Майчинството счетоводно - 99

• 37 060
  • 780
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,
Средата на миналия месец изтече 3тия болничен (този от педиатър) след раждане. От фирмата, в която работя, ми изпратиха документи за продължаване на майчинството (заявление за ползване на оставащите 275 дни, и приложение #2), които са в електронен формат и разписах през Евротръст (такава е политиката на фирмата и всички документи се движат дигитално). Разписани са и придвижени до счетоводството на 12.10.2024г (т.е. точно деня, следващ изтеклия ми болничен), или поне това ми казаха от фирмата.

До момента нямам нищо отразено в сайта на НОИ, където гледах изплащанията.
Дали гледам на правилното място и ако да - има ли причина нищо да не е показано за останалите дни от Октомври, както и за следващите плащания? До последно ми се показваха входираните болнични, с брой работни дни, които обхваща и изчислената сума още преди да настъпи плащането, а сега няма нищо, включително плащане по сметката.

Прикачвам снимка на това което виждам в сайта на НОИ с ПИК:
Скрит текст:

Мястото, където гледате евярно, но срокът им за подаване е 10.11.

Пак аз 🙈🙉
Знам, че най-редовно се пита, но явно и аз не успявам да проследя графика за кое кога се случва и кога има проблем.

Все още абсолютно нищо не се е отразило в системата на НОИ. След като срокът за подаване е до 10.11. (и уж са подадени по-рано) - не трябва ли да има нов ред с данни поне за м. Октомври? Изплащането разбрах, че уж след 25.11. трябва да го получа, но колко по рано го показва системата и щом още го няма - трябва ли да се притеснявам и да звъня да проверявам какво се случва?

# 481
По принцип в системата се отразява 1-2 дни след като работодателя е подал информацията към НОИ. Първоначално излиза ред с номера на БО и периода и е в процес на обработка. След още 2-3дни излизат дните за октомври и след 1-2дни НОИ прави превода. Останалите дни от БО които са в ноември се обработват след 20/11 и до края на ноември ги изплащат.

# 482
По принцип в системата се отразява 1-2 дни след като работодателя е подал информацията към НОИ. Първоначално излиза ред с номера на БО и периода и е в процес на обработка. След още 2-3дни излизат дните за октомври и след 1-2дни НОИ прави превода. Останалите дни от БО които са в ноември се обработват след 20/11 и до края на ноември ги изплащат.

Т.е. най-вероятно някъде нещо не епридвижено както трябва и трябва да прозвъня в НОИ да разбера какво липсва и от кого (мисля, че единствено от работодател трябва информация вече да се получава, както и при евентуална промяна на обстоятелствата)?

# 483
И доктора/ЛКК подават същата информация към НОИ, но още в момента на издаване на БО. След като се получи и информацията от работодателя, НОИ правят съпоставка на данните и пристъпват към обработка на БО.
Ако искаш първо звънни на работодателя да питаш дали са подали документите

Т.е. най-вероятно някъде нещо не епридвижено както трябва и трябва да прозвъня в НОИ да разбера какво липсва и от кого (мисля, че единствено от работодател трябва информация вече да се получава, както и при евентуална промяна на обстоятелствата)?

# 484
Здравейте,  вярно ли е , че ЛКК не издава болничен повече от 3 поредни пъти? Трябвало да си взема отпуск( поне 1 ден) , след това 14 дни от АГ , и чак тогава пак ЛКК да ми продължат болничния ?

Няма такова нещо, но все пак това ЛКК трябва да има основание за издаването на БЛ. Някои жени си мислят, че имат "право" на всичките 180 дни от ЛКК, но реално е по преценка на наблюдаващ гинеколог.
[/quote]

АГ ми каза, че се процедирало така, но не разбирам защо, при условие , че болничният без прекъсване може да е до 180 дни, а аз не съм ги надвишила …

# 485
  • В полите на Пирин планина
Може да е 180 дни, но всичко това е възможност - не е задължително да Ви дават болничен за целия период. Тези болнични са за проблемна бременност все пак, а не просто жената да си стои вкъщи, докато е бременна. Има неразбиране обаче по темата.

# 486
Може да е 180 дни, но всичко това е възможност - не е задължително да Ви дават болничен за целия период. Тези болнични са за проблемна бременност все пак, а не просто жената да си стои вкъщи, докато е бременна. Има неразбиране обаче по темата.

Да, съгласна съм, но става въпрос  за проблемна бременост с контракции  и на медикаменти и не намирам логика да ме кара да си взема болничен за да ми даде отново 14 дни и след това пак да ги продължим с лкк

# 487
На мен болничните от ЛКК ми ги изплащат на 2 пъти. Първо дните от единия месец, след това превеждат и за дните от следващия.

Петя, ако нямаш повече от 180 дни без прекъсване, не виждам логика да правите това цялото упражнение....

# 488
  • В полите на Пирин планина

Да, съгласна съм, но става въпрос  за проблемна бременост с контракции  и на медикаменти и не намирам логика да ме кара да си взема болничен за да ми даде отново 14 дни и след това пак да ги продължим с лкк

Тогава наистина е много странно и неправилно да Ви разиграват така.

# 489
Петя, много странно искане от АГто в този случай. Защо не й кажеш просто да ти подготви документите за ЛКК, пък ти ще се оправяш нататък. Не виждам защо иска да правите тези "упражнения "

# 490
Какво трябва да нося при подаване на заявление за еднократна помощ след раждане?

# 491
Какво трябва да нося при подаване на заявление за еднократна помощ след раждане?

Нищо, те ще ти дадат да попълниш един формуляр.

# 492
  • София-Младост

M_T_N -
Проверете първо дали работодателя е подал данните и кога.

# 493
Здравейте, някой може ли да даде информация как влияе майчинството (болничните и отпускът за гледане на дете) по отношение на данъчните облекчения?

Родих средата на Юли, първи болничен беше 3 дни преди термин, след което два след раждането и сега оставащите дни.

Таткото го съкратиха и от 01.Окт. е безработен и на борсата.

И двамата получавахме над заплати максималният осигурителен праг.

Кой е по добре да пусне документите и би ли имало отражение върху сумата?

M_T_N -
Проверете първо дали работодателя е подал данните и кога.
Информираха ме, че са. Още денят след изтичане на болничния. Но ще говоря с тях отново.  Има ли къде да проверя с ПИК?

# 494
Данъчните облекчение са върху данъците. Ако имате платени данъци за годината, има какво да се възстанови. През работодател или с лична ГДД

Общи условия

Активация на акаунт