Престъпление и наказание

• 1 743
  • 22
  •   1
Отговори
Не, това не е тема за романа  на Достоевски.  А за престъпленията и мерките за предотвратяване.
Не мислех да отварям темата, но толкова напира възмущението в мен, че не мога да премълча.
Непрекъснато критикуваме България, давайки пример с други държави, които считаме за по-добре уредени. А дали е така?
Да се върна на темата.
Попадна ми информация за сексуален престъпник със 71 престъпления, включен в регистър за  сексуални престъпници до живот, който си е почивал в България, с нищо неподозиращо семейство с дете.
https://www.vesti.bg/bulgaria/britansko-semejstvo-zavede-pedofil … bylgariia-6204820
Цитат
Британско семейство заведе педофил на почивка с детето си в България
Педофил се сдоби тайно с паспорт и го използва, за да отиде на почивка в България с нищо неподозиращо семейство. Те не са знаели нищо за предишните му присъди.

Андрю Придей има 71 предишни престъпления и е включен в регистъра на сексуалните престъпници за цял живот. Това го задължава да информира полицията за всички паспорти, които притежава, както и за плановете си да пътува в чужбина поне седмица преди заминаването.

Безсрамният престъпник кандидатства и получава паспорт през януари 2021 г., но по време на последвалите годишни декларации за регистрация казва на полицията, че няма такъв, съобщи „Дейли мейл“, цитирайки съда в Суонзи

Тази година добронамерено семейство, което познавало Придей, му предложило легло във ваканционния си апартамент в България. 61-годишният педофил отлетял от летище Кардиф на 17 юни и се присъединил към родителите и детето за 7 дни.

По-късно бащата на почиващото семейство разказа на полицията, че се е почувствал "зле" и е "физически разтреперан", когато е научил за миналите присъди на Придей.

При завръщането си в Обединеното кралство подсъдимият е арестуван и впоследствие дава обяснения, които в голяма степен са "без коментар".

Установено е също, че той има телефон, за който не е съобщил на полицията.

В миналото Придей е лъгал за предишните си присъди за сексуални престъпления - включително пред жената, за която е трябвало да се ожени.

Съдията от Кралския съд в Суонзи заяви, че последните нарушения на Придей на наложените му изисквания са "решителни и хитри".

Придей, от Дайфати, Суонзи, се призна за виновен в три случая на нарушаване на заповед за предотвратяване на сексуални престъпления и три случая на неспазване на изискванията на схемата за регистрация на сексуални престъпници, когато се яви на подсъдимата скамейка за произнасяне на присъдата.

И си задавам въпроса, защо държавата разчита на съвестта на закоравял престъпник,  да я уведомява за паспорт, телефон, или намерение да пътува?! Ако такива хора имаха съвест, то не биха били такива рецидивисти.
Много лесно може да се направи връзка между този регистър и паспортните отдели на полицията, също с телефонните оператори, граничния контрол.
И като тръгне да вади паспорт, незабавно да светва в червено и да се изпраща информация до този регистър за престъпници до живот. Същото и с телефонните оператори, авиокомпаниите и т.н. За да има ефективен контрол върху движението и намеренията на такива хора.
Иначе какъв е смисълът от този регистър, щом няма ефективен държавен контрол?!

# 1
Не би трябвало изобщо да имат паспорт, да могат да пътуват. Може би електронна гривна + химическа кастрация или доживотен затвор.
Някой ще каже, че съм крайна. Че наказанието е съобразно престъплението. Но по-голямо престъпление от това над дете, няма. А регистър на престъпници-педофилите ми звучи като.. "Книга на почестите" - безмислено унижение на човешкия интелект.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 16:14 от Valerie R

# 2
Идеята на регистъра и ограниченията е добра, но няма ефективност.

Чудя се и какви са били присъдите му, щом на 61 годишна възраст  е осъден, излежал и вече е на свобода за 71 престъпления!

# 3
  • София
За коя държава е въпросът и защо изрично подчертаваш почивката в България, когато става дума за британски граждани?

# 4
То си пише:
Цитат
При завръщането си в Обединеното кралство подсъдимият е арестуван

Погрешно си ме разбрала. Не подчертавам изрично България, просто такива са фактите, тук е почивал. Но нашата полиция явно не е знаела нищо. Задържан е едва при връщането му. Английските власти са го изтървали да пътува в друга държава без да разберат.

Акцентът на темата е видът и ефективността на мерките срещу такива рецидивисти и контролът върху действията им. Защото при тях не може да се разчита съвестно да изпълняват и спазват разпорежданията, както и, че не биха извършили отново престъпление. Конкретният пример е този, в ОК, но държавите трябва да осигурят ефективно наблюдение над рецидивистите. И то повсеместно, навсякъде да им такива регистри, общи за всички държави, автоматично свързани с издаването на паспорти, закупуване на самолетни и други билети за пътуване в чужбина, закупуване на телефони, граничен контрол, адресни регистрации, такива в хотели, редовни подписки в полицията и т.н. За да може да се сведе до минимум евентуално ново престъпление. тези хора са рецидивисти, те няма да се поправят.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 15:46 от Diorela

# 5
  • Далечният изток
И в ОК като има регистър, какво?! Нищо...

# 6
  • София
Нашата полиция няма как да знае, когато не е извършвал престъпления у нас.

Иначе и аз като Аида:

Реално не съм запозната с предписаното в закона на ОК. И не бих коментирала.

