Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 33 844
  • 777
  •   1
Отговори
# 525
Попадала съм само на това, твърде бегло е
https://www.otlichnik.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0 … 0%BE%D1%80%D0%BC/

# 526
  • София
Ами от неутрален разказвач е в 3то лице, единствено число, сегашно историческо време. И без пряка реч.

# 527
  • София
Ами от неутрален разказвач е в 3то лице, единствено число, сегашно историческо време. И без пряка реч.

Благодаря, но не питах това, тя няма проблем с третото лице и времето, но има проблем с начина, по който трябва да предаде текста, когато самият текст се води от първо лице и описва чувства, мисли и оценки  от негова страна. Давам пример и Бай Ганьо: как да го преразкаже това? 
Като знаех, че тук ще се бавим цял час, аз преспокойно се разположих при една маса и си поръчах закуска и пиво. Наоколо ми свят - гъмжило! Па и хубав свят. Маджарите, знайте, не са ми твърде по сърце, ама, виж, маджарките - против тях нямам нищо. Залисан в шума, не забележих кога бай Ганьо изфирясал от ресторана заедно с дисагите си. Де бай Ганя? Чашата му празна. Огледах се наоколо, подирих с очи из целия ресторант - няма го. Излязох вън - на перона, - бре тук бай Ганьо, там бай Ганьо - няма ! Чудна работа!  [/i]

Това не е чак толкова трудно ми се струва, но го давам като илюстрация, за да покажа какво имам предвид.

# 528
  • София
Не знам дали ще го обясня добре, но неутралният разказвач трябва много да внимава да не предаде излишни мисли и чувства на героя, такива, за които няма как да знае. Т.е. той може да разкаже нещо, което героят е казал или направил, но не и нещо, което той само си мисли. Това е много важно, поправете ме ако греша.

# 529
  • София
Не знам дали ще го обясня добре, но неутралният разказвач трябва много да внимава да не предаде излишни мисли и чувства на героя, такива, за които няма как да знае. Т.е. той може да разкаже нещо, което героят е казал или направил, но не и нещо, което той само си мисли. Това е много важно, поправете ме ако греша.
Благодаря и аз мислех същото, но не знам къде мога да го прочета, спомням си един редактиран нейн преразказ беше точно в тази посока, но ми се искаше да има обяснение като  в учебник.

# 530
  • София

Благодаря, но не питах това, тя няма проблем с третото лице и времето, но има проблем с начина, по който трябва да предаде текста, когато самият текст се води от първо лице и описва чувства, мисли и оценки  от негова страна. Давам пример и Бай Ганьо: как да го преразкаже това? 
Като знаех, че тук ще се бавим цял час, аз преспокойно се разположих при една маса и си поръчах закуска и пиво. Наоколо ми свят - гъмжило! Па и хубав свят. Маджарите, знайте, не са ми твърде по сърце, ама, виж, маджарките - против тях нямам нищо. Залисан в шума, не забележих кога бай Ганьо изфирясал от ресторана заедно с дисагите си. Де бай Ганя? Чашата му празна. Огледах се наоколо, подирих с очи из целия ресторант - няма го. Излязох вън - на перона, - бре тук бай Ганьо, там бай Ганьо - няма ! Чудна работа!  [/i]

Това не е чак толкова трудно ми се струва, но го давам като илюстрация, за да покажа какво имам предвид.
Преразказвате каквото бихте видели като страничен наблюдател.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 16:46 от iana28

# 531
  • София
Това се отнася и за преразказ от името на герой, разказва се само преживяното/видяното от героя.
Неутралният разказвач "вижда и чува" всичко в разказа.Той е "като шпионин, който се крие в сенките и шпионира всичко", както казваше големият ми син 😃.

Редактирам се със следния линк:

https://youtu.be/nZJAkpAW3Fc?si=otX8hbnu2RynOxXO

Пак в youtube са и уроците на БНТ - цяла поредица от времето на ковида:
https://youtu.be/N9UDF96rlW0?si=pPabiySQtUCqpMa_

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 16:50 от Ариана

# 532
Здравейте!
Включвам се и аз с трепет и вълнение от предстоящия 7. клас с 1 бр. ноборка, активно почиваща цяло лято 😀  Записана на уроци по Мат и БЕЛ в школа. Стартират края на септември. Успех на всички!

# 533
Подкрепям написаното, че неутралният разказвач "знае всичко", трябва да се преразкажат чувствата и мислите на героя.

# 534
Момичета, да се оплача - днес съм хоум офис, като лудите станах в 6:00, свърших си работата рано, рано и отивам да напазаря, щото нали...трябва да се яде. И до нас има една пекарна - а пък там - класната и учителката по ЧП. Та се заприказвахме и ми се реве - по математика ще им преподава нова, току що завършила учителка / преквалифицирана счетоводителка /. Не съм против жената, ама нали...НВО ни чака. Направо цял ден го мисля... Бялото ми е малко и недостатъчно. Отделно седнах и си направих грубо изчисление на сумите, които трябва да се отделят за частни уроци / на 7 и 12 клас /- иде ми да хвана гората. Написах си уведомлението за фалит... Изобщо не знам как ще изкарам тая година.

# 535
  • Бургас
A_val, и при нас миналогодишната госпожа по математика е преквалифициран счетоводител. Другата седмица ще стане ясно дали си оставаме с нея...или е дошла при вас Joy

# 536
A_val, не се настройвай и ядосвай предварително.  Може пък да се старае повече и да компенсира малкия си стаж. Може да обяснява по-добре...

# 537
  • Бургас
Да ви кажа и аз не искам училището да започва, така че ги разбирам.
И аз съм така!
Тази година ще ми е още по тегава,че баткото ни ще е 10 клас и той матури 😞а изобщо,ама изобщо не му е до учене!
Ще е адска трудна година... 😞😭😭😭

# 538
Моят заминава на лагер след няколко дни, като се върне тъкмо почват. Мина си ваканцията като миг.

# 539
  • София
Не знам за децата, обаче аз вече имам 4 родителски срещи, а чакам и още 1, та хич не ми е приятно от началото на учебната година - а то още дори не е дошло! Курсът на госпожицата седмокласничка почва още на 14.09., въобще не знам ако примерно сме на море в началото на септември, как съвсем би ми се вгорчил вкусът в устата...

Общи условия

Активация на акаунт