Седмокласна 01.08-08.08 - четвърто класиране и най-накрая - ВАКАНЦИЯ!

• 44 665
  • 649
  •   1
Отговори
# 240
Didanka, благодаря че сподели, харесва ми поста ти. Честно казано не бях наясно, тъй като не съм в такъв казус. Но прочетох документа. Доста е скромен и допуска разнообразно разбиране за “странично” четящи като мен. Затова се порових в някакви други неща. Попаднах на проучване , може да е интересно четиво не само за мен. Аз мнение по него няма да изкажа, за да не влезем в още 10 страници доказване на тези, като ония с английкия наскоро.
https://pedagogicnews.uni-ruse.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE … 1%87%D0%B5%D0%BD/

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 18:24 от second

# 241
  • София
Didanka, това, че е написано, не означава, че е  ефективно работещо. Идеята е безпристрастно да се покажат недостатъците и/или пропуските с примери и законът да се промени така, че ползите да са повече, отколкото вредите, защото и " тези деца", и " онези деца" са наши деца. Ако е необходимо, ще се създаде и нова специалност в университетите, адекватна с нуждите на учениците.
А ресурсните могат да покрият  безпроблемно критериите за НВО 7- ми клас. Има ли желание за положителна промяна, има и начин ...

# 242
. А ресурсните могат да покрият  безпроблемно критериите за НВО 7- ми клас. Има ли желание за положителна промяна, има и начин ...
Само че много малка част от завършващите специална педагогика продължават да работят като ресурсни учители. Дори да се създаде нова специалност, пак не съм много обнадеждена, че ще има желаещи да я практикуват след университета... Аз работя като ресурсен учител, но повярвайте ми, по-добре да НЕ обяснявам математика след 4 клас на което и да е дете. Няма сила, която да ми помогне да разбера това 🤣
Mama Ru, ако дъщеря ви не е ходила в последните 2 години при ресурсния учител, няма как този учител да е бил наясно с нейните възможности. Ресурсните учители от училището на детето със СОП са и консултанти на същото дете на НВО-то. Ако не са работили с него в последните 2 години, а детето с дисграфия и дискалкулия, това обяснява и писаното от друг човек. Учителят не е бил наясно с възможностите на детето, няма как да гадае какво може то. А е можело това да го оттренират и отработят...По закон децата имат 2 часа седмично с ресурсния учител - това е предостатъчно за първи или втори модул на която и да е от двете матури, ако двата часа се вземат като блок. Има ли желание, има и начин 😉

# 243
Диданка, в шести клас ходи, но насила и нередовно, ресурсната също имаше периоди, в които отсъства, но тя работи с детето от трети клас и е наясно с възможностите на детето. Само, че в нашата област се разпределя непознат ресурсен за консултант, а не този, който работи с детето. Тази година нейната ресурсна не е била консултант на никое дете в седми клас, в никое училище. Така, че няма никакво значение дали детето е ходило редовно или не при ресурсната, защото на изпитите беше с непознати квестори (от други училища) и непознат консултант. В четвърти клас също беше с непознат консултант (ресурсен от друго училище).
Детето е със смесено специфично разстройство - засегнати експресивна и перцептивна реч и нарушено математическо мислене.  Чете гладко, почти без грешка, пише сравнително грамотно, когато е концентрирана има 11 точки на задачата за откриване на грешките от 14 възможни. На преразказа също нямаше чак толкова правописни грешки. Абсолютно нищо не е налагало някой да пише вместо нея, макар фината й моторика да не е супер развита пише грамотно и разбираемо. Има трудности в разбирането на инструкции и указания, както и в изразяването на мислите си и точно там се нуждае от помощ да ги оформи подходящо или да й се обясни какво се иска да направи или модела, по който да го направи (понякога). Понякога има нужда да й се обясни значението на някоя дума, защото има ситуации, в които не може да си го спомни, въпреки, че според специалиста по дислексия, която работи с нея от първи до шести клас включително има богат пасивен речник. Нямам и не съм имала очаквания някой да й диктува отговори наготово. Да й се помогне да разбере, за да може да покаже знанията си - да, очаквах го.

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 19:34 от Mama Ru

# 244
Mama Ru, това, което пишете по отношение на  консултантите е много тъжно. Вероятно нейният от матурата не е работил със седмокласници през учебната година... Какво казаха от училището? Би трябвало в деня на НВО-тата поне да е имало човек от ЕПЛР, който да запознае учителите от другите училища какви са децата, на които ще са квестори/консултанти.

# 245
Моето дете беше единственото от нейното училище с допълнително време и консултант. Говорим за 5 паралелки, 130 седмокласници. Заместник директорът е влязъл да спори и прави панаири, защо е там, вземали са й листите, после са й носили други или са ги връщали не разбрах точно обясненията на детето,  директорката на входа каза друга стая, не тази, която пишеше в бележката и, в която всъщност й беше изпита... На математиката са я подканяли да излиза по-бързо от втори модул, че сигурно щяла да празнува - беше на рождения й ден изпитът... Дали е била добра организацията - не, дали е имала нужното спокойствие - не, обаче пък консултантката й обяснила значението на две думи преди да влезе "една жена с червена коса, която нареди на квестора да излезе, застана на средата и гледаше злобно, а консултантът не посмя нищо да ми обясни."

