Майчинството счетоводно - 99

• 36 960
  • 780
  •   1
Отговори
# 735
Не може първата година да е по малко от МРЗ. Знам, защото имах няколко месеца миналата година все още от 1ва година майчинство и беше под 933лв сумата и тези месеци получих точно МРЗ за тогава тоест вместо 880-890лв както беше изчислено получих 933лв.

"Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване."

# 736
Marmoleta, когато не знаеш нещо, то по-добре е да не коментираш и да не даваш грешна информация!
Първата година НЕ може да е под МРЗ и няма никакво значение колко работни дни има в месеца!

# 737
  • София
Здравейте, бях писала преди време за моето второ майчинство.
Сега имам въпрос.

Първото майчинство ми приключва на 24.01 и говорихме с работодателя да изляза в платен отпуск от 25.01 до 24.02 тъй като от 25.02 започва да ми тече 45 дневният болничен преди раждането.
Въпросът ми сега е, дали ще има някакво увеличение на майчинството ми за второто дете през първата година или отново ще си карам на минималното от 780?
Първото ми дете ще стане на 2 години на 24.01, следователно застъпено майчинство няма как да имам.

# 738
Добре. Извинявам се. Нека момичето да пише обратна информация какво е станало с обезщетението за майчинство като получи новия превод.
Marmoleta, когато не знаеш нещо, то по-добре е да не коментираш и да не даваш грешна информация!
Първата година НЕ може да е под МРЗ и няма никакво значение колко работни дни има в месеца!

# 739
Добре. Извинявам се. Нека момичето да пише обратна информация какво е станало с обезщетението за майчинство като получи новия превод.
Marmoleta, ето ти една таблица, в която ясно се вижда, че всеки месец обезщетението е било точно 933 лева!Виждат се и работните дни за всеки месец!
От този месец тези, които са на минимално обезщетение ще получават точно по 1077 лева.

# 740
Защо има 15 поста за нещо, което го пише супер явно в закона? Не може да е по-ниско от МРЗ за страната.
За втората година е конкретна фиксирана сума, която е ирелевантна спрямо дохода, първата зависи от дохода, но ако е изчислената сума е по-малка от МРЗ се взима МРЗ.

# 741
Защото все има някой, който нищо не знае, но пък се изказва и пише глупости, че чак и спори!

# 742
Момичета още веднъж се извинявам за грешното ми тълкуване на закона.
Защото при болничните често се получава обезщетение по ниско от МРЗ, ако лицето е осигурено на минимума, в зависимост от работните дни в месеците.
Значи по тази логика ако на лицето предишните 24 месеца осигурителния доход е бил 1000-1200 лв, обезщетението за майчинство ще е 1077лв/месец, нали така?

# 743
Момичета още веднъж се извинявам за грешното ми тълкуване на закона.
Защото при болничните често се получава обезщетение по ниско от МРЗ, ако лицето е осигурено на минимума, в зависимост от работните дни в месеците.
Значи по тази логика ако на лицето предишните 24 месеца осигурителния доход е бил 1000-1200 лв, обезщетението за майчинство ще е 1077лв/месец, нали така?

При болничните няма заложен такъв минимум.
Да и на втория въпрос (горе/долу разбира се). Затова и ако се правят някакви врътки с увеличаване на ОД е хубаво да се сметне добре дали има смисъл, защото много хора се мятат да го увеличават, когато разберат, че са бременни, а в повече случаи е без особен ефект.

# 744
  • София-Младост
Обезщетението за временна неработоспособност не е обвързано с минимум. Докато това за бременост и раждане е.
чл.49, 3, Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

# 745
Здравейте. Тъй като ми приключи втората година майчинство и ще бъда съкратена,искам да попитам през периода на майчинството как ще ми бъде изчислено обезщетението,след като се регистрирам в бюрото по труда. На брутото,на което съм осигурявана или на МРЗ? След майчинството съм ползвала натрупания годишен отпуск за целия период. Благодаря много!

# 746
  • София-Младост
Здравейте. Тъй като ми приключи втората година майчинство и ще бъда съкратена,искам да попитам през периода на майчинството как ще ми бъде изчислено обезщетението,след като се регистрирам в бюрото по труда. На брутото,на което съм осигурявана или на МРЗ? След майчинството съм ползвала натрупания годишен отпуск за целия период. Благодаря много!
Втората година ще се смята на МРЗ.
Съкращение на майка с малко дете до 3 г. възраст ... освен, ако не закриват предприятието, за останалото се иска разрешение от ИТ.
А ако сте по взаимно съгласие, горните въпроси нямат смисъл, защото обезщетението е с фиксиран размер.

# 747
Здравейте,
Поради една или друга причина, трудовият ми договор беше прекратен по време на първата година майчинство, която скоро свършва. За да получавам обезщетение за втората година, знам че трябва да ме назначат на ТД. Разбрала съм се с новия ми работодател това да се случи веднага след изтичане на първата ми година майчинство-05.02.2025г. След което още на същия (или следващия) ден да подам декларация за промяна в обстоятелствата и да изляза по майчинство за втората година. Според вас, трябва ли да имам отработен ден, преди да подам декларацията? На мен оставиха да размишлявам над това от счетоводството 🥲

# 748
Здравейте,
Поради една или друга причина, трудовият ми договор беше прекратен по време на първата година майчинство, която скоро свършва. За да получавам обезщетение за втората година, знам че трябва да ме назначат на ТД. Разбрала съм се с новия ми работодател това да се случи веднага след изтичане на първата ми година майчинство-05.02.2025г. След което още на същия (или следващия) ден да подам декларация за промяна в обстоятелствата и да изляза по майчинство за втората година. Според вас, трябва ли да имам отработен ден, преди да подам декларацията? На мен оставиха да размишлявам над това от счетоводството 🥲
Естествено, че трябва. Не само това, ами и проверка могат да шляпнат на работодателя за фиктивен договор и точене на НОИ.

# 749
В момента водя дело за неправомерното прекратяване на трудовия ми договор, като на първа инстанция печеля. Моля не ми обяснявайте, как аз точа НОИ 😂 а при работодателя ще работя действително, само да тръгне детето на ясла.

Общи условия

Активация на акаунт