Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 33 849
  • 777
  •   1
Отговори
# 480
Да се чуди човек едно време ние как учехме и си имаше нормална пролетна ваканция, и дървена, и грипна, и бомби. Сега все не им стига времето за учене.
Преди '89г. нямахме +2 дни (петък и понеделник) за Великден и 4 дни за Коледа, 6. май - не се празнуваше, 22. септември, също. Първи ноември не беше ден на Будителя и 25. май не се даваше допълнително. И ето как днешните ученици имат почти десет дни почивка от горе само от официалните почивни дни.

# 481
И аз не съм съгласна да ми вземат 2-те седмици от септември Simple Smile Определено сега имат повече неучебни дни, отколкото едно време. Месец май обикновено няма ни една пълна седмица. И като цяло няма нито един месец, в който да няма някакви неучебни дни, освен октомври, но напоследък и той влиза в тази статистика покрай безбрайните избори, пък тази година и закачиха 31.10 към 1.11.

# 482
  • у дома
Да се чуди човек едно време ние как учехме и си имаше нормална пролетна ваканция, и дървена, и грипна, и бомби. Сега все не им стига времето за учене.
Преди '89г. нямахме +2 дни (петък и понеделник) за Великден и 4 дни за Коледа, 6. май - не се празнуваше, 22. септември, също. Първи ноември не беше ден на Будителя и 25. май не се даваше допълнително. И ето как днешните ученици имат почти десет дни почивка от горе само от официалните почивни дни.
Аз понеже съм по-старичка,не стига,че не съм ги имала тези,ами учехме и в събота-чак в 11кл минахме на 5днесна уч седмица.А през лятната  вакамция задължително единия от двата месеца юли или агуст работехме в консервана фабрика/плащаха ни/ на 30 км от града и там имаше база в която живеехме цял месец-родители,ако искаха идваха да ни видят,ние не сме си ходили.Телефони нямаше...Училище започвахме от 15 септ,но от 1 до 14 септ пак бяхме на бтигада,но на 15 км и ни возеха до там и връщаха всеки ден.Реално лятна ваканция 1 месец,зиюна 10 дни и пролетна 10 дни-никоха не съм била преуморена като днешните деца...
Първата година,кпгато се проведе НВО 10 кл беше неучебен за всички,миналата година го промениха...
А 12кл  са и те прецакани,защото никога 2та дата на ДЗИ не е била толкова късно 23 юай-в големите градове заведеноята се резервират от предната година-та има такива,които ще са сутринта на ДЗИ,а вечерта на бал/в София това е 127мо/.Дано няма деца с дата 22 юай за бал-21 и 23.май са датите за ДЗИ тази година....

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 20:52 от svetlaem

# 483
  • Бургас
То цялата ни система е объркана...
Изобщо не се опитвам да им хвана логиката!

Опитваме се да се настройваме за училище у дома,ама не ни се получава. Ама хич!

# 484
Те днешните са все уморени, понеже не знаят какво е работа. Опитвам се да му обясня на моя, че нищо не знаят и бабите му (е, може би моите баби....) са живели съвсем различен живот като деца, от малки са работили по нивите, гледали са животни, помагали са в къщната работа и отглеждането на по-малките.....
Като цяло нашите само седят на телефоните или компютрите и са все уморени от учене......виж, ако е за друго, не са хич.

# 485
Ученето също уморява. Друг вид натоварване и усещане, но не е редно да го неглижираме.
Обемът информация (нямам предвид знания), с който са облъчени сега децата е несравним дори само преди 15г, а какво да говорим за бабите.
Съгласна съм, че доста от съвременните деца не са научени на физически труд.

# 486
А и да не забравяме, че имат повече часове от нас навремето. Аз много добре си спомням, че в пети клас в петък имах 4 часа, сега имат всеки ден по 7. Аз не помня в училище дори в гимназиален етап да сме имали по часа.

# 487
Аз не помня по колко чосове сме имали в по-малките класове, но такова издевателство като 7 часа имахме само един ден в седмицата и то някъде в гимназиален етап. Сега наистина не разбирам защо програмата им трябва да е толкова натоварена. Акцентът е поставен на количеството, не на качеството Sad

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 21:53 от Mur

# 488
И е натоварена програмата с глупости. По БЕЛ и Мат часове за упражнения няма.

# 489
  • Бургас
Учебната програма и учебниците са под всякаква критика!
И аз съм имала дни с 5-6 часа. Но и такива със 7.
Искам онези учебници,да се завърнат! Тези,по които ние учихме!

# 490
За мен основната недомислица е НВОто. Седми клас се зарязва почти всичко останало, за да се готвят по БЕЛ и мат, а другите предмети не са никак малко или лесни. Изпуска се нишката и  няма наваксване после.
Знам, че трябва да има вход за разпределение в гимназиите, но не и така.....

# 491
  • София
По математика, ако някой отвори учебника, ще види, че след всеки урок с нов материал, има такъв за упражнение.
Проблемът е многото материал, който се натрупва, не в липсата на упражнения. А и децата ни ги мързи, по цял ден са по екрани и са свикнали да приемат информацията визуално.

По БЕЛ не знам как е, хич не ми е инетресна литературата. Имам някакви спомени, че баба Илийца се дъвче доста време.

# 492
Според мен един урок за упражнения никак не е достатъчен.
При моето хич и не се проверяват домашни и изобщо кой как се справя. Само на контролни.

# 493
Е, то домашното се дава, за да се види напредъка на ученика и как е усвоил материала. Абсолютно безпредметно е да се пише домашно ако не се проверява.

# 494
Ами именно, кел файда и да има един урок с упражнения, след като не е ясно кой как се е “упражнил”

Общи условия

Активация на акаунт