Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 38 962
  • 764
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря!

# 691
Здравейте, някой с актуална информация за цената на строителен надзор до София? Искат ни 5500 лв. без ддс за 250 кв.м и не мога да се ориентирам дали е нормална или да събирам и други оферти.
Ние най-накрая се сдобихме с така чаканото разрешение, отне ни 3 месеца и го взехме със скандал, т.е. можеше да отнеме и повече
На нас ни дадоха цена 8000 лв без ДДС за къща 470 кв.м в София.
Към всички, които сте изградили ФОТОВОЛТАИЧНА СОЛAРНA СИСТЕМА
Може ли да споделите опит? Колко киловата сложихте, колко са ви големи къщите и може ли да препоръчате фирми за покупка и монтаж?

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 08:33 от melissa_mode

# 692
  • София
Здравейте, идвам темата с въпрос и се надявам някой да ми отговори дори и само с да/не. Харесахме парцел със стара къща. Имаме желание да я бутнем и на нейно място да сложим сглобяема във същия вид, но рязко ме осени въпроса, трябва ли да се занимавам с община, надзор и всякакви подобни при строежа й? Предполагам, че повечето се смеете четейки това, но повярвайте ми нямам никакво желание да се запознавам отблизо с бюрокрацията на общината, енерго и всякакви институции по веригата.

# 693
  • София/Варна
Изключително рисково е да го направите това. Това обикновено са глупости, които обясняват брокерите.
Трябват си всички проекти, разрешение за строеж, надзор по време на строителството,ако е над 100кв.м.

# 694
  • София
А ако е под 100кв, не е необходимо да разбирам?
Като цяло брокери не слушам, минахме на този вариант, за да има вече партиди и по-малко занимавка с документи. Не искаме нищо голямо 65кв е, няма да е основна къща за живеене, но искам да е хубаво и да не се притесняваме от мухъл или други неудобства при някое старо строителство.

# 695
  • София
Е няма да мине съвсем без досег с община, енергота и институции

# 696
  • София/Варна
до 100кв. спестявате само надзора по време на строителството и строителната фирма. Всички проекти и разрешителни са валидни и за 65кв, къща като за 199.99кв.м. къща

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 10:34 от Gerundiq

# 697
  • Пловдив
Не е само надзора. И задължението строителството да се извърши от строител, вписан в камарата, отпада 😊

# 698
Преди години наш познат направи така няколко къщи, но сега аз не бих рискувала. Много са затегнали администрацията, не че вършат нещо, но може да има проблем.

# 699
  • София
Много благодаря на всички за коментарите Simple Smile явно няма толкова лесен вариант, колкото ми се иска

# 700
Здравейте, предстои ни монтиране на дограма и вече получихме няколко оферти от различни фирми, но имат доста различия. Профилите, които ни предлагат с цвят антрацит са ПВЦ: трокал 76, века 82, кьомерлинг 88 и рехау синего 80. Разликата в цената между тях не е голяма. Стъклопакети: 4С, Б/К42-44мм. Най-трудното решение обаче са два прозореца на запад към двора, които са с размер - 1- 2.50х2.30 фикс и 2- 3.25х2.30, който искаме да е с Фолксваген или плъзгащ механизъм с повдигане на две части. Една от фирмите обаче ни каза, че е безумие такъв размер с ПВЦ без делители , докато останалите не споменаха за такъв проблем. Моля за съвет!

# 701
Здравейте, предстои ни монтиране на дограма и вече получихме няколко оферти от различни фирми, но имат доста различия. Профилите, които ни предлагат с цвят антрацит са ПВЦ: трокал 76, века 82, кьомерлинг 88 и рехау синего 80. Разликата в цената между тях не е голяма. Стъклопакети: 4С, Б/К42-44мм. Най-трудното решение обаче са два прозореца на запад към двора, които са с размер - 1- 2.50х2.30 фикс и 2- 3.25х2.30, който искаме да е с Фолксваген или плъзгащ механизъм с повдигане на две части. Една от фирмите обаче ни каза, че е безумие такъв размер с ПВЦ без делители , докато останалите не споменаха за такъв проблем. Моля за съвет!
Къде е тази къща като район? Защо 4С й слагате? Трокал също има 88 профил и е 1:1 с Кьомерлинг.
Огромни са тези стъкла, с ПВЦ 3.25 на 2.30 разделено на 2 не бих направила, особено на запад, където слънцето не прощава на ПВЦ-то. Въобще тези размери с алуминий само. От Кьомерлинг лично ми препоръчаха да не ползвам техните системи за плъзгания/чупещи врати и т.н.

# 702
Къщата се намира недалеч от град Пловдив. Относно 4С, такива оферти получихме до този момент от различни фирми. С такова разположение, според вас как е най-добре, да не се  делят, но да бъдат с качествен алумин( ако да, имате ли предложение за качествен такъв) или с три деления, но ПВЦ? Благодаря!

# 703
  • Пловдив
Писах Ви в другата тема .Сега ще допълня за това питане .Разнообразие на качествен алуминий има ,но цената е ..Flushed .
 Основен проблем при такъв размер е монтажът на стъклопакета и дали фирмата  може да Ви намери кран с лапа ,която да вкара стъклопакета вътре .Тоест,  нормален монтаж ,а не със стъклодържачите отвън .В Пловдив до скоро това бе тема табу ,дано в последната година нещо се е променило .Зависи и от терена - дали кранът може да влезе и да не затъне ,денивелация и т.н.
Гледайки от сегашната ми гледна точка ,в която вече дизайнът може да отстъпи на практичността,бих разделила стъклопакета .

# 704
Благодаря за мнението, бяхте полезна! 😊

Общи условия

Активация на акаунт