Майчинството счетоводно - 99

• 37 346
  • 780
  •   1
Отговори
# 30
След изтичне на втората година майчинство, по време на неплатения отпуск, ако реша да го ползвам, мога ли да регистрирам фирма или да упражнявам някаква трудова дейност - извън редовната ми работа, имам друго занимание, което бих искала да упражнявам по няколко часа седмично. Къде мога да проверя повече по въпроса.

# 31
  • София-Младост
Здравейте,

Болничният преди термин след като изтече ли се изплаща? Или една част от него когато свърши календарният месец?
Всичко зависи кога е подаден от работодателя. Ако обхваща период от два месеца, можи на два пъти да бъде изплатен.

Нирвана 2024, ако е внасял осигуровки за фонд Обшо заболяване и майчинство, има право на обезщетение за  15 календарни дни от изписването.

# 32
Здравейте!
Към момента получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2 г., като в момента съм бременна.
Как следва да се промени майчинството ми в този случай?
Прочетох, че мога да получа 50% от обезщетението, когато вземам в момента и обезщетение за безработица по повод тази моя бременност.
Дали правилно съм разбрала и какви са нужните документи, които трябва да предоставя на работодател по повод тази промяна?
Благодаря и хубава седмица.

# 33
  • София-Младост
BellAaAa
Нещо много объркано питаш....как хем обезщетение за гледане на дете, хем за безработица.
Започни с термина на второто и РД на първото и уточни какво питаш всъщност, може и коректор да е минал и да не си видяла, ако пишеш през телефон..

# 34
Ще бъда с две породени деца.
Първото ми дете ще навърши 2 г. през февруари 2025, а терминът ми живот и здраве е през март 2025 г.
По какъв начин би се променило майчинството ми и след като съм бременна бих ли могла да предоставя болничен или друг документ, с който бих могла да получавам обезщетение.

# 35
Здравейте, интересува ме как се изчислява обезщетението за майчинство, когато 20м назад са периоди от друго майчинство? Ще имам 2.5месеца взета натрупана отпуска и после 2м.работа,което не виждам как ще стане. Кой ще ме ще за 2м...сложно е. Може би да си взема болничен след отпуската, но ме притеснява, че много ще ми намалее дохода. 1г съм взимала майчинство на макс. осиг. доход и 8м на минимален. Тук идват 2м отпуска +2 работа на максимален.
Ако директно си изкарам 2година от първото майчинство и после пусна болничен ще ми изгори отпуската. Не знам в този случай кал би се изчислило, дали на база майчинството пак. Много съм объркана, както личи от поста. Не знам как е най-изгодно да постъпя.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 19:01 от Mushica

# 36
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, интересува ме как се изчислява обезщетението за майчинство, когато 20м назад са периоди от друго майчинство? Ще имам 2.5месеца взета натрупана отпуска и после 2м.работа,което не виждам как ще стане. Кой ще ме ще за 2м...сложно е. Може би да си взема болничен след отпуската, но ме притеснява, че много ще ми намалее дохода. 1г съм взимала майчинство на макс. осиг. доход и 8м на минимален. Тук идват 2м отпуска +2 работа на максимален. за времето до 410 дни, когато сте вземала максимално обезщетение се взема дохода, от който е изчислено обезщетението, т.е. осиг. Ви доход - осреднен на база предходните 24 месеца; за 8-те месеца отпуск за гледане на дете се взема МРЗ, която е действала тогава; отпуската не се губи, защото има основание за отлагането ѝ - ползвате друг вид отпуск; давността ѝ тече чак след като отпадне това основание за неползване
Ако директно си изкарам 2година от първото майчинство и после пусна болничен ще ми изгори отпуската. Не знам в този случай кал би се изчислило, дали на база майчинството пак. Много съм объркана, както личи от поста. Не знам как е най-изгодно да постъпя.

Не виждам проблем да си ползвате натрупания отпуск и след това да се ползва болничен, ако не искате/не можете да се върнете на работа. За всяко обезщетение се изчислява съответната база, според вида му.

# 37
Благодаря за бързият отговор! А вярно ли е, че ако изкарам майчинство 1 до край и пусна болничен до 45 дневния на майчинство 2, за болничният и последващото майчинство се взима за база последният осигурителен доход от времето в което съм работила?
Здравейте, интересува ме как се изчислява обезщетението за майчинство, когато 20м назад са периоди от друго майчинство? Ще имам 2.5месеца взета натрупана отпуска и после 2м.работа,което не виждам как ще стане. Кой ще ме ще за 2м...сложно е. Може би да си взема болничен след отпуската, но ме притеснява, че много ще ми намалее дохода. 1г съм взимала майчинство на макс. осиг. доход и 8м на минимален. Тук идват 2м отпуска +2 работа на максимален. за времето до 410 дни, когато сте вземала максимално обезщетение се взема дохода, от който е изчислено обезщетението, т.е. осиг. Ви доход - осреднен на база предходните 24 месеца; за 8-те месеца отпуск за гледане на дете се взема МРЗ, която е действала тогава; отпуската не се губи, защото има основание за отлагането ѝ - ползвате друг вид отпуск; давността ѝ тече чак след като отпадне това основание за неползване

Не виждам проблем да си ползвате натрупания отпуск и след това да се ползва болничен, ако не искате/не можете да се върнете на работа. За всяко обезщетение се изчислява съответната база, според вида му.

# 38
Ако се застъпят майчинствата за двете деца, т.е. когато дойде време за излизане в болничен 45 дни преди термин, все още ползвате отпуск за гледане на първото дете, то ще получавате същото обезщетение, като за първото (ако това е по-изгодно за Вас).

# 39
  • София
Здравейте! Бременна съм в 6 седмица. Трябва ли да съм се записала в женска консултация, за да взимам по-дълги болнични или може да ми ги издават и преди да съм се записала в ЖК?

# 40
Този месец срока за подаване от работодател (при него края на юли съм ги подала) е 9.08 или е било вчера? Защото 10ти беше събота...а още не виждам нищо с ПИК и се чудя дали не са забравили документите да ги подадат и кога да почна да звъня да питам 😅 Няма да им е за първи път ...

# 41
Този месец срока за подаване от работодател (при него края на юли съм ги подала) е 9.08 или е било вчера? Защото 10ти беше събота...а още не виждам нищо с ПИК и се чудя дали не са забравили документите да ги подадат и кога да почна да звъня да питам 😅 Няма да им е за първи път ...

Срокът беше до вчера, 12.08.2024 г.

Здравейте! Бременна съм в 6 седмица. Трябва ли да съм се записала в женска консултация, за да взимам по-дълги болнични или може да ми ги издават и преди да съм се записала в ЖК?

Ако под "по-дълги" се разбира 30 дни, то трябва да са издадени от ЛКК на някакво основание. Не е задължително, свързано с бременността. Иначе до 14 дни може от ЛЛ или специалист.
Нуждата от подобен болничен естествено се преценява от лекаря, а не се дават по презумция.

# 42
Тоест, в моя случай има почти 2м от края на майчинство 1 до началлто на майчинство 2(45дневния). Ако пусна болничен за тях, брои ли се за непрекъснато?
Ако се застъпят майчинствата за двете деца, т.е. когато дойде време за излизане в болничен 45 дни преди термин, все още ползвате отпуск за гледане на първото дете, то ще получавате същото обезщетение, като за първото (ако това е по-изгодно за Вас).

# 43
Mushica
Не се брои за непрекъснато, щом отпускът за гледане на по-голямото дете е изтекъл.

# 44
  • София-Младост
Тоест, в моя случай има почти 2м от края на майчинство 1 до началлто на майчинство 2(45дневния). Ако пусна болничен за тях, брои ли се за непрекъснато?
Според мен не се брои. Трябва да сте в отпуск за гледане на първото дете, когато ви започне 45 дневния за второто дете. През периода на застъпване, освен това, имате право и на 1/2 от обезщетението за първото дете.

Общи условия

Активация на акаунт