Живот в големите градове....

• 13 658
  • 263
  •   1
Отговори
# 105
Имах впредвид, че можеш и без кола. Изцяло. Една семейна е достатъчна.

Факт. И направо им завиждам за това.

Ааа не, аз обичам да шофирам и въпреки, че болницата ми е на 3 км. си карам и поддържам колата. А и в почивните дни все някъде се ходи. Абе, удобство си е, особено с деца, особено ако живееш в покрайнините на града.

# 106
А не, моля ви се. Мъжът ми го беше обзела идея да останем с една кола, категорично отказах. Ние все пак сме на село и автобуса до града е през час. А и не си представям да си съобразяваме програмата един с друг. Да, временно става, ама иначе не. И братовчедка ми, която живее на центъра на града, си взеха втора кола, защото от септември племеницата тръгва по някакви занимания и е далеч да ходят пеша, а на братовчедка ми й трябва кола за работа.

# 107
  • Пловдив
Добре, че сме на един акъл двамата с моя мъж - с една кола, че и на нея трудно и намираме място.
На мен ми е минавала идеята да карам колело в града, ако имах къде да го държа. Но ММ се е запънал и не го иска на балкона, в мазето метър на метър няма място, държа го в родния си апартамент в съвсем друг квартал, и нали... Явно не ми е толкова зор, иначе щях да проверя дали не може в общото помещене с гаражите (ние нямаме гараж) или в коридора на мазетата, но не съм.
Няма как всички хубавини на едно място. Където има място и пешеходни разстояния, има по-малко забавления, възможности за работа и болници.

# 108
  • София
Заплатите в София и в провинцията на едни  същи позиции, тези които е споменала Мини, наистина са разични. В София взимат повече.

А, интересното е, че когато се върна в родния град или съм някъде другаде цените в ресторанти, клубове, заведения са по-скъпи или равни на тези в София. Даже и доста хранителни магазини продават по-скъпо стоката си от София.

# 109
  • Пловдив
Аз нямам такива наблюдения, в провинцията да е по-скъпо от София. В Пловдив дори мисля, че са по-евтини заведенията като цяло. В Разград също.

# 110
Не мога да схвана логиката да искаш да идеш там, откъдето идват ония, които те дразнят с простотията си. Наистина ли не разбираш, че 'там' всичко това ще е в пъти по-зле?
От малък град съм, широко изремонтиран с европари, от центъра, от къща тип образцов дом. Не бих се върнала преди пенсия, а до пенсия имам почти 30 години. Много от предимствата на малкия град, които виждам редовно да се цитират в такива теми, честно казано въобще не знам кога ги сънуват хората, нищо общо с реалността. Не ми се навлиза в подробности как стоят нещата реално, защото ще прозвучи злобно, но гостуването и туризмът нямат общо с емиграцията. Даже от пандемията и гостуването вече е свързано с неудобства, които никак не ме радват, какво остава да ги изживявам не 5, ами 365 дни годишно.
Накратко мнението ми - ако сте активни хора, не се занимавайте с глупости, ами си гледайте удобството на прекия живот.

# 111
Заплатите в София и в провинцията на едни  същи позиции, тези които е споменала Мини, наистина са разични. В София взимат повече.

А, интересното е, че когато се върна в родния град или съм някъде другаде цените в ресторанти, клубове, заведения са по-скъпи или равни на тези в София. Даже и доста хранителни магазини продават по-скъпо стоката си от София.
Е, това е най-големият проблем, де - че заплатите са различни, ама цените не са. Иначе не знам къде е това по-скъпо от София, при нас определено не е.

# 112
София е такава, каквато е, за мен чудесна и не бих я заменила с по-малък град. Единствено бих си помечтала да мога да изкарвам лятото в Созопол, например.
А на всички, които по принуда живеят в София и я мразят, им пожелавам да имат възможността да се преместят в град, в който биха се чувствали спокойни и удовлетворени.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 23:39 от alex_jp

# 113
Във Варна е по-скъп живота в сравнение със София на база заплати-разходи за живот. Тука цените са курортни, а заплатите като в Добрич примерно. За една и съща позиция в
международна фирма заплатите във Варна са по-ниски с едно 700-800 лева, което си е сума. Цените на имотите удрят небесата, един гараж струва струва 35-40К евро и се продават като "партерни" жилища. Пълен абсурд. Наскоро гледах обява за счетоводител, 1500 лв бруто?!?! И как с тази заплата си купуваш гараж с изглед към мръсния булевард... Често няма места в градини и ясли, и разхода от 800-1000 лв си е на лице. Цените в Хепи, примерно, са еднакви.

