Бързи здравословни въпроси и отговори – 47

• 29 278
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
  • пустинята Гоби
Здравейте, трябва ми насока - от петък вечер имам болки ниско долу вдясно на корема, които започнаха рязко, но утихнаха. В събота през деня по-леки и периодични, но сега пак се събуждам с по-силни. Приемах но-шпа единствено, тъй като бяхме в Малта и се прибрахме късно следобед в събота. Не ми се е налагало да ходя до спешен кабинет отдавна и се чудя дали казуса ми е за там, също към коя болница в София бихте отишли? Нямам връзка с АГ, бременна в 15+3 гс съм
Има спешни АГ кабинети - Майчин дом, Токуда, Шейново. В Майчин дом би следвало да е безплатно. Отивайте някъде, не отлагайте.

# 676
Здравейте, какъв заместител на Гиназол мога да изпозлвам? Морето по традиция не минава без гъбички, а не мога да се свържа с лекарката ми, която ми изписа Гиназола, но го няма по аптеките.

# 677
Ломексин, примерно.

# 678
Може ли съвет при какви симптоми трябва човек да се изследва за по-сериозни заболявания? Например често ми е лошо, виене на свят, кръвното ми играе и е ниско или със събрани граници, ръцете ми изтръпват. В рода ми има и рак и хашимото при дядо и майка като болести. При личен лекар ако отида не бих и дала предположения, но ако споделя как се чувствам дали ще вземе някакво отношение. Правила съм изследвания ПКК, желязо и кръвна захар през месец Април и бях наред.. но често имам сърцебиене и ми е замаяно....

# 679
  • Бургас
В ПКК не се изследват много показатели, характерни за някои болести. Единия вариант е да си направите специфични изследвания на своя глава, другия е да посетите различни специалисти и те да ви ги изпишат. Лошото е, че симптомите ви са твърде общи и не са характерни за нещо конкретно, може да е всичко, може да е нищо. Може да пробвате с личния лекар да ви пусне по-широки изследвания, но повечето не се покриват от касата. Или да посетите някои специалисти. Може да започнете с ендокринолог и изсредвания за щитовидна жлеза.

# 680
Може ли съвет при какви симптоми трябва човек да се изследва за по-сериозни заболявания? Например често ми е лошо, виене на свят, кръвното ми играе и е ниско или със събрани граници, ръцете ми изтръпват. В рода ми има и рак и хашимото при дядо и майка като болести. При личен лекар ако отида не бих и дала предположения, но ако споделя как се чувствам дали ще вземе някакво отношение. Правила съм изследвания ПКК, желязо и кръвна захар през месец Април и бях наред.. но често имам сърцебиене и ми е замаяно....

TSH, FT3, FT4 - за щитовидна жлеза
ПКК + ДКК
Холестеролов профил - общ Chol, HDL, LDL, TG
CRP
Консултация с кардиолог и ендокринолог евентуално.

# 681
Здравейте, от онзи ден имам на плешката подуто, като пъпка е с връх, слагах компрес с йод и се пукна, излезе малко гной сякаш, но още има. С големина на монета от 50ст е. Подуто и болезнено. Сменям компресите с йод и се опитвам да го изстискам, но излиза малко и дотам. Някаква идея ?

# 682
Ихтиол?

# 683
Той йодасептът е свършил същата работа, поне предполагам че с йодасепт е мазано а не точно с йод като тинктура. Даже с него по-бързо и зараства после, което е добре защото то си е травмирано там и от възпалението, и от това че е стискано. Но и с двете не става за 1-2 дни, просто трябва да продължава да почиства и превързва отново намазано. Почистването примерно с кислородна вода, че със спирт ще е ужас както се е пробило вече. И пак йодасепт добре намазано и превръзка, примерно сутрин и вечер.
Но ако не е видимо да се подобрява само с тези неща, не е лошо и лекар да го види че не се знае колко надълбоко е и дали ще е достатъчно само мазане.

# 684
  • до най-прекрасния мъж
Не е лошо да го види лекар. От стискане и мазане на такава пъпка, бяхме докарали на баща ми киста. Наложи се лекар да я цепи, защото ставаше все по-голяма.

# 685
Благодаря за отговорите!
Да,  йодасепт на марля и лепенка ползвам за сега. Леко го натискам за да излезе нещо, гледам да не травмирам. Според мен е добре, че поне се пукна. Сега видях, че имам и ихтиол вкъщи, довечера с него и разбира се лекар евентуално...Дано не се стигне до цепене все пак.

# 686
Според мен и с йодасепта е добре. Той също изтегля, макар че ихтиолът е специално за това, с него евентуално би се пробило по-бързо но то това вече е станало. Но йодасепт е и антисептичен, а и го водят че подобрява микроциркулацията и самата тъкан се възстановява по-бързо. Но наистина ако не е осезаемо по-добре за още ден или най-много два, е по-добре и лекар да се включи. Понякога само мазане с такъв препарат просто не стига и трябва и някакъв антибиотик, вече лекарят ще прецени дали локален или вътрешно.

# 687
Ихтиолът ще изтегли от околната тъкан и концентрира възпалението, за да излезе през отвора. Йодасептът после ще го предпази от инфектиране, за да почне да заздравява.

# 688
От една седмица пия АБ, кашлям лошо, като кашлицата значително намаля. Нямам температура, но гърлото ме болеше. Ходих при ЛЛ и УНГ. Да си направя ли рентгенова снимка за по-сигурно? Има ли такъв вирус?

# 689
Има КОВИД сега. Тест трябваше да направиш, с такива симптоми.

Общи условия

Активация на акаунт