Професионални грим съвети и любими продукти за лятото от Гал Иванова

• 1 367
  • 6
  •   1
Отговори
Ключът към добрия летен грим e обилната хидратация за всеки тип кожа!

Това е един от съветите, на които наблегна в разговора ни Гал Иванова - професионален гримьор с опит във филмови продукции, фотосесии, рекламни и музикални клипове. Гал е работила в няколко телезионни предавания като "Огледала" и "Шоуто на Иван и Андрей". Част е от първия екип гримьори при влизането на M.A.C Cosmetics в България, а по-късно е и гримьор на Dior за страната.

Кои са любимите ви летни парфюми?

Помолихме я да сподели тук някои от своите изпитани грим техники и трикове за горещите месеци. Как да гримираме проблемната кожа? Какви са начините да направим грима си устойчив на жегите и все пак достатъчно естествен?

Можете да й задавате и вашите въпроси относно грима в тази тема в "Специалистите говорят".

Какви грим тенденции, техники и нюанси би препоръчала това лято?

Гал Иванова: СЛЪНЧЕВАТА ЗАЩИТА! Хахаха, да, нека направим слънчевата защита наистина модерна, че да започнат хората да я носят!

Гримът през топлите дни трябва да е "подсигурен". Не бих говорила конкретно за тенденции, цветове и нюанси, защото всеки повод, за който слагаме грим, определя и как изглежда самият грим.

Когато казвам "подсигурен" грим, имам предвид, че е добре кожата под него да е задължително хидратирана с по-лека текстура на подходящ крем. Флуидните продукти са добър избор! Със сигурност е добра идея да избягаме от наслагването на продукти, като пропускаме стратегически някои от тях. Ето например много слънцезащитни продукти вече съдържат достатъчно хидратация или пък раздвижват водата в кожата. Така можем само да тонираме лицето със свеж тоник и след това направо да си нанесем слънцезащитния продукт, който е и хидратант в случая.

Стилът ни през дългите летни уикенди

Т.нар. tinted moisturizers или тонирани кремове са прекрасно решение за комбиниране на дневна грижа за кожата и цвят на лицето. Нека не забравяме, че вече дори в дрогерията се откриват серумни фондьотени, с които може директно да "завиете" млечен серум на кожата си и отново да пропуснете стъпка в грижата за кожата.

Продължава ли да е актуална тенденцията "грим без грим"? Какви са тънкостите при този тип визии и за кои дами са подходящи те?

"Грим без грим" не е тренд, а постоянна част от грим-създаването през годините. Винаги е имало и ще има дами, които желаят гримът им да е незабележим и максимално да се доближават до визията си, когато не носят грим. Това е похват и в киното, където дори се създава лице без грим… чрез похватите на грима!

Тънкостите са много и често дамите бъркат "грима без грим" с "грим с малко продукти"… "Грим без грим" се постига с познаване на текстурите в грим света, със знанието за стратегическото им нанасяне и с познаване на цветовете и оцветяването на различните зони на лицето. Както ясно се вижда, хич не е лесен този ми ти "грим без грим" и няма как да е друго, защото наистина е трудно толкова прецизно и деликатно да се прикрият несъвършенствата по лицето, като в същото време по категоричен начин се запази характера и текстурата му!

Как да съчетаваме слънцезащитния крем за лице с грим продуктите, които нанасяме след това? Имаш ли някакви основни правила за избора на текстури или всичко е въпрос на експериментиране?

Започвам с края на въпроса - експериментирайте! Текстурите на SPF-продуктите са трудни за създаване и едва през последните години виждаме наистина гъвкави, лесно попиващи и фини такива в света на слънчевата защита. Нека не се лъжем, голяма част от дамите не носят защитата си заради това, че тя им тежи или изглежда безобразно на лицето им. Вече нямат причина да не го правят!

Има нещо като правило: Ако слънчевата защита е с гел-текстура, то задължително я втрийте до пълното ѝ попиване в кожата! Така гелът няма да се фиксира на повърхността на кожата и няма да се създаде този "кир-ефект", след като се нанесе и грима. Аз много разчитам на спрей с висок SPF, който нанасям върху грима и лесно пренанасям на всеки два часа, без въобще да докосвам лицето!

Какво е мнението ти за жените, които носят грим на плажа?

Мисля, че всяка дама е минала (донякъде) през този си период "с грим на плажа". Ако дамата има чиста кожа и не прикрива сериозни несъвършенства, няма абсолютно никаква причина да носи вечерната си визия на плажа! Дори и да крие несъвършенства, също не е нужен силен грим… Има на пазара разкошни SPF продукти с цвят.