Аз съм доволна от живота си във Варна, да не си помислите, че се оплаквам. Щом стоя, доволна съм за сега. Но това не ми пречи да виждам фактите и как хората живеят на ръба на мизерията в иначе този толкова хубав и курортен град. Но то да дойдеш на по почивка не е като да живееш тук.

# 114
  • София
Родната ми къща е на няколко километра от Велико Търново. Чак се засегнах от коментарите, че живот в северна България нямало. Blush Има си, наоколо е живо, уредено. Общинската болница ни е на 5 мин. с кола, налагало ни се е да я ползваме неведнъж, вкл. посреднощ. Има туризъм, заведения, кина, чужденци. Истината е, че няма много общо с годините, когато бях ученичка. Преди обликът беше по-друг, имаше много рок клубове и всякакви дискотеки, студенти, но от тези по-артистичните. Сега хората са по-различни, но то е цялостно, защото времената са различни и няма място за носталгия. Представям си как си прекарваме летата в къщата ни, когато се пенсионирам, живот и здраве, и ще разхождам внуците наоколо. Но си е горещо и там, истински сняг не са виждали от няколко години поне. В София е по-хладно със сигурност.

# 115
Абсолютно съгласна съм за Варна. Да не говорим и за сметките, които плащаме. Дори и в магазаните е по-скъпо. Какво да кажа, живеем си като милионери, но с доста по-ниски заплати от София. Grinning

# 116
Скрит текст:
Nevena,
Други времена, други нрави.. 🙂
Летните кина и на мен ми харесваха много - да гледаш филм под открито небе, под звездите на прохлада, е емоция, която трудно може да си представят хората днес. (Всъщност не знам дали съществуват още тези кина)
Киното до гарата в Ст. Загора си го спомням много добре, имаше и балкон, нали? Кефехме да гледаме оттам.
До киното непосредствено, имаше зала, направо залепена до касата, с пиано. Имах ключ за нея от моята учителка и понякога ходех да си дрънкам. (Ако съм знаела, че си в оня гардероб, щях да те поканя нашироко 😁).
На човека с бобините му казвахме "кинаджията", но може да е било жаргон.
Живеех на 100 м по диагонал от това кино, прекрасна беше градинката до него, както и другите две в посока халите.
В едната имаше и лебеди за деца мисля. Или лодки?..
Българските градове имаха очарование, което днес се е загубило.
В Пловдив си спомням шадравана в центъра с водоскоци и музика със светлини.
Всички градове, в които съм живяла, малки и големи, имаха своите плюсове, разбира се и минуси.
Вече е друго. София също. Последния път, преди няколко дни, водех с мен приятели и роднини от чужбина. Накрая ги питах кое най-много им е харесало. Един ми каза: "Терминал 2"..
Разбира се, харесаха им много неща, но както ми обясни, омръзнало му да си гледа в краката да не се спъне, в центъра на София. И на летището вече се почувствал както трябва. Как да не го разбереш.. Плочки липсващи или отиващи всяка в своя посока, корени на дървета, повдигнали терена 20-30 см, а и повече. И то в центъра на София - например участъка от 5-те кьошета до Руски паметник в уличките. Същото е и в кварталите.

Подобни неуредици има сигурно и в малките и средни големи градове. И това е много жалко.

Уау, Валери, побутна склерозиращия ми мозък и се присетих за много неща.

Да, същото е киното и се казваше Никола Вапцаров. Към партера имаше красиво стълбище, достъпно от 3 страни, а терасата беше над партера със страхотен изглед. Надявам се не са сменили името. Имаше всяка година честване на този велик поет. Даже учех стихотворенията му.

Залата до киното беше към дома на железничаря. Оркестърът репетираше там. Понякога и деца от курсовете по солфеж, пиано, други инструменти, балет и от музикалното училище даже репетираха там. Градът е културен. И аз съм дрънкала на въпросното пиано 😻, но нямах ключ, естествено. Само на по-големи деца го даваха. Помня пода - някакви сиви дъски бяха в началото на 70те, после ги смениха. Ама как бяха лъснати! 
...
Лебедите и лодките бяха в езерцата отсреща. С лодка сме гребали в средата на 80те, но лебедите изчезнаха тогава. Много, много красива градина беше и сигурно още е. Помня вкусния сладолед от сергиите лятото, варената царевица до спирката на автобусите отсреща на хотел Верея.
....
Помня шадраваните в Пловдив и музиката. В Стара Загора също имаше стъпаловиден в градската градина.

А гардеробът беше в кино Септември, не Вапцаров.

