Как си служите с приборите? Американски стил, европейски или нещо трето?

• 2 803
  • 56
  •   1
Отговори
Случайно научих нещо интересно, докато гледах клип, в който сравняват как хората в различни части на света си служат с ножа и вилицата.
Американският стил (т.нар. "зиг-заг") е следният:
    Държат ножа в дясната, вилицата в лявата, режат…
    После оставят ножа, прехвърлят вилицата в дясната ръка и чак тогава ядат.
    При следващата хапка пак същото.
Европейският стил е доста по-икономичен:
    Ножът си е в дясната, вилицата в лявата и така се и яде без прехвърляне.
    Вилицата е надолу (с извивката надолу), а ножът често помага и за събиране на храната.
Обаче аз лично не го правя нито така, нито така. Държа вилицата с дясната, ножа с лявата и не прехвърлям нищо. Така съм свикнал, макар че не съм левичар. Не знам защо, просто ми е естествено така.
Вие как го правите? Спазвате ли някакъв "официален" стил? Или си имате собствен?
Има ли някой, който яде с лъжица и нож?

# 1
  • София
Европейски стил при мен.
Даже не знаех, че се казва така.

# 2
  • SF
Европейски.
Ако ям само с вилица, без нож, я държа с дясната ръка. С лявата не мога да режа, така че ножът е в дясната, когато има и нож.

# 3
Европейски и при мен, плюс си помагам с ножа за събиране на храна, ако има примерно грахчета или нещо такова.

# 4
Режа с дясната, прехвърлям и бода с дясната. С лявата не мога да си улуча устата 😁... И не ми е вкусно някак си...

# 5
Нож в лява, вилица в дясна. Обратното ми е доста неудобно
Скрит текст:
Шофирам само с лява, мога да ползвам лъжица и двете ръце, мога да използвам мишка пак с двете, мога и да пиша с двете. С лява ръка почеркът ми се чете от друг с много вложена фантазия. То и с дясната е същото, но там е една идея по четимо

# 6
И аз като Духи. Значи зиг-заг, американски.
С лъжица ям салата вкъщи, защото ми е жал да изхвърля дресинга. А хляб не ям от 100 години.

# 7
  • Банско
И аз явно се храня по американския начин. Винаги прехвърлям вилицата. Боже с лявата немога нищо Simple Smile Това ме подсеща, че трябва малко да се опражнявам да правя неща с лявата, че съм много зле.

# 8
Определено европейски стил.

# 9
  • SF
Аз чак сега разбрах, че се храня по някакъв стил.
И да прехвърлям, пак е стил, но друг, нали така?

# 10
Изобщо не съм знаела даже, че имало стилове. Вилицата се държи винаги с лявата, ножа с дясната. Ножът се държи винаги с по-силната ръка, при повечето хора е дясната. За левичарите ножа е в лявата, вилицата в дясната.
Има разлика по-скоро как се държи самата вилица, в какво положение на пръстите.
Вилицата трябва да се държи така, че само показалеца да е върху нея

Много хора я държат така

което всъщност може да се определи като лош етикет.

Храната се избутва с вилицата по посока ножа, ножа стои като преграда, опора за вилицата, не се ползва за да се сложи хапката на вилицата. Вилицата се поставя в края на нещото, което ще режеш за да може парчето, което отрежеш да е малко и да го лапнеш директно.
Снимките са от интернет. Само с обяснения трудно може да се опише.

Аз се храня с нож дясно и вилица в ляво, нищо не прехвърлям. Единствена ползвам ножа за да сложа нещото на вилицата, което също е лош етикет.

# 11
  • Пловдив
Ама те и имена ли си имали... Nerd

Учили са ме ножът в дясната, вилицата в лявата - толкова. И приборът се подпира на чинията, като го оставиш.
Оттам нататък - което ти е удобно: ако ножа го ползвам само за малко, прехвърлям вилицата в дясната. Десничарите ядат по-удобно с дясната. Ако не, може и иначе. Едно време, като ученичка в горните класове или май по-скоро като студентка, понеже нямах много широк набор ястия, които мога да си приготвя, а общите налични домашни манджи също не ги тачех, често си варях макарони и бях свикнала да ги ям с лявата ръка, защото с дясната решавах кръстословица.

# 12
Аха, по темата за кръстословицата сега четох, че американския стил се е зародил още от дивия запад. Времената никак не били спокойни и трябвало при хранене винаги едната ръка да е свободна за да може с другата да извадят пистолета. Та така тръгнало да въртят и винаги да имат една свободна ръка при хранене.

Бонус инфо: понеже по време на хранене често се стигало до различия в мненията и ползване на ножа като оръжие, за това на трапезния нож е заоблен върха.

# 13
Европейски стил, понеже съм левичар.

# 14
Когато използвам нож го държа с лявата ръка, иначе там е вилицата. Нея мога и с дясната да я ползвам, но с лявата ми е по-удобно.

Общи условия

Активация на акаунт