Северна Испания - Страната на баските, Билбао и околности

• 3 935
  • 122
  •   1
Отговори
# 105
Не искам плаж.
Искам разходки без да се разтапям от жега.
Но и да не ме отвее вятъра.
Да мога да седна спокойно навън.
Ей такива прости неща искам Simple Smile

# 106
  • София
Според вас, подходящ ли е за посещение на района м. Октомври?
Разглеждам този на Билбао-Сантандер-Доностия.
До колко ветровете по крайбрежието са силни?
Може да е прекрасно, може да е ужасно. Ние бяхме през септември - около 22.09., времето беше 3 прекрасни слънчеви дни и 1 дъждовен, за една нощ се смени времето и от почти 30 гр. през нощта задуха, заваля и стана 18 на другия ден с дъжд. Приятелка беше прави част от Ел Камино миналия октомври, към края, когато във Валенсия ги наводни, горе между Сан Себастиан и Билбао беше прекрасно слънчево време, 22-26 градуса, всеки ден постваше разкошни снимки.
Чист късмет обаче…там много бързо се обръща времето.

# 107
  • София
Уиз Еър стартират полети София - Сантандер от 31 март, които ще се изпълняват два пъти седмично.
Удобно място за старт на обиколка на района.

# 108
Супер Wink От Букурещ Уизеър лети дотам отдавна (макар и с прекъсвания), крайно време беше и от София.  Вчера следобед купиx билети за Сантандер, та да видим. Вече видяx Билбао и Сан Себастиан (Доностия), сега освен... да се съчетае с разходка до Витория Гастеис и/или Xиxон+Овиедо.

# 109
  • Glasgow
От мое близко летище пролетта ще пуснат полети до Билбао 🥳ходи ми се пак.
Vueling,  нискобюджетни, не съм ползвала досега.

# 110
Да, от Единбург пускат.
Скрит текст:
А ти си в Глазгоу? Два мои мега любими града, как ти завиждам, че си там. Обожавам Шотландия Heart Но.. да не се отклоняваме Grinning
Така и не влязоx в музея Гугенхайм в Билбао, видя ми се твърде новаторско и четох противоречиви коментари. Въпрос на вкус де. Струва ли си, според теб този музей?

# 111
  • Glasgow
Ами много зависи. На мен не всички зали ми харесаха, в едни лабиринти дори ми стана лошо.
Галериите с картини и мултимедия ми харесаха. Около 20тина евро беше. Аз много отдавна исках да отида и за мен си струваше.

# 112
Ама нищо историческо, нали? В смисъл.. .нито един експонат не е там "от векове", дето се вика... Някаква реликва, някакъв предмет, който да има история? Всичко ли е някакви инсталации (тип "изгъзици") или има и красоти? Картините не очаквам да са като в музея на Пикасо в Малага, ама все пак да е нещо красиво и стойностно. Просто е друг тип музей явно.

# 113
  • Glasgow
Нe, не е такъв тип, по скоро абстрактно изкуство, поп арт, инсталации.

# 114
От целия Гугенхайм в Билбао на мен ми допадна само една зала, но аз не харесвам модерното изкуство, каквото е представено там. Но това наистина е въпрос на вкус.
Не съжалявам, че отидох, за да мога да не го харесвам информирано, но нямах търпение да изляза.
Хубаво беше и когато пуснаха дим като мъгла над разклонението на реката (ако помня правилно) около музея. Това беше за мен.

Билбао ми хареса наистина много и с удоволствие бих се върнала.
Изключвам едно каре в центъра, където са настанили бежанци и беше страшно, жени нямаше по улиците. Локални сякаш също нямаше, като изключим полицаите на края на главната улица на това каре. Като град в град е, шокиращо беше.

# 115
Ние бяхме с автомобил под наем и придвижвайки се от Сантандер към Билбао случайно попаднахме в Isla. Уж само за малко, а станаха почти 3 часа. Шофьора не можеше да ни събере, всеки прави снимки насам - натам:-) Невероятни природни феномени има там на крайбрежието. Иначе е едно малко курортно селце. Но има къде да се яде, за паркинг няма проблем, просто по уличките си намираш място. Изобщо не ни беше планирано, докато пиехме кафе сутринта в хотела в Сантандер някой попадна на снимките в нета от това село. Много се радвам за което:-)

# 116
  • София
И аз не съм много по модерното изкуство, но в Гугенхайм също харесах някои неща. За мен си заслужава да се види, дори да не е твоето. На мен сградата ми е любима (хем не съм и по модерните сгради) както и Маман.  
По време на разходка попаднахме на Museum of Fine Arts of Bilbao, традиционен, много приятен музей. Като бонус в момента и безплатен (не че иначе е много скъп).

Много се ентусиазирах пак за море в Сан Себастиан (искам да избегна кола под наем), намерих и страхотен апартамент на чудесна цена - писах и се оказа, че била грешна Joy, и вече е с 75% нагоре

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 13:57 от Lana

# 117
  • София

...
Билбао ми хареса наистина много и с удоволствие бих се върнала.
Изключвам едно каре в центъра, където са настанили бежанци и беше страшно, жени нямаше по улиците. Локални сякаш също нямаше, като изключим полицаите на края на главната улица на това каре. Като град в град е, шокиращо беше.

2024 не съм забелязала подобно нещо, кога бяхте вие, явно след нас?

Страхотна новина за Уиз - Сантандер, много благодаря, не бях разбрала! Тъкмо си мислех как ми се ходи това лято там за нещо смесено между плаж/скитане по планини и релакс. Тази зеленина трябва да се види отново! Heart

На мен Гугенхайм ми хареса, но човек не бива да е с огромни очаквания, и определено е поп арт и инсталации, нищо класическо.

# 118
  • София
Вероятно за Сан Франциско става дума, но ми идва пресилено това определение.
Нито е гето, нито е опасно. Всякакви хора се разхождат по улиците. Няма причина туристи да го правят - аз съм, защото съм любопитен и обичам да излизам извън утъпкани пътеки, да се сливам с местните, да усетя духа и емоцията без да е задължително всичко да ми хареса и да ми пасне.
Има групи по улиците там, шумни са, цапат. Има и местни по същите тези улици - никой на никой не обръща особено внимание. И много жени съм виждал да се движат сами, и млади момичета, и семейства с деца - всичките видимо местни.
Преекспонира се ситуацията и е вероятно някакъв предварително насаден страх да оформи крайно впечатление.
Но пак да подчертая, че от туристическа гледна точка няма никаква причина да се посещава този район.

# 119
Здравейте. Май 2025 бяхме за последно там и впечатленията са от тогава.

Да, в този квартал е, няколко улици в Сан Франциско и не целият район. Както споменахте, в района има местни, семейства, така че е възможно да не ни се покриват впечатленията, защото имам предвид само малка част и без преекспониране на видяното.

Страх никой не се опитва да всее, но е добре да се споменават тези неща и места.
Както вече споменах - Билбао е прекрасен град, който си заслужава да бъде посетен поне веднъж, а на мен лично ми е един от любимите градове в Испания - заради хората, архитектурата, природата, културата на баските…
Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт