Живот в големите градове....

• 13 646
  • 263
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Аз казвам, че преди години имаше много рок клубове, сега няма. Има един готин бар с музика до бившия Спайдър и пиано бар.

# 121
Къде са тези рок клубове във ВТ? Бяхме там за един уикенда, търсихме бар или дискотека с нормална музика, само чалготеки някакви имаше... Иначе града е прекрасен, любим, често ходим там почивните дни. Аз начисах по-назад, че има разлика в кой град в Северна България си. Между Западна и Източна Северна България разликата почва да се усеща към Плевен някъде..

Мелон примерно? Мисля, че е активен още.

# 122
Според мен на човек в крайна сметка нещата му омръзват където и да са те и търси разнообразие. Ако не пътуваш и 10 роклуба наоколо да имаш за 1 година обикаляне из тях ще ти омръзнат. В София яповечето от съседите се прибират с торбичките след работа в къщи и си остават там. Какво значение има къде е апартамента? В град с 200 х. или с 1,5 млн ?
А иначе въпроса е на какво място е . Ако е малък града, но излизайки има хора е друго, от малък или голям град в покрайнините и излизайки няма транспорт или имаш път 1 час докато се озовеше сред хора. Имам в предвид сред интересни хора.
А хората с терминал2 мога да си ги представя що за компания са в самата си държава и колко им е социален живота. 

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 09:28 от bella-ciao

# 123
  • Melmak
Е, то животът всеки си го разбира по различен начин.

С шефа си говорих онзи ден, той е от малък град. И казва, че родителите му свършват работа в 17 ч и 17:10 са си в тях. Този лукс в София го нямаме.

Моите приятели от едно курортно градче са по същия начин. На работа до 17 и после цялото време си е за теб, защото нямаш трафик. Просто времето за път е буквално 5 минути.

# 124
От Асеновград може да се пътува за работа до Пловдив, обаче не виждам разликата с по-големия град, която авторката търси. Другите не стават да се пътува всеки ден, за да се ходи на работа в Пловдив. Цените не знам какви са, предполагам е по-евтино, но не знам какво се предлага за покупка или под наем.

Счетоводител съм и мога да работя дистанционно. Аз и без това и сега работя дистанционно събота и неделя.
Асеновград ми харесва много, но още повече ми харесва Бачково, селото.
Цените на имотите, които не са лукс, не са убийствени. Ще разгледам и други села в родопската яка на Пловдив.

# 125
[bbhechicera_  [/b]поради чиста случайност и голям късмет или по-скоро добро стечение на обстоятелствата работя това, за което винаги съм си мечтала. И доста време мина докато се отвори тази възможност.
Както казах преди това си пътувах до София всеки ден.
Луд късмет някакъв ме споходи, пенсионира се жената, която работеше преди, тя ме препоръча и ме взеха.
Но голяма част от хората в града са точно на минималната, както по-горе се коментира. Това си е истината.
Професията, за която имам тапия може да се работи само в София и там съм я работила, много тясно специиализирана е.
Но разбрах след известно време, че не е моето.
И сега ще уча още.
В София частната ясла си е кажи-речи почти сигурна като перо и е абсолютно реално притеснение, защото ако не вземаш едни пари, ти не можеш да си я позволиш.
И какво ще правиш?
Жената остава да си гледа детето, ако няма баби пенсионерки.
Много малко деца ги приемат в държавна.
И не, не са виновни управниците, че не строят достатъчно градини.
В крайна сметка и София не е бездънна яма да побере всички прииждащи отвсякъде.
Това е въпрос на държавна политика.
Не може всички да са в София.
За малките градове, за който е интересно да поразкажа-тук освен ако някой не се пенсионира или не умре работа трудно ще си намериш. Другото е да си отвориш нещо свое, магазин, кафене, студио за красота.
Всичко е само с връзки и изобщо не преувеличавам. Видяла съм го и го виждам всеки ден.
Тук се работи учител, козметик маникюристка(имаме много),фризьори, полицаи, в общината работят голяма част от хората, доктори, сестри,  касиери, магазинери и вече частните бизнеси-малки магазинчета, строителни магазини, кафенета, директорите на училища и градини, административен персонал на същите, счетоводители, горско стопанство, пожарна и това е.
Този, който си има бизнес, макар и малък е най -добре.
Ако обаче искаш да си направиш такъв, ако не си човек на някой си може и да не успееш.
Тук хората, които са в общинския съвет държат всички бизнеси, а имаме и един монополист, (известен навремето софийски бизнесмен), който държи повечето обекти в града. И това е всеизвестен факт.
Останалите хора, които нямат късметът да работя тук, пътуват всеки ден до София и те са огромна част от населението на града.
Да, работа много трудно се намира.
Но повечето хора искат да си живеят тук, много се завърнаха от София и станаха учителки, защото тук се търсят такива, понеже старите кадри са вече към пенсия.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 10:42 от Caroline_Bingley

# 126
На последните ми две работи в София, свършвах в 18 и в18:15 си бях удома и това движейки се пеша. В случай, че се прибирам след работа. JoyТа и там може да имаш този лукс. Сега наясно съм, че много малко хора са така, но ги има. Пътувала съм и по един час до работа и не ми е пречило.

