от хората които живеят в Страната на баските. Останалата част на Испания е свикнала повче със Сан Себастиан, въпреки че знаят много добре и името Доностиа.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 08:58 от pimpinela

# 97
Да, мисля, че на автогарата в Билбао като взимах автобуса за Сан Себастиан пишеше Donostia-S.Sebastián на екраните.  После едни гори, едни планини, едни тунели.... хубав, зелен район на Испания. И в Сан Себастиан поне има море, за разлика от Билбао Grinning Та... още един плюс.

# 98
Всеки път като дойда, откривам нова природна красота в любимия ми Сантандер. Ето снимки от този уикенд:

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 18:01 от ierldan

# 99
Записвам се в тази тема и се връщам да чета.
Искам да отида в Доностия и Сантандер. Още не знам как да стигна до там Simple Smile

# 100
Здравейте, някой бил ли е на осровите Cies близо до Виго в Галисия?
Поне на снимки изглеждат добре, макар, че са малки плажчета

# 101
  • София
Здравейте, някой бил ли е на осровите Cies близо до Виго в Галисия?
Поне на снимки изглеждат добре, макар, че са малки плажчета

Да, островите са резерват, стига се от Виго  с пътнически  кораби, по-принцип като защитена зона там няма урбанизация, само минимални постройки като ресторанта.  Мисля, че има къмпинг за палатки, където може да се нощува, но с резервацияи при някакви правила. Красиви природа, плажове, гора, това има там. Водата е  доста студена 🙂
Ходила съм преди около 10 години за през деня, отидохме сутринта и се върнахме вечерта. Преди 2 години ходих на острова Онс, той не е част от архипелага на Сиес, но е до тях.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ons_Island
Там има къщи и някаква обиетемост през лятото, може и да може да се резрвира нещо за нощувка, иначе пак къмпинг, също е защитен, но понеже вече се построило си стоят къщите. Пак само за през деня ходихме. Ако нещо конкретно те интересува, питай.

# 102
Според вас, подходящ ли е за посещение на района м. Октомври?
Разглеждам този на Билбао-Сантандер-Доностия.
До колко ветровете по крайбрежието са силни?

# 103
А Вие искате да съчетавате с плаж ли? Може и октомври да не е Ок. Иначе ветрове нека си има. Билбао не е на морето, така че там едва ли има бриз. Аз бях май месец миналата година, беше 15-18 градуса. За мен това е екстра, не искам повече. Но хората са различни.

# 104
Записвам се в тази тема и се връщам да чета.
Искам да отида в Доностия и Сантандер. Още не знам как да стигна до там Simple Smile
Ако ви устройва летище Букурещ, има директни полети до Сантандер от края на октомври.

Общи условия

Активация на акаунт