Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 34 210
  • 777
  •   1
Отговори
# 435
И от опит споделено: вмъкнаха изискване за махане на запетая при начален по-дълъг предложен израз от типа: Според мнението на запознати със случая, трябва да се реши... и т.н.

# 436
  • София
Видовете подчинени изречения се учат в 8. клас. По мое наблюдение в последните години на изпита за НВО в текста за редакция грешките за пунктуация са при еднородните части (учат се в 6. клас) и при обособените части (учат се в 7. клас).
В гимназията се преповтарят доста неща, учени до 7 клас. Като цяло основната част на граматиката се взима до гимназията. Но пък да ви кажа честно, изобщо не ми се навлиза в материята по БЕ. Достатъчно ми е било в училище, за да се задълбавам в обособените части. Ако човек не е филолог, за мен е достатъчно да пише правилно с минимален брой пунктуационни грешки Simple Smile

# 437
  • София
И от опит споделено: вмъкнаха изискване за махане на запетая при начален по-дълъг предложен израз от типа: Според мнението на запознати със случая, трябва да се реши... и т.н.

Т.е. как е правилно вече? Аз съм учила, че трябва да има запетая след случая.

# 438
Почвам да се чувствам неграмотна 🤭 А не е като да не съм кандидатствала с български и след седми, и след единайсети клас.

Бележка от джипито и униформи - взети. На дневен ред са тетрадките и черни химикали да не забравя.

# 439

Не се сещам за правило, било то старо или ново, което да налага поставянето на запетая тук Thinking

# 440

Не се сещам за правило, било то старо или ново, което да налага поставянето на запетая тук Thinking

Не мисля, че в това изречение би трябвало да има запетая след "случая".

# 441
Точно така, няма запетая. Просто се зачудих защо някои мислят, че има.

# 442
Излезе официалният график за ваканциите и НВО

И както обикновено МОН твори глупост, след глупост. Дните на НВО ще са учебни за всички останали класове - директорите ще решават как 🤐😡🤔
https://www.mon.bg/news/po-predlozhenie-na-roditeli-i-uchiteli-p … sliva-s-velikden/

# 443
За Великден добре ги разделиха с пролетната, но се чудя от сега колко деца ще бъдат в клас на 3 януари Thinking

# 444
  • София
Интересно ми е защото са решили, че зимната е добре за започне от четвъртък (19.12.) и да приключи в четвъртък? Кой ще отиде на училище в петък 3.януари?
За есенната пък, заради изборите ще имат пак седмица с 3 учебни дни.
Ако изпитите са учебни за останалите, вероятно ще минат останалите втора смяна в съответния ден. Не си представям да има лудница по коридорите, звънци и междучасия.

# 445
  • София

Трябва да се реши да се работи в същата посока, според мнението на запознати със случая.
Според мнението на запознати със случая, трябва да се реши да се работи в същата посока.

Аз наистина съм разколебана има или няма запетая. По-скоро бих сложила, както и набора. Утре той ще пита господина си по БЕЛ.

# 446
Коледната е гениална! Но поне има и някаква ваканция тази година, не са самите коледни празници само.

# 447
А училищата, които са на смени, как ще минат в другата смяна 🤔 Ми квесторите, които са в други училища? МОН като че ли не знае разликите между 7. и 10. клас.

До сега никога не съм изразходвала старите 10 дни по семейни причини, но тази година си мисля, че 15 - те нови няма да ми стигнат 🙄

# 448

Трябва да се реши да се работи в същата посока, според мнението на запознати със случая.
Според мнението на запознати със случая, трябва да се реши да се работи в същата посока.

Аз наистина съм разколебана има или няма запетая. По-скоро бих сложила, както и набора. Утре той ще пита господина си по БЕЛ.
Аз не бих сложила нито в първия, нито във втория случай. Но може и да греша, вече и аз се обърквам за някои неща. Ще ми е интересно какво ще каже учителят Simple Smile
Rire, училищата на смени ще трябва да минат на нощна смяна Laughing

# 449
  • София
Нали доводът да ги изместят изпитите след средата на юни беше, че по-малките ученици ще са приключили. Но това с квесторите наистина няма как да стане. Предполагам, че ще го осъзнаят в някакъв момент това от МОН.

Общи условия

Активация на акаунт