Районът около Руски Паметник, Пирогов, Петте кьошета не е лош за живеене, да ти кажа. Там отсядаме с месеци. Има метро вече, НДК е на никакво разстояние, денонощни магазини и аптеки, басейн имаше лятото.

Благодаря ти, Nevena!!
Спомени, спомени..
Това хубаво стълбище като от царски палат едва сега си спомних. Беше невероятна сграда. И заради него ходехме там на кино. А в градинката отсреща имаше и малък павилион с какво ли не - козметика, гривнички, чорапогащници различни цветове.. Как са ги зареждали във време без Интернет не знам, но биеше и Амазон по изобилие  и доставка. 😂
А помниш ли кестените, които един човек печеше и продаваше в центъра на малко кюмбе или как там се казва онази кръгла печка.. 🤔 "циганска любов" мисля..
Слагаше ги в малка фунийка от вестник, която правеше пред теб. Имаше и опашка при него. Незабравима емоция в студената есен да сложиш такива топли кестени в джобовете и докато вървиш към къщи да си хапваш.
А обсерваторията? И тя беше интересна, ходихме късно вечер да гледаме здвездите с телескоп.

В различните градове, в които съм живяла, имаше и хубави чешми със студена вода по площадите и кръстовищата, хората спираха да пият и да се освежат.

Центъра на София ми е харесвал винаги, живяла съм там. Малките улици с големи хубави дървета, но... за корените им и тротоарите трябва да се грижи градската управа. Както по света го правят.

Иначе големият град не може да се сравни по възможности с малките градове, това винаги в било така. И София в това отношение е предимство. Въпросът е, че с възрастта човек иска повече спокойствие, същите високи доходи и все пак някакъв културен живот. Ето това да има в едно понякога е проблематично.

# 117
Не мисля, че заплатата е до вероятност, а до умения и възможности, образование, умение да се реализираш, да се продаваш, да се доказваш.

Няма как касиерка в Била да взима 5 к, разбира се. Но в други сфери това е възможно. Просто в малките градове няма такива големи технологични компании, които да изкривяват средната работна заплата. Тя заплатата на доставчика и касиерката си е същата и в София. Обаче ай ти в село или в малко градче няма какво да търси (освен ако не е изцяло хоум офис и не е решил сам да ходи там).

Мини, за мен планирането е важно. Да, критериите не са да си кореняк, но го казах, защото майка ми едно време не е имала драма да ме запише на ДГ.

Мисля за частна ясла, защото трябва да съм сигурна, че преди да имам деца, можем да я подсигурим. Яслата е около 800-1300лв на месец. Ами това си е разход. Ще е много неприятно да родя, да доживеем момента с яслата и да се окаже, че не можем да си я позволим.

Реално в малкия град няма нужда от частни ясли, защото държавните са достатъчни. Ако на месец не плащаш 1000 лв за този разход си е направо прекрасно.

Изплащат до 510 лева месечно компенсация за неприетите в държавна. Аз тук в държавната имам 4 пъти дневно по 3.10 лева за автобус, за да заведа и прибера детето. Няма карти от 50 лева месечно за транспорт.

# 118
Родната ми къща е на няколко километра от Велико Търново. Чак се засегнах от коментарите, че живот в северна България нямало. Blush Има си, наоколо е живо, уредено. Общинската болница ни е на 5 мин. с кола, налагало ни се е да я ползваме неведнъж, вкл. посреднощ. Има туризъм, заведения, кина, чужденци. Истината е, че няма много общо с годините, когато бях ученичка. Преди обликът беше по-друг, имаше много рок клубове и всякакви дискотеки, студенти, но от тези по-артистичните. Сега хората са по-различни, но то е цялостно, защото времената са различни и няма място за носталгия. Представям си как си прекарваме летата в къщата ни, когато се пенсионирам, живот и здраве, и ще разхождам внуците наоколо. Но си е горещо и там, истински сняг не са виждали от няколко години поне. В София е по-хладно със сигурност.

Във Търново е разкошно да си студент, това за атмосферата е вярно и за рок клубовете.

Много красив град, с много млади и шарени хора.

Но за постоянно живеене си е град пълен с проблеми както всеки друг от този калибър.
Бих пратила детето си да учи там, но за живеене ми е назад в списъка.

# 119
Къде са тези рок клубове във ВТ? Бяхме там за един уикенда, търсихме бар или дискотека с нормална музика, само чалготеки някакви имаше... Иначе града е прекрасен, любим, често ходим там почивните дни. Аз начисах по-назад, че има разлика в кой град в Северна България си. Между Западна и Източна Северна България разликата почва да се усеща към Плевен някъде..

Общи условия

Активация на акаунт