Майчинството счетоводно - 99

• 37 949
  • 780
  •   1
Отговори
# 60
Как се смята колко дни болничен ни се полага? 360 дни за две години назад от дата до дата или календарни години, което всъщност се равнява на почти три години.

# 61
  • В полите на Пирин планина
Понеже темата за обезщетенията и като цяло цифрите, ми е много сложна,ще се радвам ако получа съдействие тук. Моето трудово възнаграждение (и брутното и нетното) е над максималния осигурителен доход. Понеже работата ми започва да ме стресира, планирам да изляза болничен поне 2 седмици, после вече ще видим, че е по-сложно, но вероятно ще съм с комисия и ще остана болничен до 45тте дни, преди раждане. Аз съм в 4ти месец.
Въпросът ми е, тези 80% от средно дневното брутно възнаграждение как да ги смятам? Ако ги смятам от моето брутно възнаграждение, ще получавам почти колкото взимам нетно сега, а е над максималния осигурителен. Тоест, трябва да смятам 80% от 3750 лв ли, тоест ще получавам 3000 лв обезщетение за 1 месец. Дали се ориентирам правилно?

Точно така - ще получавате 80% от максималния осиг. доход, на база предходните 18 месеца. Това при обикновен болничен. При болничен за бременност и раждане - 90% от него.

Здравейте, имам няколко въпроса. Как се изчислява майчинството, ако още от втория месец си в болничен? В полето за прогнозно нетно възнаграждение пишем нетната ни заплата ли? Понеже всеки месец имаме и някакъв бонус и заплатата ми е по-висока от нетната сума, как ще се изчисли майчинството? Имам предвид то е % от осигурителния доход за две години назад, нали така. Просто не знам как да изчислят брутната стойност на болничния. - Обезщетението при общо заболяване е приблизително равно на нетното възнаграждение, осреднено за предходните 18 месеца - това  в случай, че не сте осигурена на максималния осиг. доход.

Втори въпрос, който много ме притеснява. Ходя при гинеколог, който е член на ЛКК и той издава болничните. Естествено с направление от личен лекар. НО женската консултация ще я води друг лекар по НЗОК. В такъв случай как ще стане да имам по 2 направления за гинеколог в един и същ месец(невъзможно е). Талонът за женска консултация нещо различно ли е от направлението за гинеколог?
Това се уточнява с лекаря.

Последен въпрос - хипотетично няма да стигнат 20 дни до 45-дневния преди раждане. Кой вариант е по-удачен, за да не се отрази на майчинството - да се явиш на ТЕЛК или да влезеш за 1 ден в болница и да се пусне болничен до 45-дневния(хващат се две календарни години)? Непрекъснатият болничен може да е до 180 календарни дни, независимо, че е в две календарни години. Ползвайте платен отпуск за тия 20 дни.

Много ви благодаря предварително! Благодаря, че ме изчетохте! 🤗❤️

Как се смята колко дни болничен ни се полага? 360 дни за две години назад от дата до дата или календарни години, което всъщност се равнява на почти три години.

Обезщетенията се броят в календарни дни...

НМЕ:
Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без
прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на
боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки
два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на
работоспособността в следващите 6 месеца.

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 16:23 от Lady Brinne

# 62
  • София
Здравейте,

Има ли възможност да изляза по майчинство въпреки, че съм собственик на ЕООД?

Ако това ЕООД няма служители, а аз съм на ДУК възможно ли е да изляза в майчинство без да прехвърлям дружеството на друг? Реално фирмата няма да има икономическа дейност, докато аз съм в майчинство.

Предварително Ви благодаря!

# 63
Здравейте,може ли бащата да вземе болничен за гледане на дете,докато майката е болничен з аобщо заболяване?

# 64
В Интернет ми излезе следната информация:

"Бременните жени или майки на деца до 6-годишна възраст имат право на надомна работа или така наречения „хоум офис“ при същия или друг работодател. Ако работодателят няма възможност да осигури този вариант на работа, то жената може да премине на надомна работа при друг работодател, но трудовите отношения с първия работодател не се прекъсват - служителката се намира в неплатен отпуск.
Ако заеманата преди това длъжност е съкратена, работодателят осигурява на жената с нейно съгласие друга подходяща работа."

Това вярно ли е?
Не намирам никъде такъв закон - чл., ал., т. и т.н., а много ми се иска да се възползвам от това нещо след като детето навърши 2 годинки.

# 65
Чл. 167б. (Нов - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Работник или служител, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, има право писмено да предложи на работодателя изменение за определено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние и други изменения на трудовото правоотношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и семейните задължения.
(2) (Нова - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Право да предложи на работодателя измененията по ал. 1 има и работник или служител, който полага грижи за родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия поради сериозни медицински причини.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Изменение на трудовото правоотношение по ал. 1 или 2 се извършва по взаимно съгласие на страните, изразено писмено, когато съществува такава възможност в предприятието. Работникът или служителят може преди изтичане на определеното време да поиска трудовото му правоотношение да продължи съгласно условията, непосредствено преди изменението.
(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Когато работодателят откаже изменение на трудовото правоотношение, той е длъжен в 14-дневен срок да предостави на работника или служителя мотивиран писмен отговор.