# 246
  • София
Имам само страничен поглед, поради тази причина не мога да твърдя, че съм права, обаче, струва ми се, ако човек е родител на дете с образователни специфики, към настоящия момет у нас може единствено да спасява сам детето и себе си.
Този всеобщ генерален изпит по никакъв начин и обстоятелства няма как да бъде и 10% справедлив за такива деца.
Изглежда като да има поне 2 рационални опции за реакция:
1. Проправя се пътечка в училището, бавно, напоително, со кротце и со благо. Така че да се осигури емпатия и максимална човешка подкрепа от страна на консултанти, училищно ръководство и т.н. Продължително, търпеливо и упорито, и същевременно не твърде натрапчиво - за период поне година преди изпитите.
2. Намира се приемливо частно училище, което човек може да си позволи и нито пуска детето си на НВО, нито се занимава с каквото и да е.
Или поне едно от тези двете бих направила аз.
Всички идеализирани варианти как би трябвало да бъде нито са приложими текущо, нито ще се случат твърде скоро.
За огромно съжаление.

# 247
За емпатията просто забравете. За да има емпатия, трябва познаване на ситуацията, знания как се работи с деца извън шаброна, абсурд.
В частните училища също не е решение съвсем, бизнес преди всичко, но е възможност..

# 248
Частно училище не всеки може да си позволи. Принципно за деца с дислексия, дискалкулия, смесено специфично разстройство се полагат 20% ТЕЛК, т.е всички уроци, терапии, работа със специалисти се поема от джоба на родителя. За това какъв кът са тези специалисти извън София да не отварям думата, а заплатите съвсем не са високи. 40-60 лева на сеанс със специалист - психолог, специален педагог, логопед или специалист по дислексия не са по силите на много родители със заплати от 1200-1500 лева. За частно училище пък да не говорим, че там са 700-800 лева на месец само таксата и ако има ще е едно за града. Но като цяло родителите на децата с някакви специфични потребности и дефицити са оставени да се оправят на 90% сами. 1 час седмично при специалист можех да си позволя, когато детето ми беше в първи клас, за останалото работехме двете у дома. Тогава много ми помогнаха някои съвети на Джуд в темата за дислексията и това, че наблюдавах занятията със специалиста с детето и тя беше отворена да обсъждаме техники. Подкрепа имахме и от страна на учителката в занималнята първите две години, училищна занималня, не частна, но имахме късмет да попаднем на Човек.

# 249
  • София
Ами не знам какво да кажа.
Положението е явно по-скоро като да стегне човек куфарите.
Това са някакви абсурдни ситуации, в които се поставят хората...

# 250
Ами това е положението. Образователната ни система не е подготвена и не знам дали някога ще е готова да отговори на нуждите на деца, които не са в стандарта. Говорим за приобщаващо образование, но много хора нямат силите и желанието да се пренастройват и да работят с различните деца.
Мисълта ми беше, че не трябва да разчитаме особено на консултанта за изпитите. А и не случайно в гимназиален етап със СОП и ресурсен остават главно деца, които не покриват ДОИ и те като цяло не стигат до 12 клас, а ако са на качествени оценки и учат след десети клас не се явяват на ДЗИ. Има и такива, които покриват и са с консултант, но не са много.
Така или иначе не можем да променим системата, значи трябва да се нагодим към нея. Училището е само един етап, след който децата се вливат в обществото и или работят или са трайно безработни.

# 251
Mama Ru възхищавам ви се!
Аз смятам, че трябва да се борим, да не се допускат такива  ситуации като с вашето дете на НВО или ДЗИ. Системата не е адекватна към деца със СОП. За съжаление всичко, което МОН и институциите правят е повече на хартия….

# 252
Тази ситуация с моето дете не е само с него. Децата със СОП не са особено желани в системата, а учебните програми са разработени върху слабите страни на децата с дислексия например. До някъде ковид промени ситуацията, тъй като вкара в работата на учители повече презентации и видео, които правят обучението по-лесно за децата с дислексия. Началната учителка успя да организира доста бързо и доста добре работата в електронна среда през 2020 и дори на детето ми му хареса и спотделяше, че предпочита да учи така пред класната стая. Но докато учителите и децата  се оценяват на база тестове като НВО и показани резултати на тях, децата с различни особености в обучението ще са нежелани, защото снижават резултатите на групата.

# 253
Има ли подаващи за 4-то класиране?

# 254
  • София
Здравейте, може ли някой да помогне с линка със свободните места в гимназиите в София към момента, че изпуснах последните 50-60 страници. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт