Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 40 225
  • 764
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Вероятно е вярно в частта, че са гласували промяна в Плана. Но до фактическото усвояване не знам кога ще се стигне.
Блокът ни беше одобрен за саниране още миналата година. Преди това 1.5 г правихме документи и ремонти, за да отговорим на условията. Поради нестабилната политическа обстановка и липсата на правителство, което да доведе до край процедурата, нищо не се случва.
Преди няколко години при първата вълна за усвояване на средства стана доста бързо.

# 136
Не се радвайте предварително на въпросната новина, защото нещата изобщо не са толкова розови, колкото изглеждат. Всичко е предизборен пушек. Едва ли ПВУ е изменян, защото всяка промана следва да се одобрява от ЕК и второ този план едва ли ще получи повече траншове от ЕС, т.к. не сме и няма да приемем енергийното законодателство, с което трябва да затворим въгледобивът и тецовете до 2035 г. Дори тази прогноза да не се случи, докато се измислят условията за кандидатстване, докато се кандидатства и мине оценката на проектите, която по закон е 4 месеца, а може да продържи и година(за пример програмата за саниране) ще стане поне края на 2025 г., а парите по плана трябва да се усвоят до края на 2026 г., т.е. няма време за изпъление на самите проекти. Освен това много зависи какво точно ще се финансира от системите за геотермално отопление, защото например по друга действаща в момента схема за кандидатстване за термопомпи по Програма "Околна среда" се финансира само самата термопомпата и то до мощност 4 kW, без останалата част от  инсталацията. Т.е. всичко друго, а то не е хич малко трябва да си го плати и осигури бенефициента - тръби, бойлер, разширителен съд, радиатори и/или подово, wi-fi система за управление, термостати и т.н. Освен това имайте предвид, че геотермалните системи излизат доста по-скъпо от отопление с термопомпа въздух-чешмяна вода, т.е. върти една и съща вода в тръбите. При ползване на геотермалната вода се изисква разрешение за ползване на подземни води от съответната Басейнова дирекция, което също отнема време, бие се сонда, слагат се помпи за черпене на вода и трябва да има място /канал където използваната вода се изтича и т.н. Процесът е доста по-сложен. Може да получите авансово пари да речем до макс 35% от одобрената ви безвъзмездна финансова помощ и от там сами си финансирате всичко. Ако и когато успеете да приключите проекта и по плана ви одобрят направените разходи ще ви ги възстановят, но това трябва да стане до края на 2026 г. В противен случай разходите ще си останат за ваша сметка и дори аванса трябва да върнете на програмата, в случая към министерство на енергетиката. Не се знае и колко кандидата ще могат да финансират и т.к. ще има голям интерес към процедурата със сигурност ще заложат доста ограничителни изисквания, на които да отговарят кандидатите, за да ги пресеят.

# 137
Не знам какво точно се има предвид под геотермална.
Наши приятели в Германия имаха земя-вода от затворен тип. Пробива се сонда, слагат се сондажите и се пълнят с някакъв разтвор, който циркулира в самия сондаж. Такава система може да се види в офиса на Re-energy. Не се черпи вода от недрата на земята.
Тези системи имат предимство, защото са много ефективни и при -20 градуса. Въщност тяхната ефективност не зависи от температурата на околната среда както е при въздух-вода.

Ние също искахме такава истема, но сондажа е много скъп Sad. И освен Ре-енерджи намерих само още една фирма, която прави такъв сондаж в България.

# 138
Не знам какво точно се има предвид под геотермална.
Наши приятели в Германия имаха земя-вода от затворен тип. Пробива се сонда, слагат се сондажите и се пълнят с някакъв разтвор, който циркулира в самия сондаж. Такава система може да се види в офиса на Re-energy. Не се черпи вода от недрата на земята.
Тези системи имат предимство, защото са много ефективни и при -20 градуса. Въщност тяхната ефективност не зависи от температурата на околната среда както е при въздух-вода.

Ние също искахме такава истема, но сондажа е много скъп Sad. И освен Ре-енерджи намерих само още една фирма, която прави такъв сондаж в България.

Не е задължително да е сондаж, може и хоризонтално да се заровят тръбите ако има достатъчно двор.

# 139
  • София
Точно земя вода се има предвид под геотермална.
https://www.bosch-homecomfort.com/bg/bg/%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8 … 0%BC%D0%BF%D0%B0/ тук го намирам сравнително простичко обяснено.

# 140
В България съм виждал самоделни изпълнения действително с хоризонтален монтаж. Аз съм правил само в чужбина и там са точно както описва нелитан1, 100 метра сонда затворен кръг с гликол. Всеки кладенец има капацитет и в зависимост от нуждата на сградата се определя броя на кладенците като се разполагат на 8 до 10 м един от друг.