Да си в продължителен неплатен отпуск (чл. 160 КТ, който е без зачитане на трудов стаж след 30-тия ден) и да работиш при друг работодател имаш право без значение дали си майка на малко дете, стига първия работодател да е съгласен да те пусне в неплатен, а втория да е съгласен да те назначи по съответния член, обикновено 111 от КТ. Майките имат право на 11 месеца (със съгласието на бащата) неплатен отпуск със зачитане на стаж.

Така написана статията от твоя цитат е подвеждаща.

# 66
Здравейте, това приложение 2 за майчинство къде се подава? Трябва да отида на място в НОИ и ще ми дадат бланка или има начин това да стане онлайн? Или пък през работодателя минава? 🤔 На мен в момента ми тече болничният, издаден от болницата след като родих и не остава много, та исках да се информирам за следващата стъпка.

# 67
Здравейте, моля ви за актуална информация кои документи трябва да се попълнят за прехвърляне на майчинство към бабата? Линковете не работят в началната страница, или поне не ми се отвориха през Гугъл.

# 68
  • София
В Интернет ми излезе следната информация:

"Бременните жени или майки на деца до 6-годишна възраст имат право на надомна работа или така наречения „хоум офис“ при същия или друг работодател. Ако работодателят няма възможност да осигури този вариант на работа, то жената може да премине на надомна работа при друг работодател, но трудовите отношения с първия работодател не се прекъсват - служителката се намира в неплатен отпуск.
Ако заеманата преди това длъжност е съкратена, работодателят осигурява на жената с нейно съгласие друга подходяща работа."

Това вярно ли е?
Не намирам никъде такъв закон - чл., ал., т. и т.н., а много ми се иска да се възползвам от това нещо след като детето навърши 2 годинки.
Ето го уредено в Кодекса на труда относно майките на деца до 6-годишна възраст, за бременните обаче няма аналогична разпоредба:

Надомна работа

Чл. 312. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работничка или служителка - майка на малко дете, до навършване на 6-годишна възраст на детето има право да работи надомно при същия или при друг работодател.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работничката или служителката по предходната алинея премине на надомна работа при същия работодател, той е длъжен, след като престане да работи надомно, но не по-късно от навършване на 6-годишна възраст на детето, да и осигури работата, която е изпълнявала преди това, а ако длъжността е съкратена - с нейно съгласие друга подходяща работа.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работничката или служителката по ал. 1 премине на надомна работа при друг работодател, трудовото правоотношение с работодателя, при когото е на работа към деня на преминаването, не се прекратява, а работничката или служителката се намира в неплатен отпуск. Когато тя престане да работи надомно, но не по-късно от навършване на 6-годишна възраст на детето, неплатеният отпуск се прекратява. Ако длъжността е съкратена, работодателят с нейно съгласие и осигурява друга подходяща работа.

# 69
Здравейте, това приложение 2 за майчинство къде се подава? Трябва да отида на място в НОИ и ще ми дадат бланка или има начин това да стане онлайн? Или пък през работодателя минава? 🤔 На мен в момента ми тече болничният, издаден от болницата след като родих и не остава много, та исках да се информирам за следващата стъпка.

Пишете/звъннете на човешки ресурси или счетоводство, обяснявате и те по принцип пращат самия документ. Попълвате и им го връщате. Те го подават към НОИ, следете си на сайта ако имате ПИК дали са го подали. Самия документ го пазите и се предава към тях, когато се върнете на работа.

# 70
Здравейте,
Имам следния казус - в майчинство съм втора година. Започнах работа на втори трудов договор на ново място. Предстои започване на ясла на детето ми. Бих ли могла да напусна работа при първия работодател, по който съм обещетена за майчинството, а втория трудов договор да стане основен и така да запазя опцията да взимам половината майчинство? Също така, необходимо ли е основния ми трудов договор, по който ще взимам евентуално половината майчинство, да бъде на 8 часа?
Благодаря

# 71
Да, можете. Стъпките са няколко:
1. Прекратявате първия договор - с предизвестие или по взаимно съгласие, както се договорите.
2. Задължително в същия ден прекратявате и втория договор.
3. Първия работодател подава уведомление в НОИ, че вече не ви е основен осигурител.
3. На следващия ден сключвате основен договор с втората фирма (за да сте сигурни, че са минали регистрациите).
4. На по-следващия ден вече новия основен работодател (т.е. имате един отработен ден) подават уведомление, че ще ползвате майчинство втора година.
5. Когато детето тръгне на ясла също работодателя подава уведомление, за да получавате 1/2 от сумата.

Процедурата е с всички тези гимнастики заради НАПовски технически причини. Автоматично втория договор не може да стане основен.

Не е необходимо да е на 8 часа.

# 72
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!

# 73
Много ви благодаря, HoneyBee33 и *Lorena*!

# 74
Здравейте,

Какво се случва, когато пренасяш и не родиш на термин?

Болничният 45 дни преди термин ми е до вчера включително, от днес какво трябва да направя, да помоля лекарката ми за нов и чак, като родя ще издаде за тези висящи няколко дни?

Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт