Майчинството счетоводно - 99

• 37 069
  • 780
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, някой може ли да даде информация как влияе майчинството (болничните и отпускът за гледане на дете) по отношение на данъчните облекчения?

Родих средата на Юли, първи болничен беше 3 дни преди термин, след което два след раждането и сега оставащите дни.

Таткото го съкратиха и от 01.Окт. е безработен и на борсата.

И двамата получавахме над заплати максималният осигурителен праг.

Кой е по добре да пусне документите и би ли имало отражение върху сумата?

Тоест вие за календарната 2024 година имате фактически отработени 6 месеца, а бащата има 9 месеца, и двамата на максималния осигурителен доход?
Ако е така, би трябвало и на двамата да ви стигне удържания данък, но за по-сигурно е по-добре да пусне бащата, защото има повече месеци от вас.
За периода в майчинство не са удържа данък, съответно няма какво да ви възстановят.

# 496
Здравейте искам да попитам как се броят 40те дни болничен за годината, на които човек има право? От януари до декември или примерно от ноември до октомври? И също така ако имам издаден болничен от 15 дни след болнично лечение (пише че е издаден от ЛКК) те включват ли се или имам 40 дни отделно от тях? Малкият тръгна на ясла от края на октомври и е болен вече за втори път, за сега съм в неплатен отпуск, който изтича през януари, но ако продължава така, не виждам как ще ми стигнат тези 40 дни само за него, а имам и друго дете, и освен това покрай малкия и аз се разболявам…

# 497
Брои се за календарната година от януари до декември.
Имате 40 дни от личен лекар, но не повече от 14 дни наведнъж.
От ЛКК не влизат в това число. Там са до 180 дни непрекъснат болничен.

# 498
Благодаря!

# 499
Sweet, за гледане на дете освен 40 дни може да ползваш и още 20, издадени от ЛКК.

# 500
Здравейте, момичета, много моля за съвет! Имате ли идея при удължаване на болничен какъв е срока за предоставяне на работодател? Предния беше до 14.11, а продължения трябва утре да го взема, което е вече 20.11. Притеснявам се да не ми направят проблем от работата и могат ли изобщо..  АГ нещо не е направила ккато трябва и затова все още не е готов Disappointed

# 501
Здравейте, имате ли представа как стои въпроса с помощта за майки студентки. В момента съм бременна в пети месец и съм студентка редовно обучение. В момента в който разбрах, че съм бременна ме назначиха на трудов договор за да натрупам стаж за майчинство. Очаквам бебето да се роди през април, но до тогава няма да имам 12 месеца осигурителен стаж и няма да получаван нищо от НОИ. Дали ще имам право на тази помощ от 2880 при положение, че ще имам активен договор, но без право на обезщетение от НОИ или трябва да ми го прекратят месец преди раждането за да се водя неосигурена? Някой ако е имал подобен казус моля да сподели!
Благодаря предварително!

# 502
  • София-Младост
Здравейте, момичета, много моля за съвет! Имате ли идея при удължаване на болничен какъв е срока за предоставяне на работодател? Предния беше до 14.11, а продължения трябва утре да го взема, което е вече 20.11. Притеснявам се да не ми направят проблем от работата и могат ли изобщо..  АГ нещо не е направила ккато трябва и затова все още не е готов Disappointed
Нали сте ги уведомили понякакъв начин. Не мисля, че ще ви направят проблем.

# 503
Здравейте. Имам дете на 1 г. и 8 месеца. На 7 октомври се върнах на работа и детето започна ясла. Знаете ли кога ще получавам 50% от майчинството? За октомври имах превод 300 и нещо на 21.10, и ноември ли ще е така? Или чак декември? Благодаря.

# 504
  • София-Младост
Здравейте. Имам дете на 1 г. и 8 месеца. На 7 октомври се върнах на работа и детето започна ясла. Знаете ли кога ще получавам 50% от майчинството? За октомври имах превод 300 и нещо на 21.10, и ноември ли ще е така? Или чак декември? Благодаря.
Подадени ли са документите за 50 % от обезщетението? Кога?

# 505
IVA, последно преди две години се сблъсквах с майка студентка и не трябваше да има активен трудов договор, за да получи еднократната помощ.

