Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 788
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
Моето дете рисува много добре, има усет, има някакъв талант, дядо и е художник. Но не се насочи към художествено училище по много причини. За да се влезе в училище с рисуване се иска здрава техническа работа и ходене по уроци доста дълго време. Училище като Елисавета Вазова е шанс за дете като моето, което има дарба, но не е школувана. Ние смятахме да я развиваме на по-късен етап. Така че, имат си място и такива училища. Там попадат деца с отношение към дизайна, много от тях са на ти с рисуването, но не са тренирани, за да изкарат изпит

# 226
  • София
Специално за Вазова имам доста недобри отзиви по отношение на това какво практически се научава или по-скоро не се научава там. От познато дете, което наистина рисува много добре. Ясно, че това не е представителна извадка, но съм с едно наум. Нещо твърде много реклама май стана работата с това училище.

# 227
Само че ти говориш за професия ХУДОЖНИК, а преди теб някой говореше за Компютърна анимация, и за Графичен дизайн, или интериорен дизайн.
В тези училища НЕ се учи за художник.
Никаква реклама не правя, моето е вече в 9ти клас и нямаше никакъв интерес към тези специалности.
Казвам само, че твоят коментар не ми беше ОК, и по-конкретно частта - че щом не се изисква рисуване, значи не са ОК. Казвам, че и аз обработвам изображения .айде да кажем полу-професионално - но ми влиза в работата. и курсът ми беше много полезен. Никакво "курсче" не е, 960 часа беше - моля, моля Simple Smile
Никакъв "художник" не съм, нито фалшив, нито истински, но с компютърни програми умея да боравя Simple Smile

Съжалявам, но имам доста познати и приятели в бранша. И сравнението между тези  с курсчетата и истинските художници меко казано не е в полза на първите.
Отделно, че и моето образование и работа имат доста общо с цялата тази материя.
Няма как липсата на истински талант да бъде компенсирана от поредица заучени команди.

# 228
  • София
Не, просто доста дипломирани художници работят като графични дизайнери. Чистото изкуство не е точно пазарно ориентирано и печелившо, поне в масовия случай. Та такива хора определено се отличават с нещата, които правят.

# 229
да, но на пазара не са необходими трима брилянтни художници. А са по-скоро необходими стотици умеещи да работят с графични програми хора. Всяка фирма, която си поддържа сайта, и предлага скъпи продукти, би се оглеждала за човек, който да поддържа сайта и да им прави снимките красиви на вид, или картинките.
То - това се учи в тези специалности.

# 230
  • София
Може би визираме различни аспекти на тази професия. Приятелите ми художници измислят лога, реклами и цели рекламни кампании, в това число фотосесии с професионални фотографи за реклами, календари и клипове на големи корпоративни фирми (играят го и сценографи, и художници костюми, освен, че после ретушират и монтират кадрите) и т.н. дейности.
Иначе за поддръжка на сайтове - да, разбира се, че не е нужно да си художник, но честно казано ми се струва, че точно при такива автоматизирани дeйности ИИ най-напред ще замести хората.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 13:04 от Red

# 231
Ясно, съчетават 2-в-1: Маркетинг + дизайн. Но дали това е точно "графичен дизайн" нз.

# 232
  • София
Доколкото разбирам освен горепосочените неща, напоследък за позиция графичен дизайнер се изискват и умения за копирайтър и предпечатна подготовка. Та съвсем от всичко по много.

# 233
  • София
Доколкото разбирам освен горепосочените неща, напоследък за позиция графичен дизайнер се изискват и умения за копирайтър и предпечатна подготовка. Та съвсем от всичко по много.
Определено! Което не означава, че всичко това ще му влиза в служебните задължения, ако работи за голяма фирма. В малките фирми се налага да имаш понятие от всичко, дори само за да можеш да направиш добро задание, наемайки голяма фирма за рекламата си/сайта си.

# 234
между другото, и предпечтната подготовка е включена като част от обучението

# 235
Моля ,ако някой има информация за Асен Златаров-София, да сподели..

# 236
  • София
Моля ,ако някой има информация за Асен Златаров-София, да сподели..
Приятелско дете завърши там, в подледните години. Дете
 с бал за АЕГ1/2 бе искаше да учи Биология (но не знам каква паралелка бе), харесваше си училището, бе целеустремено и наистина учеше много, продължи с Медицина в МУ София... но мисля, че бе бяла лястовица.

# 237
Благодаря,точно със същият казус сме.

# 238
  • София
Благодаря,точно със същият казус сме.

Не знам ... имам добри отзиви от АЕГ1 от профил Биология (от приятели на моето дете - бивши съученици, днес състуденти, много от учителите, подготвящи за Медицина са от ЕГ - ФЕГ, НЕГ...) аз принципно съм скептична по отношение на "техникумите", но това е в моята глава.

# 239
Аз също съм с едно наум,детето иска да учи химия и бълг. език-математиката никак не й е силна,езиците освен англ.език са мъка...

Общи условия

Активация на акаунт