И все пак - силният грим на плажа дразни очите на другите и е леко в повече… Дори и да се чувстват красиви дамите, които го носят, то нека не забравят както силната слънчева защита, така и много доброто почистване на кожата след това.

Летните рокли според тенденциите за 2024 година

Много жени носят фон дьо тен дори и край морето или басейна заради проблемна кожа. Какви са твоите съвети към тях? Имаш ли предпочитани фон дьо тени, които са достатъчно покривни и в същото време издържат на жега, слънце, изпотяване…

На предишния въпрос започнах темата с прикриване на несъвършенствата под слънчевите лъчи и край водата. Да, аз съм била на тяхно място почти 20 години от живота си и знаех за себе си, че предпочитам хората да виждат грима, вместо да се чувстват неудобно пред вида на разраненото ми от кистозно акне лице. Затова съвсем спокойно влизам в обувките на тези дами и много добре ги разбирам!

На плаж или край басейн, трябва да се носи слънчева защита за плажуване, а не за градска среда - те са различни. Както вече споменах, повечето брандове създават тонирани и дори доста покривни продукти с висок слънцезащитен фактор. Могат да се ползват смело! Добре е да има и един спрей с SPF под ръка, за да се пренанася защитата.

Имам предпочитани фондьотени за екстремни температури, влага и изпотяване, но всичко се определя от съчетаването им с останалите грим продукти на лицето и грижата за кожата преди тях.

Противно на повечето предпочитания, аз харесвам за ползване и работа хидратиращи, средно/леко покривни и гъвкави текстури на фондьотените пред силно покривни и матиращи. С първите, кожата на лицето ще остане хидратирана и мека, дори фондьотена да се разслои (така ще е лесно бързо да го фиксирате отново); може лесно да се постави покритие само там, където има нужда от такова, а не на още един слой на цялото лице и кожата на лицето ще изглежда гладка и жива, а не "гипсирана" и суха. Не забравяйте и базата (праймъра) под фондьотена в топли дни. Тя ще заключи хидратацията, ще се свърже с фондьотена и той ще е красив по-дълго време!

Твоите златни правила за по-траен грим в жегите?

Аз вече дадох по-горе част от съветите си. Запасете се с блот-листчета за отнемане на себума от лицето - така няма да нараните грима си. Ако добавяте пудра всеки път, когато лицето се омазни или изпоти, ще натрупате твърди люспи грим по кожата си, които не са първото ни желание за красива визия.

Ако кожата на дамата е суха, то заложете на мноооого хидратация под грима, добавете и хайлайтър на по-големи зони на лицето.

Работете с кремообразни текстури! Всичко е противоположно на това, което често се съветва от екрана на телефона в социалните мрежи, нали? Нищо, веднага се обосновавам! Кожата в горещо или влажно време се дехидратира зверски! Сухата кожа това въобще не може да си го позволи… Затова ѝ даваме в аванс хидратация и овлажняване с грижата и грима. Така самата кожа няма да "глътне" грима след малко и той да остане заклещен в сухите кожички на лицето.

При мазната кожата гримът изчезва в зоните с по-разширени пори - остава на точици.

И си носете някакъв спрей-флакон с флорална вода в джоба. Аз имам любими и през деня постоянно пръскам по лицето си и лицата на дамите около мен. Така давате още малко хидратацията на кожата и освежаване, без да нанасяте с ръце крем например.

И за финал - кои са твоите топ 3 (или малко повече!) грим продукти за това лято?

Много са! Много! Ако трябва да кажа само няколко, то те са:

Dior Backstage Face & Body фондьотен - 50 мл на фона на стандартните 30 мл при фондьотените; лесен за нанасяне; водоустойчив; работи с базите/грижата за кожата под себе си - ако те са матиращи, той също е и обратно.
Всякакви продукти под формата на спрей като Dior Forever Fix, MAC Fix+, флорални води на Mario Badesku, Dior Hydra Life Fresh Reviver Sorbet Water Mist - всички те съдържат комплекси за добавяне на вода в кожата, някои заздравяват грима или го възстановяват. Кожата просто сияе с тях!

Спиралите Tarte Tartelette Tubing Mascara и NL Beauty Lash Cult предлагат сигурност в горещините - не се размазват или ронят и се усещат безтегловно на миглите, докато създават невероятен ефект. Първата е подходяща за дами с поставени мигли и силно чувствителни очи, т.к. прави малки калъфчета около всяка мигла, а вечер само с вода тези "калъфчета" се изхлузват от миглите. Втората е изградена изцяло на основата на восъци, които са наистина леки и гладки при поставяне, затова не се и начупват и наронват при носене. И двете могат да се наслояват.

А кои са вашите топ грим продукти това лято? На какви визии залагате и какви са любимите ви трикове? Да обсъдим в темата!

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 15:51 от Пeтя

# 1
  • София
През лятото не ползвам грим. Цялата лятна ваканция на децата ми изкарваме на морето и основно съм или на плажа, или на разходка около водата, или си почивам вкъщи.
През лятото ползвам бяла козметика, слънцезащита и хидратация.
От продуктите за грим ползвам понякога за вечерните разходки база за грим и матираща пудра, за да туширам ефекта от топлото време. Когато имам повод, слагам максимум спирала и тониран балсам за устни.

# 2
Обичам да се гримирам, но реших, че това лято не искам нищо да ми тежи. Ползвам основно ВВ крем (тази година открих този тип продукти и не мога да им се наситя) и гланц за устни  в цвят, близък до естествения на устните ми.

# 3
  • София
Спирала, очна линия, мъничко руж и хайлайтър и червено червило - това е гримът ми. Не използвам фон дьо тен или BB крем, защото полудявам от тях.
- Очната линия - винаги правя малко "крило" с нея извън клепача, като внимавам да е фино и деликатно.
- Освен спирала вечер нанасям и серум за мигли, не знам дали стават по-дълги, но на сутринта са сресани и спиралата се нанася перфектно.
- Руж и хайлайтър - ясно. В търсене съм на нова телескопична голяма четка за грим, че моята взе да сдава багажа.
- Червено червило - открих перфектното на цвят и с лека формула и съм влюбена. Не използвам молив за очертаване, може би е грешка.
- В търсене съм на качествен фиксиращ спрей. Пробвах два, които не фиксират добре.

# 4
Спирала, очна линия, мъничко руж и хайлайтър и червено червило - това е гримът ми. Не използвам фон дьо тен или BB крем, защото полудявам от тях.
- Очната линия - винаги правя малко "крило" с нея извън клепача, като внимавам да е фино и деликатно.
- Освен спирала вечер нанасям и серум за мигли, не знам дали стават по-дълги, но на сутринта са сресани и спиралата се нанася перфектно.
- Руж и хайлайтър - ясно. В търсене съм на нова телескопична голяма четка за грим, че моята взе да сдава багажа.
- Червено червило - открих перфектното на цвят и с лека формула и съм влюбена. Не използвам молив за очертаване, може би е грешка.
- В търсене съм на качествен фиксиращ спрей. Пробвах два, които не фиксират добре.

Sunshine_Reggea, същата съм като теб - фон дьо тен или дори по-лек BB крем буквално ме побъркват Simple Smile Радвам се, че явно не съм единствената. И все пак за вечерен повод, ако наистина искам да имам някаква база върху лицето, тониращият серум на L'Oreal е добър компромис. Текстурата наистина е много лека, а покритието е прозрачно и сияйно.

Използвам още:

"Писалката" Lumi Magique на L'Oreal - много лек, озаряващ коректор за зоната около очите
Bell HYPOAllergenic Liquid Bronze Bronzer - супер приятен бюджетен продукт. Дава лек и много естествен бронзиращ ефект и не жълтее
Спирала за вежди Wonder'Full Brow на Rimmel
Някакъв кремообразен руж

Според мен съветът на Гал за леките и кремообразни текстури е в десетката! През лятото и според мен всичко прахообразно, тежко и матово изглежда много зле.

# 5
Аз се гримирам по един и същ начин през цялата година. Разликата е, че през зимата пропускам слънцезащитата като ежедневна рутина.

# 6
Преди да започна да се гримирам нанасям винаги първо околоочен крем със SPF 15 на Eucerine, после слагам на цялото лице база за заличаване на порите на Clinique.
Колкото и скъпи марки фон дьо тен да съм пробвала, най-доволна съм останала от един евтин Poreless фон дьо тен на Maybelline (Fit Me). Моето лице е с много широки пори и всеки друг фон дьо тен сякаш допълнително ги подчертава и ставам като с портокалова кожа... Само този успява видимо да ги заличи! Топа е!
Червилото ми от години не го сменям... всеки опит да го заменя е неудовлетворяващ. Винаги купувам матовото червило на MAC (Matte Lipstick) и задължително първо контурирам устните с молив в същата тоналност. Не мога да кажа, че е най-трайното червило, но е единственото, което много добре ми хидратира устните и в същото време е матово. Винаги нося едно в чантата за всеки случай!

Общи условия

Активация на акаунт