Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 40 140
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
Парно да разбирам че имате предвид радиатори? Каква е изходната вода в момента. Ако са радиатори, ТП не е мн ефективна с тях.
Имам предвид подово отопление, не радиатори. Изходящата вода е 45 градуса.  Когато няма слънце и температурата навън е ниска, в стаите е 15 градуса.

Значи вътре трябва да е поне 30+ градуса и да ви е супер некомфортно да стъпвате. Звучи като проблем в подовата система от тръби и щуцерите дето контролират, не ТП. При нас като държим около 35градуса на изходящата вода, в къщата е 21-22. Ако грее слънце през деня може да иде и до 27-28. Вън е било около -4/-5.

# 616
Парно да разбирам че имате предвид радиатори? Каква е изходната вода в момента. Ако са радиатори, ТП не е мн ефективна с тях.
Имам предвид подово отопление, не радиатори. Изходящата вода е 45 градуса.  Когато няма слънце и температурата навън е ниска, в стаите е 15 градуса.

Значи вътре трябва да е поне 30+ градуса и да ви е супер некомфортно да стъпвате. Звучи като проблем в подовата система от тръби и щуцерите дето контролират, не ТП. При нас като държим около 35градуса на изходящата вода, в къщата е 21-22. Ако грее слънце през деня може да иде и до 27-28. Вън е било около -4/-5.
Днес дойде един служител на фирмата, която монтира ТП. Поне прекара маркуч от вътрешното тяло до тръба, за да не стават локви, както е сега. Провери в стаите, гледа циркулационните помпи. Другата седмица, когато паднат температурите и стане студено, ще си проличи има ли подобрение. Нашата е с БГВ 260 л, настроена е на 48 градуса и може би докато топли водата, парното изстива. Не знам дали е така. Бях свалила изходяща температура на в и к вода на 43, но е студена на душа.и сега е на 48 градуса. Водата за отоплението е 45 градуса.

# 617
  • София
Той освен, че отведе водата да се дренира навън, нещо направи ли да очаквате подобрение? Като гледа циркулационните помпи има ли проблеми? Филтрите погледна ли да няма някакво запушване или да не е обезвъздушено нещо като хората? Та ти каза, че сега е 15градуса по стаите, какво застудяване има да чакате?  Изобщо не ни тече вътрешното тяло, май само един път леко прокапа, като се беше запушил филтъра и беше качила налягане...
Не знам... при нас бойлера не е към термопомпата, а си е директно в тока, но водата за отоплението е 32-35градуса и спокойно държи 20-23градуса,според колкото сме настроили по стаите, може и повече ако искаме, но не ни е нужно, сметките ни... Най-високата беше към 180лв... Нашата термопомпа е 11кв, за около 150кв, тошиба. Колкото и да кажем изолация нещо да ви куца има нещо мн не в ред в самата работа на отоплителната система.

# 618
  • Пловдив
Определено  има голям бъг или в системата ,или  в ТП .И при 35° на водата и при 45° ,все тая -в стаите им е еднаква температурата .Само от това трябва да светне лампичката на инсталатора .Обаче си нямам идея от Фирмата само ТП и помпите с чаркълъците  ли инсталираха или направиха и цялото подово ?
Не може ли да се спре БГВ за ден , за да стане ясно какво се случва ?

# 619
Определено  има голям бъг или в системата ,или  в ТП .И при 35° на водата и при 45° ,все тая -в стаите им е еднаква температурата .Само от това трябва да светне лампичката на инсталатора .Обаче си нямам идея от Фирмата само ТП и помпите с чаркълъците  ли инсталираха или направиха и цялото подово ?
Не може ли да се спре БГВ за ден , за да стане ясно какво се случва ?
[/quote
Когато времето е що годе топло за сезона и най вече пече слънце, вътре се стопля заради големите прозорци.Сега е над 20 градуса в стаите, тъй като преди обяд печеше слънце.В момента, в който застуди, вътрешната темп. пада още през нощта до 15 или 16 градуса. Това е проблемът, че като навън е студено, и вътре е студено.
Нели, не знам дали може да се спре бойлерът, най вероятно може. Иначе да, фирмата монтира тръби за оодово, пимпи и всичко. Само настройката нещо куца. Затова сега чакам студа, заредила съм камерата да видим.

# 620
При нас температурата на подовото е зададена да бъде 30 градуса. Последните 2-3 седмици не съм я променяла, дори когато миналата седмица външната температура беше -12 градуса. Забелязала съм, че когато започне да затопля буфера, го прави до 31 градуса, въпреки зададената 30 градусова температура. На първия етаж е около 21 градуса, а на втория около 22. Това е когато е сумрачно като днес.
Когато е слънчево спирам изцяло подовот на 2-рия етаж, защото става много жега. Понякога намалям и температурата на от ТП, но не и миналата седмица, когато беше много студено навън.
Вечер в 22ч се спира подовото на горния етаж и се пуска в 5ч.

Температурата на бойлера е отделно и е нагласена  на 42градуса. Дори и на 37градуса водата е комфортна за къпане. Когато външната температура е висока (над 5градуса) ТП много бързо затопля водата на бойлера (за 10мин успява да вдигне температурата с 10-15градуса). Заради соларите изключвам затоплянето на бойлера. Включва се семо когато е необходимо.

# 621
  • Пловдив
Пепи ,не намесвам слънцето -то си е съвсем отделно .Просто казвам.,че когато ТП работеше на 35° ,вътре ти  бе студено .Вдигна я на 45°,по съвет на инженера с който те свързах ,  и вътре пак е същото .И щом фирмата са си правили всичко ,ако трябва , да стоят една седмица у вас през деня и да си търсят причината. Това е супер ненормално .Толкова съм чела за термопомпи и един такъв случай не съм срещнала на супер студ .Хората се заиграват се с термостати ,дефрости, разлики във входяща и изходяща вода , определени часове за БГВ ,за да оптимизират разхода , но никой не е споменавал  да има толкова ниска температура вкъщи .15°  е направо жестоко .Вероятно ще е толкова и ако изобщо не работи.

# 622
Пепи ,не намесвам слънцето -то си е съвсем отделно .Просто казвам.,че когато ТП работеше на 35° ,вътре ти  бе студено .Вдигна я на 45°,по съвет на инженера с който те свързах ,  и вътре пак е същото .И щом фирмата са си правили всичко ,ако трябва , да стоят една седмица у вас през деня и да си търсят причината. Това е супер ненормално .Толкова съм чела за термопомпи и един такъв случай не съм срещнала на супер студ .Хората се заиграват се с термостати ,дефрости, разлики във входяща и изходяща вода , определени часове за БГВ ,за да оптимизират разхода , но никой не е споменавал  да има толкова ниска температура вкъщи .15°  е направо жестоко .Вероятно ще е толкова и ако изобщо не работи.
Така е, Нели, права си. И най ниска беше температурата в спалнята на сина ми. Няколко пъти се оплака, че му е студено, не може да спи.
От фирмата дойдоха, след като регистрирах заявка в центъра на марката. По номера на ТП са издирили фирмата, обадили се и днес дойде служител.
И пак същото се казва, колко ТП са монтирали, само аз съм недоволна.
Но ако сега в студа пак стане така студено, ще търся читави хора. С тези толкова може явно.

# 623
Пепи, сигурно ли е, че кръговете на подовото са наредени както трябва?
Може би е добре да викнете "външен" човек (не от тези, които са ви правили инсталацията) да провери и да каже дали вижда някъде проблем.
Но трябва да подберете някой, който наистина разбира.

Ние за периода 21/12/2024 - 20/01/2025 сме изхабили 1320kWt Rolling Eyes. Аз съм в шок!
Скрит текст:

# 624
  • Пловдив
nellytan ,имаш ли измервателен уред на ТП ?
Ако работи нон стоп ,дори и в слънчево време (споменаваш че спираш кръговете само на втори етаж ),вероятно тогава  работи на номинал .Има ли зададен хистерезис (разлика в зададената и настоящата температура ),при който изключва ? Например ,нашия климатик не пада под 350 W дори при 15° навън ,ако е облачно .При 5° -7 градуса външна ,определено работи на 450W+ .Само този номинал ,за 24часа ,прави поне 330 kW на месец ,ако климатикът работи нон стоп на минимума си .Направо съм убедена ,че ако при нас ,не работи само по 6-7 часа в слънчевите дни ,ще имаме над  500 kWh на месец .Обикновено ТП са с по-висок минимум ,при еднаква мощност .Отделно БГВ .

В този период е имало 14 облачни дни .Дори ние ,имаме 2 дни с рекордно висока консумация .Причината за тях е ,ако повече от 3-4 дни поред е облачно и студено .Във всички къщи , които са ориентирани към слънчеви печалби поредните облачни дни са с повече разходи ,отколкото студените слънчеви .

# 625
  • София
nellytan, изключително влажен и мъглив беше този период, и студен също, а при тези условия тези машини не са най-доброто. Вероятно това ще ви е максималната сметка.
Ние в апартамента, където отопляваме 65м2, имаме 550 кВч, обаче блока е затоплен от Топлофикация. Там имаме още 90 лв сметка, които, да кажем са още около 380-400 кВч, така съвсем груба сметка. И станаха на 900, за толкова малка площ. Да, вие имате много добра изолация, но пък ние имаме вътрешна на всички външни стени, които са по-малката част от жилището.

Като допълнение към написаното от Нелина, 100% всички дни в периодът бяха облачно, а голяма част и мъгливо, поне при нас.

# 626
Ние в София област, сравнително леко хълмисто, където започва балкана, като не живеем постоянно за 7 декември - 6 януари имаме 1500 kw. Като нашата ТП няма датчици из стаите, та не е мн оптимално още и това ние първи месец дето бяхме там и още свикваме кое как. Само помпата е 1100 - къщата е 200м2 и гараж 40. Затопляме и 300л бойлер. Сега като гледам за януари-февруари, ще сме около 1000kw само ТП.

# 627
Nelina, нямам идея дали има зададен хистерезис. Логично е да има някакъв на подаващта и връщащата вода. Ще питам инсталатора някой ден.
Нямаме все още термостати. Но декември и почти до края на януари не сме въждали слънце, като вече писа Софи. Та нямаше да са много от полза.
Когато е слънчево през шелито ръчно му задаваме помпата за 2-рия етаж да спре. Към 15ч я пускаме обратно. Когато не я спираме става ужасна жега на втория етаж (то и като е спряна е жега).
Имаме и топлозагуби от едната стена (на север), защото в долната част не е завършена. От входната врата доста духа. От някои прозорци с Шуко също доста духа. Има какво да подобрим, но не очаквах 40% отгоре на декемврийската.

# 628
  • София
Божидар Петков и Nellytan, топлите къщи с доста голяма площ и при софийската зима тази година сметките ви са съвсем нормални за мен.
Ако трябва тази площ да се затопли с дърва, за сезонът ще отидат минимум 12 м2, които са 1500-1800лв, и освен хамалогията и мръсотията, месечно отоплението ще струва пак 250-260 лв. Отделно да кажем 50 лв за топла вода, станаха 300. С пелети сезонното потребление ще е минимум 3.5 т, това са над 2000 лв.
Не мисля, че за периодът октомври-април ще достигнете тези суми, имайки предвид, че и топлата вода е включена.

# 629
Със сигурност на дърва няма да излезе по-евтино.
Наложи се да принудя родителите ми да сменят дървата с ТП. Тяхната сметка само за отоплението за януари е 200лв. Като доста от дните температурата на подаване на водата е била 50 и малко над 50. Много е студено в техния регион и са с радиатори. При тях обаче има и доста слънчеви дни.

Още преди да започнем планове за къщата знаехме, че искаме подово с ТП. Не сме обсъждали никакви други варианти, въпреки че пред имота имаме отклонение за газ.

Другата зима обаче трябва да вкараме някакви оптимизации на отоплението.

Общи условия

Активация на акаунт