# 506
Да, края на септември.

# 507
Здравейте, момичета, много моля за съвет! Имате ли идея при удължаване на болничен какъв е срока за предоставяне на работодател? Предния беше до 14.11, а продължения трябва утре да го взема, което е вече 20.11. Притеснявам се да не ми направят проблем от работата и могат ли изобщо..  АГ нещо не е направила ккато трябва и затова все още не е готов Disappointed
Наредба за медицинската експертиза:

Чл.9 (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.
Ако са разбрани не би трябвало да има проблем, особено ако сте ги уведомили поне по телефона, че ще продължите с болничните.
Здравейте, имате ли представа как стои въпроса с помощта за майки студентки. В момента съм бременна в пети месец и съм студентка редовно обучение. В момента в който разбрах, че съм бременна ме назначиха на трудов договор за да натрупам стаж за майчинство. Очаквам бебето да се роди през април, но до тогава няма да имам 12 месеца осигурителен стаж и няма да получаван нищо от НОИ. Дали ще имам право на тази помощ от 2880 при положение, че ще имам активен договор, но без право на обезщетение от НОИ или трябва да ми го прекратят месец преди раждането за да се водя неосигурена? Някой ако е имал подобен казус моля да сподели!
Благодаря предварително!
Според мен е трябвало първо да вземете помощта, а след това да ви назначат, за да трупате стаж. Последно като съм се сблъсквала с тази еднократна помощ изискването беше да нямаш трудов договор. Половината сума превеждат при самото кандидатстване за помощта, а другата половина изплащат при заплащане на следващата семестриална такса след няколко месеца. Това го въведоха преди години, когато започнаха да злоупотребяват жени, току-що разбрали че са бременни, записват някаква специалност, плащат една семестриална такса 300 лева, колкото да вземат бележка, че са редовни студенти и вземат 3000 и повече не стъпват в университета. А сега за да получиш помощта трябва действително да посещаваш лекции и да получиш заверки и да запишеш следващ семестър... усложни се доста процедурата.
Не мога да те посъветвам как да постъпиш при тези обстоятелства след като вече ичаш договор, но със сигурност към момента на раждането е добре да си осигурена, за да може в някакъв момент да натрупаш тези 12 чесеца и да вземаш все пак някакво майчинство. Ако 12 месеца придобиващ чак септември например, ще получаваш обезщетение от септември, нищо че детето вече ще е на 6 месеца.
Да, края на септември.
На 21.10 сте имали превод или за септември, или за няколко дни в октомври, например ако сте се върнали на работа на 05.10, превода от 300лв е бил за дните от 1.10 до 5.10.
Началото на ноември би трябвало да има превод от 06.10 до 31.10 вече на 50% от цялата сума, щом казвате че документите са подадени от работодателя. За октомвли все още не е изтекъл срока за подаване на осигурителните декларации, така че може и затова да се бави.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 20:48 от HoneyBee33

# 508
Здравейте, момичета, много моля за съвет! Имате ли идея при удължаване на болничен какъв е срока за предоставяне на работодател? Предния беше до 14.11, а продължения трябва утре да го взема, което е вече 20.11. Притеснявам се да не ми направят проблем от работата и могат ли изобщо..  АГ нещо не е направила ккато трябва и затова все още не е готов Disappointed
Наредба за медицинската експертиза:

Чл.9 (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.
Ако са разбрани не би трябвало да има проблем, особено ако сте ги уведомили поне по телефона, че ще продължите с болничните.
Благодаря предварително!
Според мен е трябвало първо да вземете помощта, а след това да ви назначат, за да трупате стаж. Последно като съм се сблъсквала с тази еднократна помощ изискването беше да нямаш трудов договор. Половината сума превеждат при самото кандидатстване за помощта, а другата половина изплащат при заплащане на следващата семестриална такса след няколко месеца. Това го въведоха преди години, когато започнаха да злоупотребяват жени, току-що разбрали че са бременни, записват някаква специалност, плащат една семестриална такса 300 лева, колкото да вземат бележка, че са редовни студенти и вземат 3000 и повече не стъпват в университета. А сега за да получиш помощта трябва действително да посещаваш лекции и да получиш заверки и да запишеш следващ семестър... усложни се доста процедурата.
Не мога да те посъветвам как да постъпиш при тези обстоятелства след като вече ичаш договор, но със сигурност към момента на раждането е добре да си осигурена, за да може в някакъв момент да натрупаш тези 12 чесеца и да вземаш все пак някакво майчинство. Ако 12 месеца придобиващ чак септември например, ще получаваш обезщетение от септември, нищо че детето вече ще е на 6 месеца.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 21:35 от IVA2

# 509
С болничния и двата работни срок да, това е за стандартен такъв, но при удължаване/продължение на болничен нещата седят по друг начин.
В крайна сметка им подосаждах леко, взех го днес и го пратих, поуспокоих се

Общи условия

Активация на акаунт