Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 98

• 23 080
  • 774
  •   1
Отговори
# 660
Покрай вашите изследвания реших и аз да си пусна целия пакт за щитовидната жлеза днес, тъй като последно съм си я изследвала май месец (следващия месец забременях) и всичко тогава беше наред. Но тогава изследвах само ТСХ и днес пуснах всичко.
Скрит текст:

Всичко и тук изглежда наред, за винатим Д-то ми казха да пия Вигантол, въпреки че не било чак толкова ниско.
Сега чакам да видим какво ще излезне от ANA профила и да го пратя на Михайлова

# 661
Покрай вашите изследвания реших и аз да си пусна целия пакт за щитовидната жлеза днес, тъй като последно съм си я изследвала май месец (следващия месец забременях) и всичко тогава беше наред. Но тогава изследвах само ТСХ и днес пуснах всичко.
Скрит текст:

Всичко и тук изглежда наред, за винатим Д-то ми казха да пия Вигантол, въпреки че не било чак толкова ниско.
Здравей, ти в Александровска ли пуска имунологични?

# 662
  • Замък сред облаците
Скрит текст:

Нищо не в наред. Вдигам кръвно като си ги тълкувате (или ви го тълкуват) по референтни граници….
В хипофункция си, яйцеклетките страдат много от това. Нямаш автоимунно и по-скоро се дължи на дефицита на вит Д. Ниското ниво на вит Д (под 80 в тази единица), дори да не е придружено от хипофункция, също е пагубно за яйцеклетките и бременността. Вит Д е ключов за костната генеза на ембриона също плюс за неврологичното му развитие наред с Б групата.

Ако някой ендокринолог ви каже че сте ок за опити с фТ4 под 17pmol без да изпише допълнителен тироксин или добавки като вит Д, ако е нисък, бягайте от този лекар. По принцип между 15 и 17 е OK-ish стига да нямате други дефицити, под 15 ви трябва задължително да вкарате хормона в норма преди опити. Оптимални стойности са 17-20/21.

Вит Д - минимална граница 30ng или 80nmol
Вит Б12 - миниум 300 pmol
Фолат - да не надхвърля 45nmol преди Б, че има негативен ефект върху ембриона

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 18:57 от АА

# 663
“въпреки че не било чак толкова ниско”… колко точно ниско трябва са стане, че да му направи впечатление на тоя лекар, егати

# 664
Не знам ама бях с 16 ng вит Д и бях в тежък недостиг. Това през май, миналата седмица пуснах пак и беше 38 ng.  Като съм на по 7-8к вигантол на ден (имах 10-ина дни пауза след аборта, просто исках малко почивка от всякакви добавки)

# 665
Аз съм с хипофункция на ЩЖ от много млада.
От лекар знам, ФТ4 да е близо до горна граница. Права е АА( както винаги).  На мен ендокриноложката ми искаше и ФТ3 да е близо до горна граница, поне 20% и витамин Б12 около 600-700, защото при настъпила бременност бързо пада. Витамин Д, ми е около 89-100 и то от няколко години благодарение на спрей бетър ю( да не се приема за реклама).
 Много ми е удобен, че само пръскаш и не съобразяваш какъв интервал от коя добавка, с мазно, без мазно..

# 666
Аз от години се влача с Витамин Д около 25 ng/ml и малко преди да забременея самоинициативно реших да започна по-сериозни добавки. Иначе са ми изписвали в малки дози, които при мен не дадоха ефект.
Какво мислите за високия пролактин и абортите? Дали има връзка?

Аз съм вече 5 седмици след аборта и още без цикъл.

# 667
  • Замък сред облаците
Високият пролактин си има и други причини освен стрес, но също пречи на яйчниците да работят хубаво защото инхибира ФСХ. С две думи стопира овулацията.
За аборта конкретно няма връзка - при бременност пролактинът се вдига и след аборт/раждане остава малко време висок още (ако има кърма след раждането може да е висок по-продължително време). Ако е висок преди забременяване както споменах засяга яйчниците, или ако не е толкова висок да спре овулацията съвсем, може да е причина за недобро развитие на лигавицата и оттам да е причина за ранен аборт.

