Правен въпрос - могат ли да ме съдят или глобят за това?

• 2 093
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,
Има ли някой, който разбира от право и по-специално авторско право?

Казусът е следният:
Преди 3 години (2021ва) работих в рекламна агенция и обслужвахме различни клиенти. Единият клиент държеше фитнестудио и аз управлявах страниците им във фейсбук и инстаграм. Доста глупаво от моя страна, но ги мениджирах от личния си фейсбук акаунт вместо да си създам работен такъв. (Сега тегля последиците на личния си профил, но това е друг въпрос.)
Текстовете, описанието и снимките на фитнесуредите ми ги даваше клиентът (собственикът на студиото).
Появи се проблем с един уред, който беше представян от клиента за определена марка, но в последствие, се оказа че не е тази марка и не е лицензиран. Клиентът е бил наясно за това през цялото време (изпращаше ми текстове, които споменаваха марката), но аз не знаех, че не са истински и ги публикувах с името на марката, която ми беше казана.

Преди 2 години, когато се прибрах за лятото в България (живея в чужбина), ми звъннаха от районното. Отидох на разговор с инспектор и чак тогава разбрах, че този уред не е истински, не е лицензиран и че компанията-представител иска да съди фитнесстудиото за това.

Въпросът ми е могат ли да имат някакви претенции към мен (да ме осъдят или глобят), след като аз съм управлявала страниците им и съм качвала публикациите за въпросния уред, но не съм знаела, че е бил фалшив и ми е бил представян от клиента за оригинален?

Благодаря ви предварително!

Update:

Имам приятелка в съда, която провери и ми каза, че няма дела на мое име. Благодаря на всички отговорили!

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 16:11 от Galanodel

# 1
  • Далечният изток
За 2 години няма ли някакво развитие по случая?
Щом досега не сте получили призовка като обвиняем или книжа, искова молба от съда, малко вероятно тепърва да се случи, макар че не е изключено съвсем.

# 2
Пазите ли информация, имейл, че той е предоставил информацията, имате ли договор, да извършвате тази дейност с него? Къде сте в чужбина, имате ли адвокатска застраховка за ваше спокойствие?

# 3
  • София
Едва ли ще тръгне дело...

# 4
Не съм юрист, но ако имате договор, където всно се упоменава че вие не сте част от фирмата му, а рекламна агенция, както и комуникация извършена по имейл то тогава не вярвам да имате проблем според мен.

# 5
Питайте в темите за безплатни консултации тук.
Знам поне двама адвокати:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1395196
https://www.bg-mamma.com/?topic=1452145

# 6
Според мен няма да имате проблем. Нали нямате администраторски права в страницата? Ако още имате, махнете ги. Нямате вина. Запазете цялата комуникация с този субект, ако трябва да доказвате нещо.

Общи условия

Активация на акаунт