Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 34 187
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Моята има страх от игли (психогенна реакция)
Ох, и моята е така, но някак удържа засега. Страшно беше когато трябва да ѝ се вземе кръв от вената заради изследване за Лаймска болест, което правим един път годишно. При това в Центъра по паразитните болести не взимат кръв на деца под 15 г. и ние ходим в нашата лаборатория. Тя няма "хубави" вени да е лесно и си е зор. Стиска зъби, ама накрая като мине направо не знам как не колабира. А като беше бебе гък не казваше на ваксините.
О, побързай, че програмата за безплатната ваксина е до навършване на 14 г., а има два приема.
Мисля, че при започнат курс преди навършване на 14 г, втората доза също минава безплатно по програмата, нищо че детето вече е навършило 14.
Аа, дано да е така, че на наше познато дете сега сложиха, ама тя през декември навършва 14.

# 271
  • София
Vache,  все едно моята описваш Simple Smile Докторката това й казваше ” Ти нямаш проблем с ваксините, толкова ваксини съм ти сложила като бебе, че няма причина да припадаш” Обаче приложихме един трик, докато слага ваксината тя си беше взела слушалки и слушаше музика, за да не мисли за иглата Simple Smile

# 272
  • София
maidi, аз я карам да ме гледа мен и ѝ държа ръката. Не знам откъде се извъди толкова страхлива. За мен е новост, защото аз не съм и другата ми дъщеря не е. Интересното е, обаче, че на зъболекар няма проблем, може да заспи на стола докато ѝ дупчат зъбите Simple Smile))))))))

# 273
  • София
maidi, аз я карам да ме гледа мен и ѝ държа ръката. Не знам откъде се извъди толкова страхлива. За мен е новост, защото аз не съм и другата ми дъщеря не е. Интересното е, обаче, че на зъболекар няма проблем, може да заспи на стола докато ѝ дупчат зъбите Simple Smile))))))))

Хаха, същата работа, със зъболекар никакъв проблем. Последният път й извадиха последният млечен зъб, защото не искаше да се разклаща , пръснаха само лидокаин и проблем няма . Всичко е в главата със страховете , важното е да ги преодоляват!

# 274
Моята още няма цикъл, а ми казаха, че трябва да има, за да се постави или бъркам?
Утре ще говоря с и педиатъра.
Тя няма още 13 ( навършва ги средата на октомври), така че има време за безплатната.

Ваксината не зависи от цикъла, няма значение дали го има или няма. Просто безплатната е до 14 г. Ние на голямата се чудихме и я изтървахме и ще я слагаме чак сега, на 18 г.

# 275
  • София
Моята още няма цикъл, а ми казаха, че трябва да има, за да се постави или бъркам?
Утре ще говоря с и педиатъра.
Тя няма още 13 ( навършва ги средата на октомври), така че има време за безплатната.

Ваксината не зависи от цикъла, няма значение дали го има или няма. Просто безплатната е до 14 г. Ние на голямата се чудихме и я изтървахме и ще я слагаме чак сега, на 18 г.
Априлче, и ние сме решили сега да сложим на голямата дъщеря. Консултирахме се с няколко лекари, по принцип няма връзка с цикъла, но моята АГ препоръча да изчакаме да й дойде (наборката още няма 13) и тогава да почнем с ваксината. Та ще почнем с каката.
Момичета , радвам се да прочета, че толкова много от вас са ваксинирали децата. Споделете как се понесе ваксината- първи, втори, трети прием (за по-големите девойки трябвало три приема), в крака ли я слагат?

# 276
  • София
НикиK, мускулно в ръката. Болезнена е като я слагат. Малко я боля и на следващия ден, но не е имала проблем. Наше приятелче пък каза, че не я е боляло нито поставянето, нито после.
Честно, не схващам какво общо има тук цикълът. Ваксината се препоръчва дори от 10 г. възраст по мой спомен. Като цяло има значение воденето на полов живот специално за тази ваксина.

# 277
Подкрепям на 100% поставянето на ваксината.
Моята дъщеря мина курса вече. Леко болезнена е, че е в рамото, но се преживява.

# 278
  • Отвъд алеята зад шкафа
И двете понесоха много добре ваксината (имаше болка в рамото, като при всяка ваксина), предстоят още дози, не са приключили. При голямата ще са 3. За цикъл не знам да има значение, има значение дали се води полов живот, като дори и тогава, пак може да се сложи васкината, но ще е с по-малко покритие. На 12 г. има и 2 реимунизации, та трябваше да изчакаме да мине малко време между отделните ваксинирания.

# 279
И аз да се запиша с комбинацията от 7-класничка и 12-класник. Баткото прояви желание да се готви за матурата по БЕЛ с учител, ще видим как ще е със свободното време и ще може ли да ходи на уроци. Наборката все още се чудя да я записвам ли на уроци. Не сме в София и тук борбата не е така изразена. За последните години има голяма разлика между минималните и максималните балове в т.нар "елитни гимназии" за града. И все още не съм решила заслужава ли си. Ако в училище продължат със същата учителка по БЕЛ ще съм много доволна. Ако не ще търся учител.
Изчете почти цялата задължителна литература, в момента дочита "Немили недраги". И останалото време е навън с приятелки.
Ваксинирана е за HPV, само първата доза, без никакви проблеми и странични реакции. Следващата доза ще е ноември. Мисля, че ако първата доза е преди навършване на годините се обхваща от програмата. Аз изчаках малко, че от тази година ваксината е срещу повече щамове.

# 280
Момичета, а има ли майки на младежи, поставили HPVто? Аз се чудя за моя, но днес личната каза, че няма нито вдно момче, на което да е поставяла. Но не съм гледала и цена де...
И аз от известно време обмислям за моя младеж, но тепърва ще се интересувам и проучвам по-сериозно. Ако нещо се разколебая, ще изчакам да стане на 18 и сам да решава, макар че, доколкото знам, е добре да се постави преди да започне да води полов живот. Освен да го накарам да се закълне в целомъдрие дотогава  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 281
  • София
За прът път чува това за цикъла. Добре, че не го чакахме, че на баткото никога нямаше да му дойде редът...

# 282
  • София
Освен да го накарам да се закълне в целомъдрие дотогава  Stuck Out Tongue Winking Eye
После да пишеш дали се е заклел.. Sweat Smile

# 283
  • София
Бяхме при педиатъра - тъй като е дребничка и само чува подмятания, затова реших да направим една консултация с лекаря. Резултат: 147 см, 33 кг. Октомври прави 13 години. Нищо обезпокоително, на долна граница на килограми за възрастта, и малко под средната за ръст ( около 150 см. е средната), това ни го показва от техните лекарски буквари, нищо, че всички около нея са доста по-едри.

За ваксината - педиатърът е твърдо "за", значи и ние слагаме. В момента слагат 9 валентна. За да се хване по програма, трябва вторият прием да е 1 ден преди навършване на 14. Така ни каза. Слагаме я октомври, след като навърши 13.

За баткото също препоръча, там естествено е платено. Но каза, че е имал вече два случая на момчета с тежък папилома вирус. В момента дори има чакащи за платената ваксина при него, чакат доставка. Очакват цена  около 280 лв., тъй като се мени.
Ние ще сложим. Септември, ако има достатъчно пристигнали ваксини. Явно за тези по програмата си има осигурени количества.   

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 14:20 от Pouh

# 284
  • София
По програмата няма проблем, докторката поръчва и двете дози, носят ги  и се слагат. Втората ни доза я сложи шест месеца след първата.

Общи условия

Активация на акаунт