Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 33 848
  • 777
  •   1
Отговори
# 495
Това явно си е до учител. Учителят по математика на дъщеря ми събираше тетрадките 2 пъти на срок за проверка. Съгласна съм, че едва ли има време за повече проверки особено ако са направени така, както трябва. Аз, ако съм ученик, няма да го пиша това домашно изобщо 🙃. А и родителите не винаги разбират материала, за да проверят.
Часовете по математика не са достатъчно. Ако бяха, нямаше всички да искат да отидат в математически паралелки. В тях с допълнителните часове има време за повече упражнения. За БЕЛ не знам, но децата и големите вече масово са неграмотни, та и там положението явно е същото.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:10 от GGT

# 496
Материалът по математика не е повече от този, който беше преди 30г. Даже в някои класове е спестено малко от това, което по мое време се е взимало и е качено в по-горен клас. Не знам какви са били тогава хорариумите по мат и бел, но според мен време за упражнение и сега има, липсва дисциплина и организация на часовете. Бяхме по 30 деца, не по 24-25. Всеки решаваше поне по 2-3 задачи от тема на дъската...Не оставаше дете, което съвсем нищо да не е разбрало.

В 5ти клас моят син си счупи крака и не ходи един месец на училище. Цялата стереометрия му я преподадох за 1 учебен час, а в учебника си е цял раздел, предвиден за седмици. После изреши задачите от учебника, дадох и задачи от сборника... никакви грижи. Не е математик и не учи  засилено математика. Мързи го като всяко дете в тази възраст. Не се е счупил от задачи. Въпрос на подход, работа и желание.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:26 от gato

# 497
  • София
Говорим за деца на 13 години. Те трябва да са научени вече на отговорност и да си пишат сами домашните, не само от страх, че ще им ги проверят.

Контролът трябва да е от наша страна.

Ако се увеличат часовете по математика с един, това значи всеки ден по 7 часа. И пак ще трябва да се решават задачи у дома.

# 498
Не мисля, че на тема може всеки ученик да реши по 2-3 задачи на дъската. Това са поне 5 учебни часа ако решават всяка задача пон4 минути. Което няма как да стане откъм време. Не знам за тема по математика да има 6 учебни часа, за раздел може.
Грета, дори и да ги пишат, ако не се проверяват, няма смисъл. Аз може да бъркам нещо, да не съм го разбрала, как ще разбера, че е грешно?

# 499
И аз това казвам, аз примерно физически нямам опция да проверявам всеки ден, като видя да кажем нещо взето и неразбрано в понеделник, а аз го отрия в неделя … то вече е преработено грешно и изисква много повече работа да се оправи.

# 500
  • Отвъд алеята зад шкафа
Би трябвало и самото дете да има рефлексията да осъзнае какво не е разбрало. Като пише домашно и нещо го затруднява, може да се допита до родител, да си прочете урока, да потърси в уча.се, да отиде на консултация при учителката, да попита съученик. Аз поне така действах като бях ученичка. Не ми беше хрумнало, че часовете за упражнения са малко по програма.

# 501
GGT, много буквално прие примера ми. Зависи от задачите, зависи от раздела...Никой не е казал, че това е универсален подход за всичкия материал и раздели. Цяла наука педагогика има за целта. Нямам претенциите да съм наясно с всички методи. Друг ми беше фокуса - ангажираност и дисциплина липсва, не време.

За домашните - не смятам, че трябва всички домашни да се проверяват в прогимназиален курс. Големи са вече, трябва да имат носят и сами отговорност за това, което правят.
Но да - регулярна обратна връзка под формата на конкретни задачи, текуща проверка, задания за домашно, които се събират от време на време - трябва да има.

Преразказ например няма как да напишат от раз както трябва само на база на прочетената теория "как се прави".

# 502
Според нашата учителка по матаматика, часовете за упражняване на нов материал са малко и децата не успяват да постигнат рутина при решаване на определен тип задачи. Думите и още на 1-та родитеска среща в 5-ти клас бяха, че през материала са препуска, за да могат да вземат всичко планирано по програма. За тази година е обещала допълнителни занимания под някаква форма, ще видм какво ще се получи.

И съм много съгласна, че така както са организирани НВО-та в 7-ми клас, това рефлектира негативно върху всички останали предмети и е крайно погрешно.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 13:09 от Mur

# 503
По мое мнение с въвеждането на масовата занималня до четвърти клас, съществуваща и до седми пречи на децата да осъзнаят, че усвояването на материала зависи от тях самите. Отговорността да си научиш урока е лична и не трябва да зависи, от това, дали има последващ контрол.
И преди и сега, винаги е била необходима допълнителна работа за да се разберат уроците. Така да мразех списанията Математика и Родна реч.

# 504
Ние сме от тия със занималня до 6-ти клас включително, което е улеснение за родителите, но наистина смятам, че децата имат проблем със самостоятелността.  Съответно, 7-ми клас ще е голямо предизвикателство, не само заради предстоящите НВО-та, но и изграждане на изцяло нов начин за учене и писане на домашни вкъщи.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 12:20 от Mur

# 505
А пък аз като една лоша майка всяка вечер се образовам наново - карам и ще карам наборката да ми разкаже една част от съответния разказвателен предмет, да ми покаже домашното по мат и АЕ. Един-два въпроса да задам и знам как е положението. По БЕЛ - аз съм капитулирала там - сама да се оправя. Това естествено работи само при нас така. Плюс е че 2 дена седмично съм хоум офис и в случай на нужда обръщам внимание и през деня.
Най-лошото за мен е логистиката и загубеното време за уроците по БЕЛ, мат, АЕ и спорт. Докато стигна до едното, минало 30 мин. Ама не върви да се върна или свърша работа, щото няма време. И постоянно съм по улиците или чакам в колата.

# 506
  • София
Текущият котрол (устни и писмени изпитвания) дава информация : кой какво е научил. Тук вече се намесва родител.

При нас се появяват забележки в Школо за без домашно, та най-вероятно нещо се проверява.  Но да, големи са вече и трябва да се учат на отговорност.

Аз така действам:
За без домашно- смяна на паролата на интернета.
За двойка: смяна на мобилния с нокия с фенерче. Още ги продават, точно за седмокласници.

# 507
# 508
  • Бургас
Имам такъв апарат, че и с пукнат екран, двойна доза ужасТ Joy

При нас редовно се проверяваха дори и миналата година домашните по БЕЛ и математика, по разказвателните периодично, като не се поправяше нищо, а само се отбелязваше грешен отговор или с ? на непопълнено упражнение. Тя съответно нищо не коригираше после, защото нямаше повторна проверка. Една от оценките им по всеки предмет беше върху домашна.

# 509
Selleste, при нас събираха учебни тетрадки два пъти в срока - по разказвателните. Тетрадките бяха попълнени, имаха оценки, ама аз лично не разбрах дали всичко беше правилно попълнено, или оценката беше само на това, че тетрадката е написана/попълнена - а дали вярно или не...божа работа.
А за телефона с копчета - браво на Грета Ей. При нас цялата кореспонденция и домашни от уроците минават през вайбъра на детето. Трябва да мисля как ще получава инфото, ако сгафи и се наложи отнемане на "скъпоценното ѝ".

Общи условия

Активация на акаунт