Как си служите с приборите? Американски стил, европейски или нещо трето?

• 2 864
  • 56
  •   1
Отговори
# 15
И аз с европейски. Това със смяната на вилица от лява в дясна ми изглежда супер неудобно, направо ми се завива свят да го гледам.
С нож и лъжица за първи път чувам да се яде, даже не знам как да си го представя. С вилица и лъжица ям спагети.

# 16
И аз с европейски. Това със смяната на вилица от лява в дясна ми изглежда супер неудобно, направо ми се завива свят да го гледам.
С нож и лъжица за първи път чувам да се яде, даже не знам как да си го представя. С вилица и лъжица ям спагети.
Сакън! Италианците се ужасиха 🤣

# 17
И аз съм европеец. Виждал съм обаче хора с американския стил и чак ми е странно. Как не се измарят…

# 18
Сакън! Италианците се ужасиха 🤣
Няма страшно, в Рим правим като римляните Joy

# 19
Хаха, благодарение на темата открих нещо ново. По принцип с американски стил, но е много бавно постоянното сменяме на приборите. Затова правя нещо друго, не знам към кой стил се води: например , ако е пържола първо си я нарязвам на залъчета и после само бода с вилицата и хапвам.

# 20
Европейски, така съм свикнала.

# 21
А ти нали си там зад океана, вярно ли е, че така прехвърлят?

# 22
Европейски стил както Di Soleil е показала на първата снимка. Вкъщи много се държеше на етикет на хранене и много внимавах да не сбъркам, че лошо ми се пишеше.
Аз също съм зад океана и прехвърлят, да. Режат няколко хапки и прехвърлят вилицата в дясната ръка да ги изядат. Вилицата я държат като мачете. Ядат и с ръце, мляскат и плюят в чиниите. Като седна на маса с канадци, направо ми се отщява да ям.

# 23
  • Между гори и планини
Аз и децата ми се храним по европейски стил, съпругът ми като американец - по техният. Първо реже част от храната ( пържола примерно) и мести вилицата в дясната ръка и си яде така. Аз обичам да си режа хапка по хапка, така ми е по - естетично и храната не изстива бързо .
Важното е, че не мляскаме, оригваме на масата, бършем уста с кършей хляб и бе надигаме купите с последните капки супа 😂
Забравих и друго важно - ръцете на масата, подпиране с лакти - напълно неприемливо! Ръцете са на масата до китките .
Може да се храниш изключително възпитано, но ако ръцете ти са като октопод на масата е невъзпитано. Също и никой не рови с вилицата си в общата салата. Сипва си в чиния преди основното или към основното.

# 24
Вилица в лявата ръка, нож в дясната. Хапка по хапка си режа, не прехвърлям.Тук за първи път прочетох, че с нож се помага за събиране на храна, това не съм виждала и не мога да си го представя, за мен би било по-трудно. Ако ям супа-с дясната ръка.

Не зная колко е актуално, но в стари книги за етикет съм чела, че кайма не се реже с нож, а торта се яде с малка лъжичка, (не с виличка) Това не съм спазвала никога, май торта само в ДГ с лъжичка.
Синът ми държи вилица в дясна ръка, нож в лява, не прехвърля. Но без са е левичар, пише с дясна ръка, от малък риташе топка повече с ляв крак.

# 25
Нож и вилица? Това какво беше Grinning

# 26
По европейски, всички по-- сухи храни ги ям с вилица и нож.

# 27
Аха, по темата за кръстословицата сега четох, че американския стил се е зародил още от дивия запад. Времената никак не били спокойни и трябвало при хранене винаги едната ръка да е свободна за да може с другата да извадят пистолета. Та така тръгнало да въртят и винаги да имат една свободна ръка при хранене.

Бонус инфо: понеже по време на хранене често се стигало до различия в мненията и ползване на ножа като оръжие, за това на трапезния нож е заоблен върха.

Аз знам друго, трапезния нож със заоблен връх е измислен от кардинал Ришельо, дотогава всеки си е носил нож, който се е ползвал за всичко, вкл. бой или чистене на ноктите, та той решил да цивилизова малко храненето.

# 28
  • София
Нямам особено добър етикет на хранене. Лактите на масата, вилицата в дясната, ако се наложи да ползвам нож - с дясната, нарязвам и после го оставям.

# 29
Зависи от обстановката най-вече и от храната.
Ако съм сама вкъщи или пък съм в кварталната бирария и знам че тая чиния ще я кълва сума време на сладки приказки и че на никого не му пука - доста вероятно да си нарежа всичката храна и да забравя че имам и нож, нататък само с вилицата в дясната ръка. Т.е. по американски.
Ако съм в по-прилична обстановка и се храня и с някакво по-нормално темпо, обикновено ще е т.нар. европейски/континентален стил. Там има смисъл, то и като се сервира ястие, храненето е основното занимание за известно време, съответно си хващаш ножа и виличката и ги оставяш като спрат да ти трябват. А и там човек е седнал с други с фокус върху храненето заедно, маниерите ги считам за проява на уважение към останалите на масата.
И двата стила са ми комфортни, не държа на единия или другия. Ако трябва да си избера само единия завинаги, ще е европейският - той е приложим навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт