НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 52 150
  • 758
  •   1
Отговори
# 75
  • София
От личен опит- платате го този месец
На мен ми се появи така при смяна на работа и неплащане на ЗО старо задължение  ...и хоп станах здравно не осигурена без да подозирам

# 76
  • София
Синът ми точно се върна от НАП. Изкарал си преди това и електронен подпис, и ПИК, декларация попълнил и всичко си платил. Не, че е много оправен, но попаднал на служителка с майчински инстинкт и тя го хванала за ръчица и го е повела през гишетата Simple Smile Та, за СУ- студентите, платете си направо за трите месеца - юли, август и септември, общо е някъде 111 лв. Другото важно е, за всички се отнася, ако не са подадени декларации за ЗО в университетите при записването - да внимават като декларират дали работят някъде, защото, цитирам “те поработват 2-3 месеца, а после университетът пропуска да ги осигурява през цялата година”. Тоест, негласен съвет да не си признават, за да е сигурно, че ги осигурява УНИ-то. Или по-точно, ако не работят, веднага да входират декларация, за да няма дупки в ЗО.

Спунк, благодаря за страхотното заглавие, отново. Тъкмо си мислех, че тази тема ще е вече отпускарска и лежерна, а започнаха изпращанията. Прегръдка за всички, събиращи багажи за чужбинско! Да им е безоблачно пътуването и открити пътищата!

# 77
  • В средата на времето
Добре, а какво се случва, ако сега започне да работи и го осигуряват от работата? Университетът ще получи ли инфо, че е здравно осигурен от друго място? А ако УАСГ, в нашия случай, осигурява от момента на записването, какво се случва с осигуровките от работодателя?

# 78
  • Sofia
Изненадвате ме, че училищата осигуряват до края на май. Миналата година се сетих чак декември, че може би трябва аз да плащам осигуровки на дъщеря ми, след като не учи и не работи, и ми излезе, че ѝ липсват осигуровки едва от септември (тя направи 18 през юли).

BoeL, на мен ми казаха да занеса преведен документа, че е записана в университета. И после всеки семестър/година пак трябва да се носи документ за записан семестър.

# 79
  • някъде ... тук ...
jabanka, и на моят липсва 08.2023. Сега проверих.
На работа е и ако трябва да ходи на място, ще е трудно.

Аз май не съм писала още в новата тема. Поне опитвам да ви чета. С времето съм много зле.

# 80
ЕлиТ, в електронния регистър ли ти излезе неплатеният месец? При справка ми изписа "лицето е с непрекъснати права". Но ще са непрекъснати и при неплатен един месец (както се установи при подаване на декларацията). т.е. въпросът ми е - отразява ли се в системата ако има прескочено плащане за единствен месец? В момента искам да се уверя, че от гимназията са подали декларация за пропуснатия месец през учебно време.

# 81
  • някъде ... тук ...
Да. Проверих по егн и дата на раждане през телефона. Пише, че е с непрекъснати права, но и 08.2023 не е платен.

# 82
  • София
ЕлиТ, другата седмица моят син ще ходи първо в НАП по адресна регистрация с копие на дипломата да види дали може по тяхна преценка да коригират информацията (това по предложение на жената, с която днес говорих) и ако не стане ще ходи до училище. Ще пиша после какво е станало, знам че децата ни бяха в една и съща гимназия.

# 83
  • някъде ... тук ...
Благодаря.  Моят ще звънне в гимназията в понеделник

# 84
ЕлиТ, другата седмица моят син ще ходи първо в НАП по адресна регистрация с копие на дипломата да види дали може по тяхна преценка да коригират информацията (това по предложение на жената, с която днес говорих) и ако не стане ще ходи до училище. Ще пиша после какво е станало, знам че децата ни бяха в една и съща гимназия.
Няма смисъл от тязи гимнастика - трябва гимназията да подаде декларация, за да се приведат средства от бюджета. Да настояват от училището да ги заявят като осигурени.

# 85
  • София
Шарлот, ето как изглежда статуса към момента. Вчера беше само с 07.2023

Счетоводител ми обясни, че училищата подават Декларация 3 и в нея вписват данните на всички деца за настоящия месец. Едно ЕГН да има грешно и цялата декларация гърми и трябва наново. Но от училището го разбират по-късно.

# 86
На мен ми излезна само, че е с непрекъснати здравноосигурителни права от линка с ЕГН и РД. Тя не работи, записа се средата на юли в университета.

# 87
  • Smolyan
На мен ми излезна само, че е с непрекъснати здравноосигурителни права от линка с ЕГН и РД. Тя не работи, записа се средата на юли в университета.
Срокът да се платят здравните осигуровки за месец юли е 25.08, затова проверете след тази дата дали има внесени. Моята справка я направи приятелка от НАП и каза, че вече са внесени за юли. От вашата проверка, според мен не е ясно дали са внесени.

# 88
Здравейте! Бих искала да попитам кой университет според Вас е по-добър за медицина - МУ или СУ?

# 89
  • София
galia, вземете си пик от Нап. Ако е записана от средата на юли, а университета поема осигуровките от деня на записване, пак ще има сума за внасяне пропорционална на дните без осигуряване.Сумата на ЗО за пълен месец е 37.32 лв.
jabanka, при липса на декларация от гимназията, не мисля, че в Нап могат да помогнат. Системата е електронна и всичко се обвързва автоматично. Настоявай от училището да си свършат работата.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 22:53 от buni

Общи условия

Активация на акаунт