Как си служите с приборите? Американски стил, европейски или нещо трето?

• 2 808
  • 56
  •   1
Отговори
# 30
Явно в европейски стил ям. Само ако е нещо много пипкаво за рязане го режа с лявата ръка и после с нея си държа вилицата. Но аз си режа всичко в началото и после само си боцкам, не режа и да ям парче по парче.

# 31
А ти нали си там зад океана, вярно ли е, че така прехвърлят?

Да, широко е разпространено в Щатите и Канада.
В началото се учудвах, вече не им обръщам внимание.
До колкото знам, идеята ножът да е в дясната ръка е, че обикновено тя е по-ловка и развите,
а ножът е по-опасен от вилицата и трябва да се контролира повече.

Няма голямо значение, важното е да не си слагаш лактите на масата, да не мляскаш, да не говориш с пълна уста и да бъркаш в чиниите на другите. От общите си сипваш в твоята чиния с "общите" прибори ( примерно с приборите за салата в купата със салата) и това е.

Нещо ако не знаеш как се яде и с какви прибори, питаш сервитьора, никой няма да си помисли нещо лошо за теб.

# 32
Премятат наистина, макар че май е по-разпространено това да нарежат всичкото в чинията и да си грабнат вилицата във водещата ръка и стига толкова занимавки. Но има и такива които не нарязват наведнъж и съответно почват едни постоянни прехвърляния на всеки 1-2-3 хапки, не знам как не им писва. И твърдят че нашето е по-сложно, явно на тях така им изглежда.

# 33
  • Варна
Сега научих, че това прехвърляне било стил на хранене. За мен по-скоро е липса на такъв.
Нож в дясна ръка, вилица в лява и нищо не прехвърлям.
Торта задължително с малка лъжичка.

# 34
Боже, успокоих се за тортата! На мен просто ми е по-удобно с лъжичка, а то така било правилно! Blush

# 35
Основно европейския стил, особено когато сме сред гости или навън, но се хващам че прехвърлям ножа и вилицата понякога, когато сме си по домашному и ям по-бързо от обикновено. Често ползвам само клечки когато сме на азиатски манджи - там също си има етикет. Лъжица ползвам само когато има спагети или супа.
Аз съм адаптивен. Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 22:23 от Анонимен

# 36
На въпроса: явно европейски стил...

# 37
  • Най-красивата страна
Европейски стил

# 38
Европейски, ако съм сред хора, иначе американският ми е по-удобен. Лявата ръка ми е доста некоординирана.
Иначе ако съм сама си нарязвам всичко предварително и го ям само с вилица лежешком, римски стил.

# 39
В Рим не е имало вилици.

# 40
Американски стил

# 41
  • Варна
Аз съм по европейски стил.
Някой беше постнал снимка как неправилно е хваната вилицата. Моята дъщеря така я държи. Но тя странно държи и химикал, между пръстите. Навремето учителите се опитваха да я поправят, но напразно. В новия университет още едно момиче държало така химикала и чак учителят го отбелязал. Имала си сестра по химикал.
Мислите ли, че е нещо обидно или тъпо в азиатски ресторант да се поиска вилица? За мен питам.

# 42
Не мисля, че е обидно. Салата как да се яде(ако се яде салата). Обаче на мен какво ми се случи - едно заведение, дори не ресторант, а импровизирано на самообслужване с 3 маси, корейска храна. Вкусно беше и опитвах различни неща. Веднъж си поръчах нещо триъгълно, не помня как се казваше и трябваше да се свали някаква обвивка. Едната обслужваща ми показа как, но аз не схванах и го обелих по мой начин и то се разпада в чинията. И обслужвсщата(не беше сервитьорка, а тази, от която си вземаш храната) започна да ме навиква буквално, как съм могла да го разваля. На мен ми беше много смешно.

# 43
Аз съм по европейски стил.
Някой беше постнал снимка как неправилно е хваната вилицата. Моята дъщеря така я държи. Но тя странно държи и химикал, между пръстите. Навремето учителите се опитваха да я поправят, но напразно. В новия университет още едно момиче държало така химикала и чак учителят го отбелязал. Имала си сестра по химикал.
Мислите ли, че е нещо обидно или тъпо в азиатски ресторант да се поиска вилица? За мен питам.
Много зависи от ресторанта и какво ще се яде. Да, обидно е. В азиатската кухня има много правила свързани с храненето и приборите. Ако се яде суши например и не можете да си служите с клечките е по-добре да го ядете с ръце отколкото с вилица. Има някои табута като: не се облизват, не се забиват в храната, не се играе с тях, не се се посочва с тях,  не се поставят никога кръстосани, не се облягат на ръба на съда, а винаги на поставката.  Има строг ред при сядането. Оставянето на бакшиш е обида.
Разбира се има различия между японски и китайски ресторант и до колко е традиционен и поевропейчен.

Светкавица не е нужно заведението да е луксозно за да се държим уважително към храната и да спазваме традициите. В нашата кухня също има неща, които биха били обидни - заклещване на ножа във вилицата, обръщане на хляба наобратно, да играеш с храна. За италианците например пица с кетчуп, пармезан върху морски дарове, каручино след вечеря. В някои държави ако ядете риба не трябва да я преобръщате.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 08:20 от Di Soleil

# 44
Аз мисля, че има разлика между това, да си играеш с храната и да се държиш неуважително от една страна, с това да ядеш нещо за първи път и да не успееш да обелиш обвивката по правилата. Дори не му помня името, не беше лесно.

Иначе често посещавам един азиатски ресторант в квартала, но там предлагат и съвсем класически салати, дават вилици.

Общи условия

Активация на акаунт