Стига с тая частна ясла, хора. Колко време е на ясла това дете? А и кукумицинка написа, че се получава "субсидия" от държавата, щом детето не е прието в държавна.

И как да не са виновни управниците за липсата на ясли? Кой е виновен? Хората, които искат да имат деца? Значи могат да дават разрешения за строежи на нови квартали, ама не мислят, че хората, които ще се заселят там ще имат деца?

# 127
  • Между гори и планини
Почти целият си живот живях във Варна ( малко в София, малко по света...). Изтаснала в центъра на Варна, където имаше спретнати къщи и дворове. От моята Варна, красива и зелена нищо не е останало. Презастроена, шумна, мръсна. Особено лятото контейнери бълват смрад на вкиснало. Тротоари в дупки, паркирали коли и кучешки 💩.
Преди 11 години отидохме на почивка в малко градче до Търново и сякаш се върнах в детството си - спретнати къщи и дворове, децата играят на вън до късно, карат колелета на центъра, хора седят около фонтана и си говорят без да са забили носове в телефоните си. В рамките на 4 години посещавахме това място по 3 пъти годишно, да се заредя. Варна ме задушаваш все повече и всеки свободен момент бягахме извън града. При последната почивка случайно открихме нашата къща, в малка махала до малкото балканско градче . Вече 7 години живеем тук, изнесохме се от Варна две седмици след като купихме къщата. Съжалявам единствено, че прогледнах толкова късно и не отгледах децата ди от много малки тук. В града има училища, лекари, зъболекари, магазини, аптеки, бърза помощ ( уви от опит знам, че идва много бързо), спешен кабинет. Да болниците са в Търново и Горна Оряховица, но спешна помощ има. Училищният автобус идва в нашата махала само за сина ми, точно пред вратата ни. Малко и добри съседи, много нови приятели.
От 2013 когато стъпах за първи път тук, до днес мога да кажа, че градчето се развива, много хора го преоткриха по време на пандемията и е пълно с хора от цялата страна, не само през лятото за ваканция, а целогодишно. Много е подходящо за хора които искат спокойствие и чист въздух, синът ми не е боледувал сериозно ( като изключим ковид) от както живеем тук и не е направил и един бронхит, а аз синузит. Летните нощи са прохлада, зимата е истинска зима - сняг на парцали - разкош!
П.п до морето може да ви се струва по- прохладно, но има ужасна влага от която лепнеш в жегите!

# 128
Да не сте в Елена? Ако е така, много го харесвам за туризъм. Ако имате достатъчно средста и/или бизнес, също. Но иначе не виждам какво може да се работи освен в държ.администрация, училище или подобно, а подозирам, че рядко обявяват свободни места.

# 129
Елена е много красиво.
Трябва скоро да отидем. Спомням си го от студентските години. Много ми харесва там.🙂

# 130
  • Между гори и планини
Да не сте в Елена? Ако е така, много го харесвам за туризъм. Ако имате достатъчно средста и/или бизнес, също. Но иначе не виждам какво може да се работи освен в държ.администрация, училище или подобно, а подозирам, че рядко обявяват свободни места.
Да, Елена. Работа има доста. Може и онлайн. Големият ми син се връща от Англия, за да учи висше и вече има работа онлайн. Така че е възможно. Аз това лято имах 3 предложения за работа.

# 131
  • София
Доня, и ние сме наоколо, в по-друга посока, да, спешна помощ идва за 10-15 минути, налагало се е. При вас е и прохладно.

# 132
Не на всякъде е така. И от София в моето дететво нищо не остана и живея в малко градче с връзка с тамвай до един 250 х. студ. и туристически град  в Германия . Ами чудничко, спокойно, чисто, тихо, природа, центърче, организации от община, лекари и пр. всичко , взимаш си тамвай или кола и след 15 мин. си в града ... но не е като в София . И пак се връщаме в София с удоволствие. Вечерта решаваш че ти се ходи на театър, пускаш тел. поглеждаш къде какво има, качваш се на транспорта и си там . Има разлика и има предимства всичко.
Здрасти и например дай малко захар от съседите  и игрите на децата не задоволяват всичките потребности .

# 133
  • Между гори и планини
Животът в малък град или на село не е за всеки. И слава Богу, защото тогава и тук ще е пренаселено като в големите градове от които аз исках да избягам.

Ето от тук ви пиша, на сянка и чист въздух 🥰

# 134
Именно , и аз мога да публикувам подобна снимка. Но наистина не е за всеки. Защото има момети от деня в които искам да виждам хора седящи в кафета и обсъждащи неща и приказващи си и да виждам шум и живот около себе си. Не искам обаче да се гъчкам в малък апартамент и децата да няама къде да играят и да ме е страх да пресекат улицата и пак ... има неща, които в някои моменти от деня ми липсват.

Общи условия

Активация на акаунт