# 141
Да, има и хоризонтални. По инерция ги изключих, защото при нас не вършат работа - двора не е толкова голам пък и дървета искаме.

Та ако програмата е да финансират само помпата, а не цялата система, надали ще има чак толкова много желаещи.

# 142
Добро утро, като сте на тема програми, някой има ли информация каква е процедурата за финансиране на дограма и топлоизолация и изобщо има ли такава. Преди години съм чела за такова финансиране от банките, но не успяхме да се възползваме.

# 143
Добро утро, като сте на тема програми, някой има ли информация каква е процедурата за финансиране на дограма и топлоизолация и изобщо има ли такава. Преди години съм чела за такова финансиране от банките, но не успяхме да се възползваме.
Преди имаше Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), но вече не съществува. Предполагам е била до приключването на програмен период 2014 - 2020 г. и по спомен се управляваше от Фонд "Енергийна ефективност". По предходната програма най-общо бяха следните условия: теглиш кредит от одобрените по програмата банки, закупуваш и монтираш от одобрени по програмата фирми за дограма, климатици, изолация и т.н. и съответните продукти, отговарящи на изискванията на програмата и след като ги монтираш идват от програмата, проверяват дали  всичко отговаря на изискванията и едва тогава програмата възстановява част от парите между 15 и 35 % от направените разходи за покупка и монтаж на съответните уреди, прозорци и т.н. И дори мисля, че парите се възстановяваха на банката, а не на кредитополучателя. Заемът не можеше да се погасява поне 1 година от сключването на договор с банката.
Може да попитате в някоя от банките дали в момента работят с такива кредити и дали има фонд, от който да се получи безвъзмездна помощ, но се съмнявам. При направена от мен проверка в https://www.eufunds.bg/bg такава програма не съществува. Настоящият Фонд "„Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ (ФЕЕВИ)" се занимава с финансиране само на общини и други публични институции с проекти на голяма стойност. https://www.bgeef.com/bg/application-procedure/application-process/

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 10:48 от Fatalina

# 144
Здравейте, хубави хора!

Чета ви активно от известно време, но не съм се включвала много, тъй като назад по темите сте дали толкова много информация и съвети, че всичко си знаех още преди да започнем строежа Simple Smile Сърдечно благодаря, за което!

В момента сме на етап покрив и изникна въпрос, по който бих искала да се консултирам с вас, моля.
По проект имаме предвидена изолация на покрива с вата, но строителя предлага да изолираме плочата с XPS.
Какво е мнението ви по въпроса?

# 145
Здравейте, хубави хора!

Чета ви активно от известно време, но не съм се включвала много, тъй като назад по темите сте дали толкова много информация и съвети, че всичко си знаех още преди да започнем строежа Simple Smile Сърдечно благодаря, за което!

В момента сме на етап покрив и изникна въпрос, по който бих искала да се консултирам с вас, моля.
По проект имаме предвидена изолация на покрива с вата, но строителя предлага да изолираме плочата с XPS.

Той ви предлага да подложи на кофража фибран преди наливането на бетона? Добра идея, макар че може и плътен стиропор 25кг на кубик. Но това не отменя необходимостта от вата над плочата както е по проект. С изолацията правилото е по Мечо Пух - колкото повече, толкова повече.

# 146
Ммм, не, предлага да сложим фибрана върху готовата вече плоча. И да не слагаме ватата под керемидите.
Аз се замислих дали да не сложим и двете, но пък ако няма смисъл от подобно упражнение, бих спестила от фибрана Simple Smile

# 147
  • Варна
Ако покривното пространство няма да го ползвате по добре изолация върху плочата. Ние сложихме 30 см. вата върху плочата. Имаме обърнати трегери в подпокривното пространство. Тях изолирахме със стереопор 10см. Това го правихме зна стара къща и много се подобри комфорта

# 148
Ммм, не, предлага да сложим фибрана върху готовата вече плоча. И да не слагаме ватата под керемидите.
Аз се замислих дали да не сложим и двете, но пък ако няма смисъл от подобно упражнение, бих спестила от фибрана Simple Smile
Фибранът спира всички влажни пари, затова се слага над основна плоча, за да спре влагата, която идва от земята. Като я сложите над втората плоча, всичко ще ви остава в къщата. Ако това е ок за вас, правете го.

# 149
  • София
Здравейте, хубави хора!

Ние изолирахме с вата.
Разликата е,че ако искате да ползвате подпокривното пространство,върху ватата не е желателно да се ходи и да се складипат тежки предмети.

Общи условия

Активация на акаунт