Флоу, аз в началото на лятото бях с 38ng вит Д, реших да направя лятна пауза от добавките след аборта. За около 3 месеца почивка от Бетър Ю при условие че бях всеки ден навън до обяд се е сринал до 28ng, където пусках миналата седмица изследвания. Пак почнах спрея, редувам един-два дни 3000 и един ден 6000, че взех без вит К2. Вит Д над 3000 единици при ежедневен прием на високи дози се взима с вит К2, защото иначе прави отлагания на какций по кръвоносната система и органите! И не си върши другата работа, а само приемате високи дози!

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 06:30 от АА

# 668
AA благодаря ти от сърце за изчерпателния отговор и насоките. 😘

Може ли да ми препоръчате добър ендокринолог за онлайн консултация или ако имате мнение за някой от Пловдив?

Според вас може ли това да е причина за последния ми аборт, тъй като преди последната бременност изследвах само TSH и то беше 1.2 и тогава никой не ми каза, че трябва да изследвам и другите показатели и реално може и тогава да не са били в добри стойности

И малко мрънкане: За поред път се убеждавам, че ако сам не се информираш и не търсиш причина, докторите няма да го направят. Наистина ви благодаря - за последните месеци благодарение на вас разбрах много неща, изследвах много неща  и продължавам. А уж ходя само по специалисти, само по светила и всички ми казват да не търся другаде проблема, 100% били в НК клетките, тъй като видиш ли сме имали първо дете и нямало как да е другаде. Направо вече съм бясна...

Sa936 Да първите имунологични ги пусках в Александровка и след като излезнаха ги пратих на Михайлова и тя ми каза да пусна и ANA профила. Него пуснах в Bodimed, тъй като не съм от София.

# 669
  • Замък сред облаците
То зависи как е протекъл аборта. Извинявам се, че помня само някои потребителки с по-специфични случаи. При мен за КЯ и БХ съм убедена, че ниското фТ4 изигра роля но не е единствено то (дефицити на витамини примерно), докато за миседа не мисля че повлия (там и хормон приемах).

# 670
То зависи как е протекъл аборта. Извинявам се, че помня само някои потребителки с по-специфични случаи. При мен за КЯ и БХ съм убедена, че ниското фТ4 изигра роля но не е единствено то (дефицити на витамини примерно), докато за миседа не мисля че повлия (там и хормон приемах).

Ами при мен последните два аборта бяха мисед. Реално в 6 седмица и 5 дни си се чуваше пулс и като отидох на преглед в 8ма седмица видяхме, че е спряло развитие преди няколко дни.
За това може би всички се съмнява в НК клетките, но ме дразни факта че не се проверяват и други неща. Защото ето че може и другаде да има проблем и релано да е комплексно от няколко неща.

# 671
И аз се дразня, че не се пуска всичко още при първия проблем... Ето аз след първия КЯ пуснах само микробиология и хормони (бяха ок). След втория (мисед) сама си назначих за тромбофилия и други. Сега едва след третия (мисед) ми споменаха за НК клетките и то пак, защото аз питах .... Нямам думи... Да не споменавам, че ми отне около година да забременея, защото трепахме бактерия, вдигах и вит Д (който отново изследвах сама)..

# 672
Здравейте момичета!
Пуснах си изследванията, които бях посъветвана от вас още на следващия ден. Днес излязоха всички. Ще прикача снимка към тях. Не разбирам много и ще се консултирам с лекар в най-скоро време.

# 673
  • Замък сред облаците
Аз съм хомозигот PAI 4г, при бременност съм на терапия с инжекции задължително. Имам и мутация в MTHFR, трябва да се пият метилирани форми на витамините от Б групата, не други защото не се усвояват, а някои са и токсични за организма.
EPCR мутацията мисля, че беше свързана с дефицит на протеин С, но не съм сигурна терапията за това каква беше.
В едно изследване, публикувано тази година, се твърди че мутацията за протеин С се свързва с увеличен риск от загуба в късна седмица, има инфо за всички мутации в общи линии колко са рискови: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11051961/

От дргите изследвания - половите хормони са хубави; щитовидната е с намалена функция, нямаш хашимото - виж и вит Д как ти е. Докато не оптимизираш фТ4 отложи опитите.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 15:21 от АА

# 674
Добре, че съществуват такива групи, за да можем да учим една от друга. Това е истината. Много полезно съдържание.

Общи условия

Активация на акаунт