Всъщност, конкретно на детето на това семейство било ли е причинено нещо? Понеже да идеш на почивка не е престъпление, дори да си рецидивист.

# 7
Нали и аз това съм казала още в първия коментар.
Цитат
Иначе какъв е смисълът от този регистър, щом няма ефективен държавен контрол?!
Трябва да има ефективен контрол.

Fever Ray, в статията пише какво е нарушил. Друг е въпроса, защо се е сближавал и овъртал около това семейство с дете. Много вероятно да е било с идеята за ново посегателство в удобен момент. Именно затова мисля, че трябва много по-сериозен контрол  от страна на държавата. А те са го изтървали да извърши 71 !!! престъпления със сексуален характер !!!
Извадил си е паспорт 3 години преди това пътуване, но полицията не е знаела, защото ги излъгал! Това говори за липса на връзка между отделните служби на една структура. Кой знае дали не е пътувал на още места през тези 3 години. Според мен е много вероятно. щом полицията не знае, че има паспорт, кой знае на колко места е бил. Кой знае и дали не е извършил още престъпления в други държави, които да водят с неизвестен извършител, защото е бил за кратко и не с го разкрили?! Това са само мои предположения, но те са доста вероятни, предвид обстоятелствата.
 Имал е и телефон, за който полицията пак не е знаела.

Винаги трябва да държат такива рецидивисти под око. Така мисля.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 15:30 от Diorela

# 8
  • Далечният изток
Ама ние трябва да даваме указания на ОК как да си контролират регистрите ли?! Не мога да разбера смисъла на темата...

# 9
  • София
Каквото и намерения да е имал, явно не е навредил на конкретното дете.
Какво точно целиш с темата? Освен да коментираме какво хипотетично би трябвало да правят в ОК или на други места?
Ти в ОК ли живееш?

# 10
Вие наистина ли не разбирате смисъла на темата? Или не четете какво пиша?  Болднах в предишния коментар какво мисля, да го видите по-лесно. AIDA_N, ти не беше ли юрист, или се бъркам? Или целите обезсмисляне н темата?
Не става дума нито за ОК, нито за България. Става дума за защита на обществото срещу нови посегателства на рецидивисти и свеждането им до минимум. И като цяло дали има ефективна защита срещу посегателства.
Че у нас дори не съм чувала да се говори за подобен регистър, дори и не много ефективен.
Като пример от България мога да дам и тоталната неефективност на заповедите за защита по Закона за защита от домашно насилие.

Не, Fever Ray, не живея в ОК. Само там ли трябва да живея, за да се вълнувам от обществената сигурност ? Та този човек можеше да посегне на моята дъщеря, на твоята дъщеря, на дъщерята на съседите, на нечия друга дъщеря, докато е бил в България... А полицията ни не е имала никаква информация какъв рецидивист е пребивавал у нас.
Нашенските местни рецидивисти  също могат да посегнат.  Затова не искам да мълча.

# 11
  • София
Ако идеята е само да се коментира, наистина не виждам смисъл.
Ако идеята е гражданска инициатива, писане във форума не е достатъчно ефективно, особено с подкрепа от пример, в който регистърът и мерките не са проработили.

Педофилите не посягат само на момичета.
И как се предполага полицията да знае всичко за всеки, особено когато не е извършил престъпление към времето на пребиваването му в страната?
Какво разбираш под "можел д направи нещо"? С подобна презумпция следва всеки един човек да бъде следен постоянно, дори и да не е рецидивист.

# 12
  • Далечният изток
Юрист съм и точно затова не разбирам смисъла на темата. Болднала си някакви задължения, които в ОК имат някакви престъпници... И? Какво очакваш, не знам, каква точно да е дискусията? Как да намалим или да преустановим световната престъпност ли? Кой, ние, форума, българската държава, наистина не разбирам...

# 13
  • Paris, France
Понеже да идеш на почивка не е престъпление, дори да си рецидивист.

Може и да е престъпление ако в условията за освобождаването му се изисква да предупреждава местните власти за издаден паспорт и когато напуска населеното място, в което е регистриран.

Не зная има ли решение, различно от държането в някакво затворено общежитие, което да защити невинни деца от поредните им набези.

# 14
Явно е престъпление, щом са го съдили след задържането му и се е признал за виновен.

Колкото до смисъла, мисля, че подобни теми е добре да се повдигат и обсъждат в обществото и да се проявява нетърпимост. Този форум също е част от обществото. Само така ще се намерят подходящи мерки срещу рецидивистите. Най-малкото, добре е и у нас да се въведе такъв регистър с ограничения.
С "мен не ме интересува", "далеко е от мен" и "какъв е смисъла", нищо няма да се случи.

Невена, мисля си, че ако ги държат под око, много по-трудно ще успеят да посегнат. Най-малкото , това ще ги ограничи.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 22:29 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт